Σκηνές από το μέλλον: Bία, χάος, φτώχεια και υπερνομάδες - iefimerida.gr

Σκηνές από το μέλλον: Bία, χάος, φτώχεια και υπερνομάδες

Σκηνές από το μέλλον: βία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η παντοκρατορία των ΗΠΑ θα τελειώσει το 2035 και το μέλλον της Γης θα είναι βίαιο, αντιδημοκρατικό και τρομακτικό αν δεν υπάρξει μια διεθνής κοινωνία πολιτών και αλληλεγγύη, υποστηρίζει ο γνωστός οικονομολόγος Ζακ Αταλί, ο οποίος έρχεται στην Ελλάδα στις 13 Φεβρουαρίου.

Ο πρώην σύμβουλος του Φρανσουά Μιτεράν και συγγραφέας δεκάδων βιβλίων θα μιλήσει στο Μέγαρο Μουσικής στις 13 Φεβρουαρίου, μαζί με τον δημοσιογράφο και πρώην διευθυντή της Le Monde, Ζαν Μαρί Κολομπανί, με θέμα το μέλλον της ανθρωπότητας, το οποίο θεωρεί ζοφερό αν δεν ληφθούν μέτρα.

Στο τελευταίο του βιβλίο "Μια σύντομη ιστορία του Μέλλοντός μας", γράφει σήμερα η εφημερίδα Ελευθεροτυπία, ο 70χρονος οικονομολόγος προβλέπει κατά τον 21ο αιώνα θα δούμε τεράστιες ανατροπές: κατάρρευση των ΗΠΑ μέχρι το 2035 και αντικατάστασή τους από ένα πολυπολικό σύστημα πλανητικής εξουσίας, και ραγδαία αύξηση του πληθυσμού που θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη έλλειψη πόρων, βία και φτωχοποίηση, λόγω της ανόδου της τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Αταλί, η τεχνολογία θα μετατρέψει τον άνθρωπο σε πλανητικό πολίτη-νομάδα ο οποίος θα εργάζεται σε μια υπερφιλελεύθερη οικονομία που θα έχει διαχωρίσει τους ανθρώπους σε τρεις τάξεις:

  • τους υπονομάδες: περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια ανθρώπων που θα ζουν στην απόλυτη φτώχεια και θα αλληλοσκοτώνονται για εθνικούς και θρησκευτικούς λόγους.
  • Του εικονικούς νομάδες: άλλα τέσσερα δισεκατομμύρια ανθρώπων που λόγω εξειδίκευσης θα έχουν μια καλή ζωή ως μάνατζερ, μηχανικοί, τεχνικοί, επιστήμονες κλπ σε διεθνοποιημένες επιχειρήσεις, χωρίς κεντρικά γραφεία.
  • Τους υπερνομάδες: την άρχουσα τάξη, την ελίτ που θα αντλεί την εξουσία της από τους υπολοιπους.

Μόνη διέξοδο από αυτή τη δυστοπία, κατά τον Αταλί, είναι η κινητοποίηση για την δημιουργία δικτύων αλληλεγγύης, η συμμετοχική δημοκρατία, η εταιρική υπευθυνότητα, η ενίσχυση των ΜΚΟ και η ανάπτυξη «συλλογικής νοημοσύνης».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ βία φτώχεια χάος υπερνομάδες Ζακ Αταλί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ