Reuters: Ανέλπιστη βοήθεια πολλών δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από ΕΚΤ

Τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον περασμένο χρόνο από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έφθασαν τα 555 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε βοήθεια δισεκατομμυρίων προς την Ελλάδα.

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, με βάση το κέρδος που αποκόμισε η ΕΚΤ, οι 17 κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να έχουν κερδίσει δισεκατομμύρια ευρώ από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Τον περασμένο Νοέμβριο, οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης και το ΔΝΤ συμφώνησαν να μεταβιβάσουν τα κέρδη από το χαρτοφυλάκιο των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα του Ευρωσυστήματος στην Αθήνα από το 2013 και εξής, για την εξυπηρέτηση του χρέους της Ελλάδας.

Το ποσοστό της ΕΚΤ από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος είναι 8%, το οποίο εάν αναχθεί προς την κλίμακα του συνόλου μπορεί να αντιστοιχηθεί σε κέρδη περίπου 6 δισεκ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα. Μολαταύτα, τα χρεόγραφα που διακρατούνται δεν είναι επιμερισμένα ισομερώς και τα συνολικά κέρδη ενδέχεται να αποδειχθούν μικρότερα.

Παρουσιάζοντας λεπτομερειακά τον ισολογισμό της για το 2012, η ΕΚΤ ανακοίνωσε σήμερα πως συνολικά αποκόμισε 1,108 δισεκ. ευρώ από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (SΜΡ) πέρυσι και τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν στα 998 εκατ. ευρώ από 728 εκατ. την προηγούμενη χρονιά.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η ΕΚΤ θα καταβάλλει το ποσοστό των κερδών της από το SMP στις εθνικές κεντρικές τράπεζες. Αυτές με τη σειρά τους θα προσθέσουν τα δικά τους κέρδη από το πρόγραμμα εξαγοράς ελληνικών ομολόγων που διακρατούν και θα μεταβιβάσουν τα κέρδη στις κυβερνήσεις τους, οι οποίες με τη σειρά τους θα τα στείλουν στην Αθήνα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ