Κυβέρνηση Μπερσάνι δίνουν τα exit polls – «Μάχη» για την πλειοψηφία στη Γερουσία - iefimerida.gr

Κυβέρνηση Μπερσάνι δίνουν τα exit polls – «Μάχη» για την πλειοψηφία στη Γερουσία

Προβάδισμα στον Μπερσάνι δίνουν τα exit polls – Ισως και αυτοδυναμία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Κεφάλι» στην κούρσα για τον επόμενο πρωθυπουργό στην Ιταλία έχει πάρει ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls που του δίνουν ένα ποσοστό από 34,5% έως 37%.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία αυτής της έρευνας, η κεντροαριστερά φαίνεται να επιτυγχάνει και την πολυπόθητη πλειοψηφία στη Βουλή και μένει να διαπιστωθεί, αν θα καταφέρει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στην Γερουσία.

Στη δεύτερη θέση, βρίσκεται ο Μπερλουσκόνι και το κόμμα του «Λαός της Ελευθερίας» που συγκεντρώνει ένα ποσοστό 29% - 31%. Ο «Καβαλιέρε» κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματός του, από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας, κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες.

Από την πλευρά του, ο... άγνωστος παράγοντας των φετινών εκλογών, το κίνημα διαμαρτυρίας των Πέντε Αστέρων του κωμικού Μπέπε Γκρίλο φέρεται να συγκεντρώνει περίπου το 19 - 21% των ψήφων, σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση έξω από τις κάλπες της εταιρείας Tecne για λογαριασμό του ενημερωτικού τηλεοπτικού δικτύου Sky TG24.

Συντριπτική ήταν η... ήττα για τον επικεφαλής της κυβέρνησης τεχνοκρατών και υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι που είδε το ποσοστό του, στα exit polls, να φτάνει μόνο το 8-10%.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως η συμμετοχή στις εκλογές ήταν μικρότερη από την προηγούμενη διαδικασία το 2008, κυρίως λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει τη γείτονα χώρα.

Κλειδί η περιφέρεια της Λομβαρδίας

Η κεντροαριστερά προηγείται ως τώρα στην Σικελία, στο Πεδεμόντιο (Τορίνο), στην Καμπανία (Νάπολη) και στο Λάτιο (Ρώμη), βάσει στοιχείων που μεταδίδει το δημόσιο ιταλικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RAI σχετικά με τις περιφέρειες όπου κρίνονται οι περισσότερες έδρες για την ιταλική Γερουσία, ενώ η κεντροδεξιά από την πλευρά της διατηρεί προβάδισμα στο Βένετο και στον βορειοανατολικό νομό Φρίουλι.

Ωστόσο, στην κρίσιμη περιφέρεια της Λομβαρδίας, στην οποία εκλέγονται 47 γερουσιαστές και θα καθορίσει το αν θα έχει αυτοδυναμία η κεντροαριστερή συμμαχία, οι δύο πλευρές φέρονται να είναι σχεδόν ισόπαλες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ