Η Πορτογαλία απαιτεί από την Τρόικα μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων - iefimerida.gr

Η Πορτογαλία απαιτεί από την Τρόικα μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων

Η Πορτογαλία απαιτεί από την Τρόικα μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Σε μια λίαν επιθετική κίνηση, οι Πορτογάλοι- όπως δήλωσε επισήμως ο υπουργός Οικονομικών της χώρας- θα ζητήσουν από τη Τρόικα τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων και μάλιστα σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα της Ευρώπης, έτσι ώστε προσελκύσουν επενδύσεις και να σπάσουν το φαύλο κύκλος της ύφεσης και της ανεργίας.

Την ίδια ώρα στην Αθήνα, που ετοιμάζεται να «υποδεχθεί» τους επικεφαλής της Τρόικας, η όποια σκέψη για ανάλογου είδους αιτήματα έχει περιοριστεί στον... ΦΠΑ στο κλάδο της εστίασης, παρά το ότι το πρόβλημα της ύφεσης και της απασχόλησης είναι πολύ οξύτερα από τη χώρα της Ιβηρικής.

Μόλις πριν από έναν μήνα, μάλιστα, ψηφίστηκε ο νέος Φορολογικός νόμος, ο οποίος με τις ευλογίες της Τρόικας, προβλέπει μεταξύ άλλων την αύξηση του φόρου στα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων, από το 20% στο 26%, με άλλοθι τη μείωση στα διανεμόμενα από το 25% στο 10%, αγνοώντας προφανώς ότι στη παρούσα συγκυρία ουδείς διανέμει κέρδη, εάν φυσικά υπάρχουν τέτοια.

Πέρα από τη στρατηγική της κυβέρνησης στο θέμα της φορολογίας απέναντι στην Τρόικα, το οικονομικό επιτελείο είναι πολύ πιθανόν να βρεθεί αντιμέτωπο με το πρόβλημα της υποαπόδοσης των φορολογικών μέτρων, που έχουν ήδη ληφθεί, κάτι που αποτυπώνεται ήδη στο Επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο.

Στο θέμα αναφέρεται και η Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΕ, η κατάργηση των φοροαπαλλαγών και η αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας θα συμβάλουν στην αύξηση των εσόδων κατά 1 δισ. ευρώ ή περίπου 0,5% του ΑΕΠ, όταν η κυβέρνηση εκτιμά ότι το συνολικό δημοσιονομικό όφελος θα ανέλθει σε 2,3 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων το μισό περίπου θα προέλθει από τις νέες κλίμακες φορολογίας εισοδήματος και το υπόλοιπο από τη φορολόγηση τόκων καταθέσεων, κερδών επιχειρήσεων, ασφαλισμάτων, πλοίων, καθώς και από το ειδικό τέλος ελεύθερων επαγγελματιών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ