Ποιος είναι ο Φοίβος Ισταυρίογλου που έκλεψε τον πίνακα Νταλί σε μια σακούλα [εικόνες] - iefimerida.gr

Ποιος είναι ο Φοίβος Ισταυρίογλου που έκλεψε τον πίνακα Νταλί σε μια σακούλα [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης εκρίθη ένοχος για την κλοπή ακουαρέλας του Σαλβαντόρ Νταλί αξίας 150.000 δολαρίων, ο 29χρονος Φοίβος Ισταυρίογλου.

Ο Φοίβος Ισταυρίογλου συνελήφθη στο αεροδρόμιο JFK. «Ελληνας συνελήφθη στο αεροδρόμιο αφού τον δελέασαν οι αρχές να έρθει από την Ευρώπη» γράφουν οι Νew York Times.

Ποιος είναι

Ο Φοίβος Ισταυρίογλου προέρχεται από εύπορη οικογένεια των Αθηνών που ασχολείται με την εμπορία μηχανημάτων. Τελείωσε το Λεόντειο Λύκειο Σμύρνης και πέρασε στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου και σπούδασε στο τμήμα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Σπούδασε στο πανεπιστήμιο Middlesex του Λονδίνου και στην Ελλάδα ασχολήθηκε με τις δημόσιες σχέσεις και τον Τύπο. Ηταν κοσμικός, είχε ακριβά γούστα, και διακρινόταν για την υγιεινή διατροφή και τη γυμναστική, είχε μάλιστα φωτογραφηθεί για φιλανθρωπικό σκοπό στη στήλη Naked City του free press της Αθήνας Lifo.

Για ένα διάστημα εργάστηκε ως editor στην ελληνική έκδοση του περιοδικού Officiel, αλλά και την ελληνική έκδοση του περιοδικού Vogue της Έλενας-Λυμπέρη Μακρή.

Καριέρα στο Μιλάνο

Ο Φοίβος Ισταυρίογλου το 2010 δήλωνε υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων με έδρα την Νέα Υόρκη, με αντικείμενο του να φέρνει σε επαφή μεγάλες κληρονόμους fashion icons, όπως η Daphne Guiness με Ελληνες σχεδιαστές κοσμημάτων όπως ο Νίκος Κούλης.

Το 2010 μετακόμισε στο Μιλάνο, αναλαμβάνοντας τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας ένδυσης Moncler με είδη πολυτελείας.

Πώς έκανε την κλοπή

Στις 19 Ιουνίου του 2012 ο Φοίβος Ισταυρίογλου επισκέπτεται την γκαλερί Venus Over Manhattan, στη σικάτη περιοχή Upper East Side του Manhattan και βάζει στο μάτι σχέδιο σε μολύβι και ξυλομπογιές, με τίτλο «Cartel de Don Juan Tenorio» του Σαλβαντόρ Νταλί το οποίο κοστολογείται στα 150.000 δολάρια. Απλά το ξεκρέμασε από τον τοίχο -παρότι υπήρχαν κάμερες ασφαλείας- το έβαλε σε μια χάρτινη σακούλα με ψώνια και έφυγε χωρίς να τον αντιληφθούν οι φύλακες.

Εβδομάδες αργότερα ο πίνακας εντοπίστηκε σε ένα πακέτο από χάρτινο σωλήνα στο αεροδρόμιο Kennedy της Νέας Υόρκης. Ο αποστολέας ήταν άγνωστος, αλλά από την Ευρώπη. Ο Φοίβος Ισταυρίογλου αποφάσισε να επιστρέψει τον πίνακα, όπως όλα δείχνουν.

Είχε ξανακλέψει, είχαν αποτυπώματα

Ωστόσο, στον χάρτινο σωλήνα βρέθηκε δακτυλικό αποτύπωμα του 29χρονου Ελληνα το οποίο ταυτοποιήθηκε από προηγούμενη κλοπή. Ο Ισταυρίογλου είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2012 στη Νέα Υόρκη να κλέβει χυμούς και φαγητά από το μοδάτο και δημοφιλές κατάστημα υγιεινής διατροφής Whole Foods στο Lower Manhattan.

Μετά την έκδοση φωτογραφιών του Ισταυρίογλου από την κάμερα παρακολούθησης της γκαλερί στα ΜΜΕ, μάλλον φοβήθηκε και αποφάσισε να αποστείλει τον πίνακα πίσω με κούριερ από την Ελλάδα. Το πακέτο «κέντρισε» το ενδιαφέρον των αστυνομικών στο αεροδρόμιο και έτσι εντοπίστηκε πρώτα ο κλεμμένος πίνακας και μετά ο κλέφτης.

Κόλπο για να τον φέρουν στη ΝΥ

Η αστυνομία με απόλυτη μυστικότητα παρακολουθούσε τον 29χρονο και αποφάσισε να του στήσει παγίδα για να τον φέρει πίσω στην Αμερική ώστε να συλληφθεί. Ενας αστυνομικός του συστήθηκε μέσω email ως διευθυντής γκαλερί που του προτείνει δουλειά. Ο νεαρός πήρε το αεροπλάνο από το Μιλάνο όπου και διέμενε για να τον συναντήσει στη Νέα Υόρκη για συνέντευξη και έτσι συνελήφθη στο αεροδρόμιο.

Ο Ισταυρίογλου πλήρωσε 100.000 δολάρια για να αφεθεί ελεύθερος και το επόμενο δικαστήριο έχει οριστεί για την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ