Το αμερικανικό Δημόσιο μηνύει την Standard & Poor's για λάθος αξιολογήσεις - iefimerida.gr

Το αμερικανικό Δημόσιο μηνύει την Standard & Poor's για λάθος αξιολογήσεις

Το αμερικανικό Δημόσιο μηνύει την Standard & Poor's για λάθος αξιολογήσεις
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σκληρό μέτωπο ανοίγει η κυβέρνηση των ΗΠΑ με τον μεγάλο οίκο αξιολόγησης Standard&Poor's, καθώς ετοιμάζεται να καταθέσει αγωγή εναντίον της εταιρείας για εσφαλμένες αξιολογήσεις που είχε κάνει πριν ξεσπάσει η κρίση του 2008.

Το Δημόσιο εγκαλεί τον οίκο αξιολόγησης για πολύ υψηλές αξιολογήσεις που έδινε σε ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια τα οποία κατέρρευσαν, με τη φούσκα των δανείων και την πτώχευση του κολοσσού της Lehmann Brothers να προκαλεί τη μεγάλη οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008 και συνεχίζει να ταλανίζει την αμερικανική κοινωνία.
Με βάση την αγωγή το αμερικανικό δημόσιο ζητάει από την Standard&Poor's και την μητρική της εταιρεία «The McGraw-Hill Companies» μεγάλες αποζημιώσεις που φθάνουν μέχρι τα πέντε δισ. δολάρια για την οικονομική καταστροφή πολλών νοικοκυριών και επενδυτών και την εκτίναξη των spreads που προκάλεσαν οι αξιολογήσεις.

Ηδη επικρατεί «πανικός» στις μετοχές της εταιρείας από το άκουσμα και μόνο της είδησης, ενώ το ίδιο συνέβη και με τις μετοχές άλλων μεγάλων εταιρειών όπως της Moody's που αποτελεί τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της S&P.

Είναι η πρώτη φορά που η Ουάσινγκτον ανοίγει τέτοιο μέτωπο με έναν οίκο αξιολόγησης, ενώ, από την πλευρά της η Standard&Poor's απορρίπτει την αγωγή και θεωρεί ότι δεν έχει διαπράξει καμία παρανομία.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση Ομπάμα είχε βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα όταν ο εν λόγω οίκος είχε υποβαθμίσει, το καλοκαίρι του 2011, την αξιολόγηση της χώρας όσον αφορά το ομοσπονδιακό χρέος της από ΑΑΑ σε ΑΑ+ κάτι που θεωρούνταν αδιανόητο μέχρι τότε και προκάλεσε σεισμό στα διεθνή χρηματιστήρια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ