Τι περιλαμβάνει η ρύθμιση «ανάσα» για τους συνταξιούχους με αναπηρία - iefimerida.gr

Τι περιλαμβάνει η ρύθμιση «ανάσα» για τους συνταξιούχους με αναπηρία

Τι περιλαμβάνει η ρύθμιση «ανάσα» για τους συνταξιούχους με αναπηρία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ρύθμιση «ανάσα» για περισσότερους από 50.000 συνταξιούχους με αναπηρία θα περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή εντός μηνός.

Σύμφωνα με το newsit.gr τη διάταξη αυτή ουσιαστικά θα δοθεί λύση στο πρόβλημα της αναστολής χορήγησης της σύνταξης αναπηρίας η του προνοιακού επιδόματος στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με αναπηρία, κατά τη διάρκεια της πολύμηνης αναμονής για την επανεξέτασή τους από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές.

Σύμφωνα με τα όσα είχε πει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού Λακωνίας Φεβρωνίας Πατριανάκου η σύνταξη αναπηρίας στους συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% θα συνεχίζεται να δίδεται για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη του σχετικού δικαιώματός τους.

Παράλληλα, θα χορηγείται για ένα ακόμη εξάμηνο δικαίωμα ιατρικής περίθαλψης, το οποίο, μάλιστα, θα παρατείνεται εφόσον διαρκεί η ασθένεια.

Για τους ασφαλισμένους στους οποίους έχει διαγνωστεί ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50% από την πρωτοβάθμια επιτροπή, θα λαμβάνουν ποσό που αντιστοιχεί στο 50% της προσωρινής σύνταξης χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν, σε περίπτωση προσφυγής, τη δευτεροβάθμια υγειονομική κρίση.

Επίσης, όσοι ασφαλισμένοι έχουν καταθέσει αίτηση χορήγησης σύνταξης λόγω αναπηρίας και έχουν το δικαίωμα, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, να λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη θα λαμβάνουν ποσό που αντιστοιχεί στο 50% της προσωρινής σύνταξης.

Δίνεται, τέλος, το δικαίωμα στους γιατρούς του Ειδικού Σώματος να αποφαίνονται για την επ' αόριστον διάρκεια της αναπηρίας εφόσον διαπιστώνουν ότι είναι μόνιμη και μη αναστρέψιμη, όπως π.χ. σε περιπτώσεις υπερηλίκων που λαμβάνουν επίδομα απολύτου αναπηρίας και είναι μονίμως κλινήρεις ή πάσχουν από άνοια, Αλτσχάιμερ κλπ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ