CINETROLL: Όσκαρ 2013- Η μεγάλη ανατροπή - «ARGO» πλέον να καταλάβω - iefimerida.gr

CINETROLL: Όσκαρ 2013- Η μεγάλη ανατροπή - «ARGO» πλέον να καταλάβω

CINETROLL: Όσκαρ 2013- Η μεγάλη ανατροπή - «ARGO» πλέον να καταλάβω
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Τάσος (ΤΑΖ) Θεοδωρόπουλος, στην πιο έγκυρη πρόβλεψη και ανάλυση του τι θα γίνει στα φετινά Όσκαρ, λίγες ώρες μετά τις εκπλήξεις (?) των βραβείων του Σωματείου Ηθοποιών (SAG).

Nαι, το πιο πιθανό είναι πως είμαι εντελώς ανεπαρκής σαν επαγγελματίας του κινηματογραφικού ρεπορτάζ αλλά μάλλον αυτή η ανεπάρκεια μου, διατηρεί σε κάποια αποδεκτή ισορροπία την ψυχική μου υγεία. Ναι, είμαι ο ίδιος άνθρωπος που πριν ένα μήνα περίπου σου έλεγε πως τα φετινά Όσκαρ είναι τα πιο συναρπαστικά των τελευταίων ετών. Και το εννοούσα, βάσει των προγνωστικών και των φαβορί για τις υποψηφιότητες. Όμως, μια οι Χρυσές Σφαίρες, μια τα πολύ έγκυρα Critics' Choise Awards, και άλλη μία τα Βραβεία του Σωματείου Παραγωγών που δόθηκαν προχτές, με το μέτριο «ARGO» να παίρνει το βασιλικό χρίσμα της καλύτερης ταινίας, άνθρωπος είμαι κι εγώ, άρχισα να κλονίζομαι.

Μην μπερδεύεσαι, ισχύει αυτό που έχω ξαναπεί και δεν το αλλάζω, πως τα Όσκαρ σαν διαδικασία, τα σέβομαι πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε φεστιβαλικό βραβείο μιας επιτροπής 7 χαροκαμένων Ποκοπίκων από το Καμερούν με πτυχιακό στην καλλιτεχνική ανοησία. Και επιμένω πως, στη ζωή δε γίνεται να τα έχεις όλα δικά σου και να λες: «αγαπώ τα Όσκαρ όταν μου κάθονται στην ταινία που προτιμώ, και τα Όσκαρ είναι πίπα, όταν πηγαίνουν σε μια ταινία που εγώ την έχω του μπάζου». Όμως πάνω κάτω αυτό δεν είναι και το πρόβλημα της δημοκρατίας; Θυμώνεις, τσαντίζεσαι πολλές (πάρα πολλές φορές) με την απόφαση της μάζας, αλλά τι έχεις να αντιπροτείνεις; Ποιον πεφωτισμένο δικτάτορα για να σε καθοδηγήσει;

Δυστυχώς η φετινή κούρσα για τα Όσκαρ, όπως εξελίσσεται, δεν είναι αυτή που θα ήθελα. Από το πουθενά, προέκυψαν τελικά, σαν συνέντευξη τύπου του Λευκού Οίκου, της μεγαλοσύνης της αμερικάνικης δημοκρατίας και της αποτελεσματικότητας της CIA («Argo», «Lincoln», «Zero Dark Thirty»). Tυχαίο; Δε νομίζω αλλά βαριέμαι και να μπω στη φάση της συνωμοσιολογίας. Η μέτρια στα μάτια μου, «ΑRGO» είχε ήδη πάρει ένα γερό προβάδισμα. Aπό τις Χρυσές Σφαίρες με το βραβείο καλύτερης ταινίας, το ίδιο βραβείο από τα πολύ έγκυρα στις προβλέψεις τους, Critics' Choise Awards, μέχρι το Σάββατο το βράδυ, που πήρε ξανά το τιμημένο από το Σωματείο Παραγωγών.

Γιατί είναι σημαντικά τα βραβεία των Σωματείων (παραγωγών, σκηνοθετών, σεναριογράφων, ηθοποιών); Για τον εξής πολύ απλό λόγο: Τα 6000 μέλη της Ακαδημίας που απονέμει τα Όσκαρ, αποτελούνται από επαγγελματίες του σινεμά, δηλαδή από άτομα που ανήκουν σε αυτά τα σωματεία. Η μεγάλη πουτανιά βέβαια, που φέρνει και τις ανατροπές, είναι η εξής: Για να προκύψουν οι υποψηφιότητες σε κάθε κατηγορία, ψηφίζουν μόνο οι επαγγελματίες αυτής της κατηγορίας. Δηλαδή οι ηθοποιοί για τους ηθοποιούς, οι σκηνοθέτες για τους σκηνοθέτες, κλπ. Όμως αφού βγουν οι υποψηφιότητες και γίνεται η δεύτερη, τελική ψηφοφορία, ψηφίζουν όλοι για όλους. Γι αυτό και τα βραβεία που απονεμήθηκαν σήμερα, τα βραβεία του Σωματείου των Ηθοποιών, (SAG) δηλαδή, έχουν ιδιαίτερη σημασία. Επειδή οι ηθοποιοί, είναι ο κλάδος με τον μεγαλύτερο αριθμό μελών στην Ακαδημία.

Μόνο που... Η σημερινή τελετή απονομής των SAG, έκρυβε προσωπικά για μένα, μια τεράστια απογοήτευση. Τη δέχομαι σιωπηλά, αλλά μου προκαθορίζει μια εξέλιξη της Οσκαρικής νύχτας που δεν είναι αυτή που θα ήθελα. Και ελπίζω να μη συμβεί. Το «ARGO» έφυγε κι από δω θριαμβευτής, κερδίζοντας το πρώτο βραβείο, κάτι σαν αντίστοιχο καλύτερης ταινίας, που απλά επειδή εδώ έχουμε ηθοποιούς, δε λέγεται βραβείο καλύτερης ταινίας, αλλά βραβείο καλύτερου συνολικού cast ηθοποιών. Τι ακριβώς του βρήκανε και δεν το βρήκα εγώ, είναι μια άλλη ιστορία, (μπορείς να διαβάσεις την κριτική μου για το «ARGO» εδώ http://tinyurl.com/a2c8s2d ).

Προσωπικά αρνούμαι να δεχτώ πως αυτή είναι η καλύτερη αμερικάνικη ταινία της σεζόν, δηλαδή όχι απλά αρνούμαι, κάνω τα μαλλιά μου μιζανπλί κοτσίδα – καλαθούνα για το ότι είναι μια μέτρια, απλώς διασκεδαστική και καλοκουρδισμένη μυθοπλασία διαστρέβλωσης πραγματικών ιστορικών δεδομένων. Αλλά όπως πάει το πράμα, κι όπως δείχνουν οι προβλέψεις, πάει να καβαντζώσει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας (όχι και σκηνοθεσίας, αφού δεν είναι καν υποψήφιο ευτυχώς).

Από κει και πέρα, τα στανταράκια που πλέον είναι σχεδόν σίγουρα είναι τα εξής: Μάλλον κανείς δεν πρόκειται να κουνήσει από το Όσκαρ Α αντρικού ρόλου τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις και από το Όσκαρ Β γυναικείου ρόλου την Αν Χαθαγουέι οι οποίοι βραβεύτηκαν ΚΑΙ σήμερα στα SAG. Μια περίεργη μάχη πρόκειται να γίνει στην κατηγορία Α γυναικείου ρόλου, μετά τη σημερινή βράβευση στα SAG της Τζένιφερ Λόρενς για το "Silver Linings Playbook". Γιατί μάχη; Τόσο η Λόρενς όσο και η Τζέσικα Τσάστεϊν, είχαν κερδίσει το βραβείο Α γυναικείου ρόλου για τις κατηγορίες, Κωμωδία και Δράμα αντίστοιχα, στις Χρυσές Σφαίρες. Κι ενώ η παράδοση θέλει το δραματικό ρόλο να παίρνει το προβάδισμα, και στα Critics' Choise Awards, το κέρδισε η Τσάστεϊν, σήμερα στα SAG, η Λόρενς έκανε την Τσάστεϊν λαπά. Μια ακόμα πολύ ενδιαφέρουσα μάχη, θα δοθεί στον Β αντρικό ρόλο. Σήμερα στα SAG το πήρε ο Τόμι Λι Τζόουνς για τον «Λίνκολν». Στις Χρυσές Σφαίρες το πήρε ο Κριστόφ Βαλτζ για το «Django». Στα Critics' Choise Awards όμως, νικητής ήταν ο Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, για το «The Master».

Προσωπικά πιστεύω, ότι το «ARGO» έχει καβαντζώσει το Όσκαρ καλύτερης ταινίας και πλέον, έτσι για το σασπένς, έχει σαν outsider αντίπαλο το «Silver Linings Playbook». Τα υπόλοιπα μάλλον δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Αυτό που είναι προς το παρόν εντελώς στον αέρα είναι το Όσκαρ σκηνοθεσίας, (για το οποίο το «ARGO» δεν είναι καν υποψήφιο) και η ταινία που παρά την απαράμιλλη ομορφιά της μάλλον θα πάρει το τρίτο το μακρύτερο, είναι «H Zωή του Πι». Αν θες να μάθεις, έτσι για την ιστορία, ποιες είναι οι δικές μου αγαπημένες, είναι «Οι Άθλιοι» και το «Beasts of the southern wild». Και επειδή τα Όσκαρ είναι συνιστώσες πολλών πραγμάτων και εκπλήξεων, ναι, όσο ζω ελπίζω.

Τουλάχιστον μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου που βγαίνουν τα βραβεία του Σωματείου Σκηνοθετών, στα οποία το «ARGO" είναι υποψήφιο, αλλά δεν είναι σε αυτήν την κατηγορία, σκηνοθεσίας, δηλαδή, στα Όσκαρ. Οπότε θα έχουμε εκπλήξεις.

Τα υπόλοιπα βραβεία της λαμπερής βραδιάς των SAG, είναι:

*Καλύτερη ερμηνεία συνολικού cast ηθοποιών σε κωμική τηλεοπτική σειρά: MODERN FAMILY

*Kαλύτερη ερμηνεία συνολικού cast ηθοποιών σε δραματική τηλεοπτική σειρά: DOWNTON ABBEY

*Kαλύτερη αντρική ερμηνεία σε κωμική σειρά: ΑΛΕΚ ΜΠΟΛΝΤΓΟΥΙΝ για το 30 ROCK

*Kαλύτερη γυναικεία ερμηνεία σε κωμική σειρά: TINA ΦΕΪ για το 30 ROCK

*Kαλύτερη αντρική ερμηνεία σε δραματική σειρά: ΜΠΡΑΪΑΝ ΚΡΑΝΣΤΟΝ για το BREAKING BAD

*Kαλύτερη γυναικεία ερμηνεία σε δραματική σειρά: ΚΛΕΡ ΝΤΕΪΝΣ για το HOMELAND

*Kαλύτερη αντρική ερμηνεία σε μίνι σειρά: ΚΕΒΙΝ ΚΟΣΤΝΕΡ για το HATFIELDS & McCOYS

*Kαλύτερη γυναικεία ερμηνεία σε μίνι σειρά: ΤΖΟΥΛΙΑΝ ΜΟΥΡ για το GAME CHANGE

***Διάβασε τις πρώτες αναλύσεις του ΤΑΖ για το Οσκαρικό Παιχνίδι, ΕΔΩ (http://tinyurl.com/apw2bz9 )

***Μείνετε συντονισμένοι μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα της απονομής των Όσκαρ, στο iefimerida, για να μαθαίνετε λεπτό προς λεπτό, όλο το παρασκήνιο της κούρσας των πιο σημαντικών κινηματογραφικών βραβείων του πλανήτη.

***ακολουθήστε τον ΤΑΖ στο facebook στο www.facebook.com/tazthebuzz, στο twitter ως klarinabourana, κάντε LIKE στην επίσημη σελίδα του fb SIGAIKA PRODUCTIONS, για να μαθαίνετε όσα χρειάζεστε, προκειμένου να καίτε τον εγκέφαλο (των άλλων) ή επικοινωνήστε με το terra_gelida@hotmail.com για μέιλ και υποθέσεις προσωπικής εκδίκησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ