Ο καπνός από τα τζάκια που πνίγει την Αθήνα αυξάνει και τη θερμοκρασία της Γης - iefimerida.gr

Ο καπνός από τα τζάκια που πνίγει την Αθήνα αυξάνει και τη θερμοκρασία της Γης

Ο καπνός από τα τζάκια που πνίγει την Αθήνα αυξάνει και τη θερμοκρασία της Γης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πέρα από τα προβλήματα υγείας που δημιουργεί η αιθαλομίχλη, ο καπνός δηλαδή από τα τζάκια, συμβάλει και στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Μάλιστα, αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο παράγοντα που συμβάλει στην αύξηση του προβλήματος αυτού, μετά το διοξείδιο του άνθρακα.

Τα σκούρα σωματίδια αιθάλης απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία και θερμαίνουν έτσι την ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με νεότερους υπολογισμούς, η θέρμανση λόγω αιθάλης αντιστοιχεί στα δύο τρίτα της θέρμανσης της ατμόσφαιρας λόγω του διοξειδίου του άνθρακα, του σημαντικότερου αερίου του θερμοκηπίου.

Οι ερευνητές τόνισαν πάντως ότι, σε αντίθεση με το διοξείδιο του άνθρακα που παραμένει στην ατμόσφαιρα για αιώνες, τα σωματίδια αιθάλης είναι μάλλον βραχύβια. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση των εκπομπών θα οδηγούσε σε άμεση επιβράδυνση της θέρμανσης.

Οι σημαντικότερες πηγές αιθάλης στις ανεπτυγμένες χώρες είναι οι κινητήρες ντίζελ και οι δασικές πυρκαγιές. Στον αναπτυσσόμενο κόσμο σημαντικότερη πηγή είναι τα τζάκια και κάθε είδους εστία που καίει βιομάζα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ