«Μαζεύουν» 360 εκατομμύρια ευρώ από ιδιοκτήτες ακινήτων για να ξελασπώσουν το Κτηματολόγιο - iefimerida.gr

«Μαζεύουν» 360 εκατομμύρια ευρώ από ιδιοκτήτες ακινήτων για να ξελασπώσουν το Κτηματολόγιο

«Μαζεύουν» 360 εκατομμύρια ευρώ από ιδιοκτήτες ακινήτων για να ξελασπώσουν το Κτ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα τέλη που δεν έχουν εισπραχθεί από περισσότερους από δύο εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να «κυνηγήσει» η νέα διοίκηση του Κτηματολογίου, ενώ υπολογίζεται ότι το ποσό είναι περίπου 360 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ημερησία» η κυβέρνηση καρατόμησε τη διοίκηση της Κτηματολόγιο Α.Ε. Επειδή την έκρινε υπεύθυνη για τη μη είσπραξη χρημάτων που «χρωστούσαν, εκατομμύρια πολίτες, ενώ η νέα διοίκηση έχει σαφή εντολή να μαζέψει αυτά τα χρήματα.

Την τελευταία τριετία δεν έχουν εισπραχθεί, όπως προβλεπόταν από το νόμο, τα τέλη των πρώτων πιλοτικών προγραμμάτων κτηματογράφησης που έγιναν στα τέλη της δεκαετίας του '90 σε περίπου 370 περιοχές της χώρας.

Το ίδιο, ωστόσο, συνέβη και και με το δεύτερο σκέλος του κτηματοσήμου από όσους κτηματογραφήθηκαν με τον νόμο Σουφλιά το 2008 για τις αστικές περιοχές της χώρας.

Υπολογίζεται ότι από τα πρώτα προγράμματα δεν εισπράχθηκαν από τους περίπου1,5 εκατομμύριο δικαιούχους, ενώ με τον νόμο Σουφλιά έπρεπε να εισπραχθούν και αυτά για να συνεχιστεί το Κτηματολόγιο, ενώ υπολογίζονται συνολικά σε περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον προκύπτει ««τρύπα» 290 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς όσοι κτηματογραφήθηκαν το 2008 και πλήρωσαν κανονικά το κτηματόσημο υποχρεούνται να πληρώσουν σε δεύτερο χρόνο και το δεύτερο σκέλος που ισούται με το 1 τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου με αφορολόγητο 20.000 ευρώ.

Απο την κατηγορία αυτή, έχει ξεκινήσει μόνο η είσπραξη τελών απο νομικά πρόσωπα, χωρίς να υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.

Παράλληλα, όπως το τονίζει η «Ημερησία», το έργο του Κτηματολογίου, που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και πρέπει να ολοκληρωθεί έως το 2020, αντιμετωπίζει χρηματοδοτικό κενό που υπολογίζεται περίπου στα 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αυξάνεται στα 300 εκατομμύρια ευρώ με την προσθήκη και του κόστους κατάρτισης δασικών χαρτών.

Από τη στιγμή που το σενάριο για ιδιώτη επενδυτή έχει απορριφθεί η εναλλακτική είναι δρόμος ο δανεισμός από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει ακόμη συμφωνία, ενώ το ενδεχόμενο χρηματοδότησης από τα κοινοτικά κονδύλια απορρίπτεται, οπότε, η μόνη λύση είναι οι πολίτες να πληρώσουν τα σπασμένα.

Εντός των ημερών θα παραδοθεί στην νέα ηγεσία και το τελικό πόρισμα των ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων που κλήθηκαν από την task force να προσφέρουν τεχνογνωσία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ