Δημοσκόπηση Marc: Οριακό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ -Υπέρ της παραπομπής Παπακωνσταντίνου το 89,6% και το 58% για Βενιζέλο - iefimerida.gr

Δημοσκόπηση Marc: Οριακό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ -Υπέρ της παραπομπής Παπακωνσταντίνου το 89,6% και το 58% για Βενιζέλο

Δημοσκόπηση Marc: Οριακό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ -Υπέρ της παραπομπή
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ισχνό προβάδισμα 0,2% στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της Marc που έγινε για λογαριασμό του Alpha, ενώ στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, παραμένει πρώτος ο Φώτης Κουβέλης με 47,3% και δεύτερος είναι ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με 43,2%, ο οποίος όμως θεωρείται και ο καταλληλότερος.

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου τα κόμματα συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά:

  • ΝΔ 22,5
  • ΣΥΡΙΖΑ 22,3
  • ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 9,7
  • ΠΑΣΟΚ 5,7
  • ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 5,6
  • ΔΗΜΑΡ 4,6
  • ΚΚΕ 4,3

Στο ερώτημα πάντως, «εάν γίνονταν σήμερα εκλογές, ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κέρδιζε;», οι ψηφοφόροι δίνουν προβάδισμα μίας μονάδας στη ΝΔ με ποσοστό 44,5% έναντι 44,4% στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόωρες εκλογές πάντως βλέπει το 51,7%, ενώ το 41,4% των ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμούν πως η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη θητεία της.

Δημοτικότητα πολιτικών – Πρωτιά Κουβέλη, έκτος ο Βενιζέλος

Στη δημοτικότητα τον πολιτικών αρχηγών μετά του Φώτη Κουβέλη και Αντώνη Σαμαρά ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας, με 37,3%, ο Πάνος Καμμένος συγκεντρώνει 31,9%, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ είναι στο 19,4%, στην έκτη θέση βρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος με 18,1% και επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος συγκεντρώνει 16,3%.

Ωστόσο καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρείται ο Αντώνης Σαμαράς με 53,2%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 30,9%.

Τι λένε οι πολίτες για τα σκάνδαλα

Αναφορικά με τα ζητήματα που βρίσκονται στην κορυφή της επικαιρότητας οι πολίτες δείχνουν να μην έχουν ξεχάσει το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, το οποίο και παραμένει πρώτο στην εκτίμηση της κοινής γνώμης ως το πιο σοβαρό σκάνδαλο, αφού συγκεντρώνει ποσοστό 36,6%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η «λίστα Λαγκάρντ» με 30,3% και η τρίτη με αισθητή διαφορά είναι η υπόθεση της Siemens με 10,9%.

Οι πολίτες πάντως σε συντριπτικό ποσοστό πάντως 93,7%, θεωρούν ότι ευθύνες για τα σκάνδαλα του παρελθόντος δεν αποδόθηκαν, οι υπεύθυνοι δεν οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη, αφού δεν υπήρχε η πολιτική βούληση.

Γιατί δεν αξιοποιήθηκε η «λίστα Λαγκάρντ» - Ποιοι έπρεπε να παραπεμφθούν

Στο ζήτημα της παραπομπής ή μη υπουργών για τυχόν ποινικές ευθύνες, οι πολίτες σε ποσοστό 93,5% ζητούν την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, αφού θεωρούν πως αυτή είναι αρμόδια και τα αρμόδια όργανα της θα πρέπει να εξετάσουν τις υποθέσεις και όχι η Βουλής.

Το 75,9% πιστεύει ότι τελικά δεν θα αποκαλυφθεί τι συνέβη με τη λίστα Λαγκάρντ και δεν θα αποδοθούν οι τυχόν ευθύνες, ενώ οι πολίτες πιστεύουν πως δεν έγινε τα δύο χρόνια που η επίμαχη λίστα βρισκόταν στην Ελλάδα προκειμένου:

  1. Να καλυφθούν μεγάλοι καταθέτες και συμφέροντα (72,2%)
  2. Επειδή δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν μεταξύ τους οι αρμόδιοι ή λόγω ανικανότητας (13,4%)
  3. προκειμένου να «καλυφθούν» φίλοι και συγγενείς του Παπακωνσταντίνου (9,9%)
  4. Επειδή η λίστα ήταν προϊόν παράνομης υποκλοπής (2,0%).

Οι πολίτες πάντως σε συντριπτική πλειοψηφία τάσσονται υπέρ της παραπομπής του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου με ποσοστό 89,6%, ενώ κατά τάχθηκε μόλις το 9%. Μάλιστα οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 87,5% πιστεύουν ότι έπρεπε να παραπεμφθούν και άλλα πρόσωπα, για την ίδια υπόθεση, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο να συγκεντρώνει ποσοστό 58%, τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου με 49,5%, τον Λουκά Παπαδήμο με 27,4%, τον Ιωάννη Διώτη με 23,4% και τον Ιωάννη Καπελέρη με 15,9%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ