Ξεχάστε τα made in China - Η Κίνα βάζει τώρα πλώρη να κατακτήσει τον κόσμο των επενδύσεων - iefimerida.gr

Ξεχάστε τα made in China - Η Κίνα βάζει τώρα πλώρη να κατακτήσει τον κόσμο των επενδύσεων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για πρώτη φορά την τελευταία τριετία ο δείκτης άμεσων ξένων επενδύσεων (FDI) στην Κινεζική βιομηχανία σημείωσε κάμψη – κάτι που ενδεχομένως να υποδεικνύει πως η Κίνα αρχίζει να χάνει σταδιακά τη θέση κυριαρχίας της στην παγκόσμια βιομηχανία.

Απεναντίας, όπως αναφέρει δημοσίευμα του qz.com, ελαφρά αύξηση σημειώνουν οι Κινεζικές εξερχόμενες επενδύσεις: οι αριθμοί δείχνουν μείωση στην προτίμηση των επενδυτών στον κατασκευαστικό τομέα της Κίνας, ενώ την ίδια στιγμή ολοένα και περισσότεροι Κινέζοι επενδυτές βγάζουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και μάλιστα με ιδιαίτερα επιθετικές διαθέσεις.

Το 2012, οι Κινεζικές άμεσες ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 28,6% (77,2 δισ. δολάρια), καθώς οι Κινέζοι επενδυτές τοποθέτησαν τα χρήματά τους σε πάνω από 4.400 εταιρείες σε 141 χώρες. Απεναντίας, οι εισρέουσες επενδύσεις στην Κίνα μειώθηκαν κατά 3,7% (111,7 δισ. δολάρια).

Τα παραπάνω στοιχεία φανερώνουν τη στρατηγική σταδιακή απόσπαση της κινεζικής οικονομίας από το μέχρι τώρα κυρίαρχο μοντέλο της βιομηχανικής παραγωγής, που για πολλούς θωρείτο μη βιώσιμο μακροπρόθεσμα, και μετακύλισή της προς τις εξωτερικές επενδύσεις και τον τραπεζικό τομέα.

Ήρθε μήπως η στιγμή της Κίνας-τραπεζίτη του κοσμου;

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ