Κατασκευάζουν «πιστό αντίγραφο» του ανθρώπινου εγκεφάλου μέσω υπολογιστών - iefimerida.gr

Κατασκευάζουν «πιστό αντίγραφο» του ανθρώπινου εγκεφάλου μέσω υπολογιστών

Κατασκευάζουν «πιστό αντίγραφο» του ανθρώπινου εγκεφάλου μέσω υπολογιστών
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια για τους επιστήμονες και η νευροεπιστημονική έρευνα δεν σταματά ποτέ , ενώ το τελευταίο μεγαλόπνοο πρόγραμμα εν ονόματι Human Brain Project να γεννάει ελπίδες.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός ακριβούς «αντιγράφου» του ανθρώπινου εγκεφάλου μέσω υπερυπολογιστών ώστε να δημιουργηθεί μία νέα υπολογιστική υποδομή που θα δώσει νέα ώθηση στη νευροεπιστήμη, της ιατρική και την τεχνολογίας υπολογιστών.

Το φιλόδοξο πρόγραμμα βρίσκεται υπό την αιγίδα της Κομισιόν, έχει χρηματοδότηση 1,6 δισεκατομμυρίων, ενώ θα συμμετάσχουν πάνω από 200 ερευνητές από 80 ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Το Human Brain Project αναμένεται να έχει διάρκεια δέκα ετών, ωστόσο, παρά τα μεγέθη παραμένει άγνωστο ότι αυτά θα είναι επαρκή.

Απώτερος στόχος της χαρτογράφησης των δισεκατομμυρίων νευρώνων είναι να δώσει απαντήσεις σε θέματα όπως η ανθρώπινη μνήμη, η κατάθλιψη, το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ.

Μάλιστα οι ερευνητές παρομοιάζουν την έκταση και τη φιλοδοξία του εγχειρήματος με αυτή του πειράματος του Μεγάλου Επιπταχυντή Αδρονίων του CERN.

«Η κατανόηση του ανθρωπίνου εγκεφάλου είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της επιστήμης του 21ου αιώνα. Εάν ανταπεξέλθουμε στην πρόκληση, θα κερδίσουμε σημαντικές γνώσεις πάνω στο τι ακριβώς μας κάνει ανθρώπους, θα αναπτύξουμε νέες θεραπείες για ασθένειες του εγκεφάλου και θα δημιουργήσουμε νέες επαναστατικές τεχνολογίες υπολογιστών.

Η σύγχρονη τεχνολογία υπολογιστών μας έχει φέρει κοντά σε αυτούς τους στόχους» αναφέρεται σχετικά στην περιγραφή του οράματος και των σκοπών του Human Brain Project.
Το τελικό αποτέλεσμα, όπως περιγράφεται, δεν θα είναι «απλά η νέα κατανόηση του εγκεφάλου», αλλά η «μεταμόρφωση του ICT» (Information and Communications Technology).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ