Ποιοι και γιατί χτυπάνε τον Στουρνάρα - iefimerida.gr

Ποιοι και γιατί χτυπάνε τον Στουρνάρα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αλλεπάλληλα πυρά από γαλάζια στελέχη και φιλικά ΜΜΕ δέχεται ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, με την αμφισβήτηση να γίνεται κάθε μέρα όλο και μεγαλύτερη με αφορμή δηλώσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες του ενώ ακούγονται κατηγορίες για πόλεμο συμφερόντων.

Ορισμένα γαλάζια στελέχη δεν μπορούν να ξεχάσουν τη σχέση που είχε ο κ.Στουρνάρας με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον Γιάννο Παπαντωνίου, την εποχή που η Ελλάδα έμπαινε στην ΟΝΕ και φτάνουν να τον συνδέσουν με λάθη στην ισοτιμία αλλά και τα swaps της Goldman Sachs. «Ο κ.Στουρνάρας θα πρέπει να κοιτάξει τις ευθύνες που έχουν ο ίδιος και οι πρωθυπουργοί και υπουργοί που υπηρέτησε. Και την εποχή που ήταν ο σύμβουλος του κ.Παπαντωνίου και την εποχή που μαζί με τον κ.Σημίτη έβαζαν την Ελλάδα στην ΟΝΕ, όπως την έβαλαν, με αυτήν την ισοτιμία, με αυτά τα στοιχεία και με τις αλχημείες της Goldman Sachs» είπε χαρακτηριστικά στην ΝΕΤ ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Αντίστοιχη επίθεση στον Γιάννη Στουρνάρα έκανε και ο πρώην στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή, Ευάγγελος Αντώναρος, μέσω Twitter αυτή τη φορά: «Κοίτα να δεις που κάποιοι προσπαθούν να πείσουν ότι η περίοδος Σημίτη ήταν χρυσή εποχή. Και έχουν και θέση στο σημερινό σχήμα. Σα δεν ντρέπονται.».

Η βασική αιτία της επίθεσης των παραπάνω γαλάζιων στελεχών στον κ.Στουρνάρα φαίνεται πως είναι το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών εντοπίζει την κατρακύλα της χώρας στην «καραμανλική περίοδο» του 2007-2009. Στη ΝΕΤ είχε πει ότι «τα πράγματα βγήκαν εκτός ελέγχου» την τελευταία διετία του Καραμανλή, αφορμή που ζητούσαν οι γαλάζιοι για να επιτεθούν.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης, δήμαρχος Αθηναίων εκείνη την περίοδο και ελεγχόμενος από το ΣΔΟΕ για απρόσμενο πλουτισμό, τον κατηγόρησε στο MEGA για αλαζονεία: «Μου δείχνει ίχνη αλαζονείας που είχε ο Παπακωνσταντίνου. Δεν έχει ιστορικό στην Goldman Sachs; Δεν αλληλοβραβεύονταν Goldman Sachs και ΙΟΒΕ κάνοντας επίτιμο μέλος τον Χριστοφοράκο; Είχε ή δεν είχε ιστορικό με τον κ.Παπαδήμο για το πως μπήκαμε στο ευρώ;» αναρωτήθηκε.

Δεν ιδρώνει το αυτί του για το πετρέλαιο

Ο υπουργός Οικονομικών έχει μπει στο στόχαστρο των «γαλάζιων» και για την επιμονή στη εξίσωση του Ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη μείωση της κατανάλωσης και των εσόδων καθώς τα νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν το ακριβό πετρέλαιο. Πριν από λίγες ημέρες, προβεβλημένα στελέχη της παράταξης όπως ο Γιάννης Μιχελάκης και η Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησαν να επανεξεταστεί το θέμα και λόγω της μεγάλης μείωσης των εσόδων. «Όταν έχετε 110 εκατ. ευρώ έσοδα, είναι αδύνατον να φτάσουν τον στόχο των 600 εκατ. ευρώ, όταν τώρα είναι χειμώνας και τώρα οι άνθρωποι πρέπει να αγοράσουν πετρέλαιο, διότι αλλιώς θα κρυώσουν. Πρέπει να πάμε και να υποστηρίξουμε στους τροϊκανούς και στην Κομισιόν ότι αυτή η πολιτική ήταν αναποτελεσματική».

Ο κ.Στουρνάρας είναι ανένδοτος: «Κοινωνική πολιτική θα κάνει η επόμενη κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά στην βράβευση του κ.Παπαδήμου ενώ για την κριτική που δέχεται υπογράμμισε ότι «δεν ιδρώνει το αυτί μου». Στο Reuters όμως δήλωσε ότι τον φοβίζουν οι πιέσεις: «Με φοβίζουν οι πιέσεις για χαλάρωση, για να μην κλείσουν οι ΔΟΥ, για τον φόρο στον πετρέλαιο θέρμανσης...».

Η απαλλαγή των «σκαφάτων»

Μια ακόμα νομοθετική πρωτοβουλία που εξόργισε ορισμένους βουλευτές ήταν η απόσυρση της ρύθμισης για τον φόρο πολυτελείας στα σκάφη.

Ο πρώην υπουργός επί Καραμανλή, Ευριππίδης Στυλιανίδης χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός να έχουν ευνοϊκή μεταχείριση όσοι έχουν σκάφη πάνω από 6 μέτρα.

Λόγω των αντιδράσεων, το αρμόδιο υπουργείο έσπευσε να διευκρινίσει πως ο φόρος πολυτελείας θα γίνει τελικά τέλος πλεύσης...

«Για ποιον δουλεύει ο Στουρνάρας;»

Παράλληλα, τα πυρά πυκνώνουν από «γαλάζια» ΜΜΕ, που φτάνουν να τον αποκαλέσουν «εκτελεστή» όπως η Κυριακάτικη Δημοκρατία σήμερα. Η εφημερίδα αναρωτιέται: «για ποιον δουλεύει ο Γιάννης Στουρνάρας;» θυμίζοντας τη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά ότι τον θεωρεί «αδελφό» του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, βουλευτές της ΝΔ κατηγορούν τον κ.Στουρνάρα ότι δουλεύει για τους... Γερμανούς και τον εμφανίζουν «ως τον "δούρειο ίππο" συμφερόντων και ομάδων που θέλουν να δέσουν την Ελλάδα οριστικά στο "γερμανικό άρμα"»...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ