Και Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς για το «νόμος και τάξη» του Σαμαρά - iefimerida.gr

Και Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς για το «νόμος και τάξη» του Σαμαρά

Και Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς για το «νόμος και τάξη» του Σαμαρά
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εντείνονται, στο κυβερνητικό στρατόπεδο, οι προσπάθειες για την όσο το δυνατόν ουσιαστικότερη αντιμετώπιση του μόνιμου «τσουνάμι διαφθοράς» που έχει κατακυριεύσει τη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών της χώρας. Και αυτό επιβεβαιώνεται και με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο προβλέπει τη θέσπιση ειδικού εισαγγελέα που θα ασχολείται αποκλειστικά με εγκλήματα διαφθοράς.

Στο Μέγαρο Μαξίμου τον τελευταίο καιρό επικρατεί το σύνθημα «νόμος και τάξη» σε κάθε τομέα λειτουργίας του κράτους, κάτι που ενθαρρύνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς γνωρίζει πολύ καλά ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα κριθεί προφανώς από τα ζητήματα της οικονομίας αλλά και από την εμπέδωση του αισθήματος της Δικαιοσύνης κάθε είδους ανομίας και κυρίως της τιμωρίας αυτού που ο Αλέξης Τσίπρας έξυπνα έχει ονομάσει κλεπτοκρατία, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί για ενεργό συμμετοχή και τη Νέα Δημοκρατία.

Και επειδή οι μετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ότι αυτή είναι μια κρίσιμη παράμετρος της δημόσιας ζωής ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει, όπως έχει αποκαλύψει το iefimerida.gr, να ενθαρρύνει την παραδειγματική τιμωρία κάθε προσώπου που εμπλέκεται σε υποθέσεις διαφθοράς, παράνομου πλουτισμού, μιζών και ξεπλύματος χρημάτων σε συνδυασμό με τις συλλήψεις επιχειρηματιών που χρωστούν μεγάλα ποσά επί σειρά ετών λόγω μη καταβολής φόρων ή κλοπής ΦΠΑ.

«Ηδη, η ασυλία των «επωνύμων» τελειώνει και μαζί το καθεστώς ατιμωρησίας των ισχυρών...» διεμήνυε ο Αντώνης Σαμαράς στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του και σε αυτό το πλαίσιο κινούνται και οι διωκτικές αρχές σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί το αίσθημα του δικαίου στην κοινωνία.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η «απόλυτη ελευθερία» την οποία δείχνουν να απολαμβάνουν αυτή την εποχή και μετά από πολλές παρασκηνιακές μάχες οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, ενώ, στον απόηχο της «λίστας Λαγκάρντ» και των ψιθύρων και για άλλες υπάρχουσες σε όποια μορφή, το ΣΔΟΕ συνεχίζει να ελέγχει χιλιάδες ονόματα, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης στελέχη ΔΕΚΟ και πρώην υπουργούς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, εκτός της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου, και οι τελευταίες εξελίξεις με τους Γιάννο Παπαντωνίου, Γιώργο Βουλγαράκη και Πέτρο Δούκα, όπως και η υπόθεση με το σκάνδαλο υπεξαίρεση στη Θεσσαλονίκη με πρωταγωνιστή τον πρώην δήμαρχο, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, ενώ δεν αποκλείεται,σύντομα να δούμε και άλλους «επώνυμους» να κάθονται στο σκαμνί της Δικαιοσύνης.

Τι προβλέπεται για τον Εισαγγελέα Εγκλημάτων διαφθοράς

Τελευταία κίνηση έρχεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης και το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή για τη θέσπιση Ειδικού Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς.

Ο Ειδικός Εισαγγελέας θα ασχολείται κατά αποκλειστικότητα με υποθέσεις διαφθοράς, ενώ θα επιλέγεται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και θα λειτουργεί σε συνεργασία με τουλάχιστον δύο εισαγγελείς ή αντιεισαγγελείς Πρωτοδικών.

Οπως έχει ήδη διευκρινίσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, ο νέος θεσμός δεν αποσκοπεί στην κατάργηση των θέσεων των δύο Οικονομικών Εισαγγελέων, που αυτή τη στιγμή καταλαμβάνουν οι πολύ κινητικοί Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, καθώς αυτοί θα συνεργάζονται με τον Ειδικό Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς.

Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν ακόμη διαδικασίες εξπρές για υποθέσεις κακουργηματικού χαρακτήρα σε περιπτώσεις επίορκων υπαλλήλων του στενού, αλλά και ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, κάτι για το οποίο έχουν υπάρξει έντονα παράπονα από την ηγεσία του υπουργείου, καθώς παρατηρούνται πολύ μεγάλες καθυστερήσεις σε δίκες με αποτέλεσμα οι περιπτώσεις να «σέρνονται» για πολλά χρόνια.

Παράλληλα, τσουχτερά θα είναι τα πρόστιμα από εδώ και στο εξής για όσους έχουν λάβει φακελάκι, καθώς θα υποχρεούνται να πληρώνουν χρηματική ποινή στο 50πλάσιο του ποσού που έχουν αποκομίσει οι υπάλληλοι σε παράνομη συναλλαγή.

Εξάλλου, προβλέπεται συγκεκριμένος χρόνος, μέσα στον οποίο θα πρέπει να περατώνεται η ανάκριση, η υποβολή πρότασης από τον εισαγγελέα στο δικαστικό συμβούλιο και η έκδοση, από αυτό, σχετικού βουλεύματος σε υποθέσεις διαφθοράς, μείζονος κοινωνικού ενδιαφέροντος και δημοσίου συμφέροντος, στις οποίες οι κατηγορούμενοι κρατούνται προσωρινά (προφυλάκιση), ώστε να αντιμετωπιστεί το απαράδεκτο φαινόμενο της αποφυλάκισης αυτών, λόγω συμπλήρωσης του 18μηνου.

«Κάθαρση» υπό το άγρυπνο μάτι των Ευρωπαίων

Οι νέες αλλαγές και σε θεσμικό επίπεδο αναμένεται να δημιουργήσουν καινούργια «δυναμική» δεδομένου ότι στον τομέα της διαφθοράς οι ελληνικές κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης έχουν λάβει όλες πολύ κακό βαθμό και προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να κινηθεί η κυβέρνηση στο άμεσο μέλλον.

Αλλωστε, τα «καμπανάκια» που χτυπούσαν κάποτε από το εξωτερικό έχουν πλέον γίνει σταθερή απαίτηση των ετέρων τόσο μέσω της Τρόικα όσο και σε κατ' ιδίαν συζητήσεις με εκπροσώπους και υπουργούς της κυβέρνησης,

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ