CINETROLL: Φτωχιά καλή μου Χίτσκοκ σου πάει το ταγέρ - iefimerida.gr

CINETROLL: Φτωχιά καλή μου Χίτσκοκ σου πάει το ταγέρ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Τάσος (ΤΑΖ) Θεοδωρόπουλος, πάει για να παρακολουθήσει μια ταινία για έναν θρυλικό σκηνοθέτη και καταλήγει να παρακολουθεί το «Σκηνές από ένα γάμο».

ΧΙΤΣΚΟΚ / HITCHCOCK

Βαθμολογία: 4 / 10

Μετά το «Τι το πίνεις αφού σε χαλάει;» έρχεται το τι «γιατί το φοράς αφού δε σου πάει;» στην περίπτωση του μεγάλου μήκους κινηματογραφικού ντεμπούτου του σκηνοθέτη Σασά Γκερβάσι. Που στην προσπάθεια του να «φορέσει» τα ρούχα του Χίτσκοκ, κατέληξε να τα μεταποιήσει σε ταγέρ. Όχι γιατί ο (πιο δεν γίνεται) μυστηριώδης ιδιοφυής σκηνοθέτης, είχε κάποια τέτοια τάση, απλώς επειδή ο Γκερβάσι και οι σεναριογράφοι του, δεν έχουν και ακόμα χειρότερα, δεν προσπαθούν καν, να βρούνε ένα πατρόν προκειμένου να ιχνηλατήσουν το μυαλό και την περσόνα του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Ή μάλλον βρίσκουν αλλά αυτό που βρίσκουν, είναι των ενδυμάτων της συζύγου του, της Άλμα. Και του βαρετού, και χιλιοφερεμένου πίσω από κάθε μεγάλο άντρα κρύβεται μια γυναίκα».

Και κάπως έτσι μια ταινία που τιτλοφορείται «Χίτσκοκ» αλλά αφορά στα παρασκήνια των γυρισμάτων του θρυλικού «Ψυχώ» τελικά εστιάζει στην προσωπική σχέση ενός κου και της κας που λέγονται Χίτσκοκ. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του «Ψυχώ». Το γιατί το όνομά και η ταινία ανήκουν πλέον στη σφαίρα του θρύλου, είναι κάτι που δεν θα το καταλάβεις από δω αφού και οι ίδιοι οι δημιουργοί δεν είναι σίγουροι για το που θέλουν να εστιάσουν, και τελικά διαλέγουν το λιγότερο δύσκολο και μάλλον πιο αυθαίρετο μυθοπλαστικά. Πασπαλίζοντας με το με διασκεδαστικές ματιές από την κλειδαρότρυπα, χιτσκοκικά ευφυολογήματα, λίγη χολιγουντανή λάμψη και backstage αλλά και αρκετά αμφιβόλου γούστου ευρήματα, που υποτίθεται θα φωτίσουν το μυστήριο της περσόνας του μαέστρου. Ένα μυστήριο που θα ήταν καλύτερο να αναρωτηθούν, αν τελικά θέλουμε να λυθεί ή αν ακριβώς γι αυτό (σε συνδυασμό με το έργο του) μας γοητεύει.

Σε κάθε περίπτωση, ο Σασά Γκερβάσι δεν είναι αυτός που θα το λύσει. Τουλάχιστον όχι βάζοντας το «πνεύμα», το φανταστικό «όραμα» του πραγματικού δολοφόνου Εντ Γκέιν πάνω στον οποίο στηρίχθηκε ο χαρακτήρας του Άντονι Πέρκινς στο «Ψυχώ», να συνομιλεί με τον Χίτσκοκ, για να μας δείξει τις σκέψεις στο μυαλό του σκηνοθέτη, σε μια μάλλον κατά λάθος αστεία έμπνευση.

Η Άλμα Ρέβιλ, η σύζυγος του και κάτι παραπάνω από δεξί του χέρι αμφιβάλλει για την ιδέα του άντρα της όσον αφορά την επιτυχία του επικείμενου «Ψυχώ» αλλά παρ' όλα αυτά του συμπαραστέκεται, στα πλαίσια ενός γάμου που έχει απωλέσει προ πολλού το σεξουαλικό του χαρακτήρα. Για την ακρίβεια όχι μόνο του συμπαραστέκεται, αλλά διαμορφώνει και το τελικό φιλμ με εμπνεύσεις που χρεώθηκαν στον Χιτς αλλά η ταινία μας λέει ότι ήταν δικές της. Στη σκιά ενός διάσημου και αρχομανή συζύγου, με τάσεις δυνάστη για τους γύρω του, γεμάτου ιδιοτροπίες, και ερωτικές εμμονές. Μόνο που οι ισορροπίες και ανισορροπίες της δυναμικής αυτού του ζευγαριού, ουσιαστικά είναι αδιάφορες. Θα ήταν αδιάφορες αν τις παρακολουθούσαμε σε ένα άλλο ζευγάρι που δεν ονομαζόταν Χίτσκοκ.

Πάνω σε αυτή τη σεναριακή βάση, ο Άντονι Χόπκινς όσο και να θέλει και να μπορεί και να προσπαθεί να στήσει ρόλο, δεν γίνεται, μπορεί μόνο να μιμηθεί κάτω από ένα εντυπωσιακό μέικ απ. Σε μια σειρά λιγότερο, ή περισσότερο διασκεδαστικές ανεκδοτολογικές σκηνές τις οποίες όμως παρακολουθείς με το ίδιο ενδιαφέρον που κοιτάζεις ένα γοριλάκι στο ζωολογικό κήπο λέγοντας «α κοίτα, τώρα το γοριλάκι ξύνεται, τώρα τρώει μπανάνα, τώρα γρυλίζει» και χειροκροτάς ικανοποιημένος.

Η Έλεν Μίρεν σαν Άλμα, βγαίνει μπροστά με δύναμη εφ' όσον αβαντάρεται από το ίδιο το υλικό. Από το υπόλοιπο cast, σε ρόλους γνωστών και λαμπερών προσώπων με τους οποίους κάνεις ευχάριστο χάζι, δηλαδή την Σκάρλετ Γιόχανσον ως Τζάνετ Λι, τον Ντάνυ Χιούστον ως Γουίτφιλντ Κουκ , την Τζέσικα Μπιελ ως Βέρα Μάιλς, ξεχωρίζει με διαφορά ο Τζέιμς Ντ' Άρσι και η προσέγγιση του στον Άντονι Πέρκινς.

*Η ταινία κυκλοφορεί στις αίθουσες από την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου

***ακολουθήστε τον ΤΑΖ στο facebook στο www.facebook.com/tazthebuzz, στο twitter ως klarinabourana, κάντε LIKE στην επίσημη σελίδα του fb SIGAIKA PRODUCTIONS, για να μαθαίνετε όσα χρειάζεστε, προκειμένου να καίτε τον εγκέφαλο (των άλλων) ή επικοινωνήστε με το terra_gelida@hotmail.com για μέιλ και υποθέσεις προσωπικής εκδίκησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ