Σαμαράς: Αναβαθμίζεται ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας και της Ευρώπης - iefimerida.gr

Σαμαράς: Αναβαθμίζεται ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας και της Ευρώπης

Σαμαράς: Αναβαθμίζεται ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας και της Ευρώπης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα οφέλη από την εκμετάλλευση των πηγών ενέργειας που διαθέτει η χώρα μας θέλησε να αναδείξει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του στο διεθνές Συνέδριο για την Ενέργεια «Athens Energy Forum 2013».

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε τη γεωπολιτική διάσταση της ενέργειας που είναι η ασφάλεια σε προμήθειες, η διαφοροποίηση των πηγών και η ασφαλής μεταφορά των ενεργειακών πόρων.

«Οποιαδήποτε χώρα μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο, είτε στην ασφαλή διακίνηση είτε στη διαφοροποίηση των πηγών, αυτομάτως αναβαθμίζει και τον γεωπολιτικό της ρόλο» τόνισε ο κ. Σαμαράς προσθέτοντας πως, προφανώς, η αναβάθμιση της Ελλάδας σημαίνει και την αναβάθμιση της Ευρώπης.

Τόνισε ακόμη πως «η Ελλάδα κάθεται πάνω στους δρόμους ανεφοδιασμού της Ευρώπης σε πετρέλαιο και αέριο» στέλνοντας ένα μήνυμα στους εταίρους μας και πρόσθεσε ότι «τώρα που φημολογείται έντονα πως υπάρχουν και ενεργειακοί πόροι επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο ρόλος της Ελλάδας αναβαθμίζεται».

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι τον υψηλό δυνητικό ρόλο της Ελλάδας στη διακίνηση πρέπει να τον κάνουμε πραγματικό, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του πως, σύντομα, η χώρα θα παίξει και σημαντικό ρόλο στην παραγωγή και εξαγωγή νέων πηγών ενέργειας.

Με στόχο την ενεργειακή αυτάρκεια της Ευρώπης, ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε πως «η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο-κλειδί σε αυτό το πρόβλημα» καθώς υπάρχουν πολύ σημαντικά κοιτάσματα.

Το ζητούμενο πάντως για τον πρωθυπουργό είναι ο σχεδιασμός και οι συμμαχίες.

Ο Αντώνης Σαμαράς θέλησε να στείλει και ένα μήνυμα στην κυβέρνηση Ερντογάν υπογραμμίζοντας: «Ο καλύτερος τρόπος επίλυσης ενός προβλήματος είναι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο», σημειώνοντας αναφορικά με τις ρηματικές διακοινώσεις Ελλάδας και Τουρκίας στον ΟΗΕ: «Υπάρχει όμως μια διαφορά: Εμείς επικαλούμαστε το διεθνές δίκαιο και το έχουμε υπογράψει, ενώ η Τουρκία το επικαλείται ενώ δεν το έχει υπογράψει».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ