Όταν η Αθήνα υποδεχόταν και αποθέωνε τον Γάλλο πρόεδρο Σαρλ ντε Γκωλ [βίντεο] - iefimerida.gr

Όταν η Αθήνα υποδεχόταν και αποθέωνε τον Γάλλο πρόεδρο Σαρλ ντε Γκωλ [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον Μάιο του 1963 η Αθήνα παρέλυε και τα πλήθη έβγαιναν να ζητωκραυγάσουν κα να υποδεχθούν τον Γάλλο πρόεδρο Σαρλ ντε Γκωλ που πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Η σύγκριση με τη σημερινή, ολιγόωρη επίσκεψη Ολάντ που πάλι θα παραλύσει την Αθήνα αλλά για λόγους ασφαλείας και μόνο, είναι δραματική.

Ανέκαθεν η Αθήνα αγαπούσε να υποδέχεται Γάλλου προέδρους με τιμή και δόξα. Η αρχή έγινε τον Μάιο του 1963 όταν ήρθε στην Ελλάδα καλεσμένος του Κωνσταντίνου Καραμανλή που πίστευε ακράδαντα πως χρειαζόταν τη βοήθεια των Γάλλων για να μπει η Ελλάδα στη νεοσύστατη Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

Ο Ντε Γκολ είχε πει χαρακτηριστικά : «Αυτή τη χώρα που η πολιτική της ζωή είναι τόσο δαντελωτή όσο κι οι ακρογιαλιές της και τόσο ανάγλυφη όσο ο ορίζοντας των βουνών της, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κατορθώνει να την κυβερνήσει».

Η επίσκεψη είχε θριαμβευτικό χαρακτήρα με τους πολιτες της Αθήνας να πλημμυρίζουν τους δρόμους και τα μπαλκόνια και τον πρόεδρο να περιηγείται και σε τουριστικά σημεία της πόλης. Το βίντεο του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου είναι αποκαλυπτικό και απολαυστικό μαζί.

Δείτε το βίντεο ΕΔΩ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ