Ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών και της κατάθλιψης στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών και της κατάθλιψης στην Ελλάδα

katathlipsi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ερώτηση στη Βουλή υπέβαλλαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης, Κωνσταντίνος Μπάρκας, Μαρία Μπόλαρη, Βασίλης Κυριακάκης και Χρήστος Καραγιαννίδης, σχετικά με τα αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης και τις απόπειρες αυτοκτονίας που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια του Μνημονίου.

Η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη, ανέφερε ότι το Υπουργείο Υγείας δεν έχει στοιχεία από τα νοσοκομεία της χώρας η από το ΕΚΑΒ, καθώς δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής μια συστηματική καταγραφή τέτοιων περιστατικών, όμως δε παρέλειψε να τονίσει στο έγγραφο που διαβιβάστηκε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι «εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των ολοένα αυξανόμενων ποσοστών ανεργίας, υπάρχει αύξηση στα περιστατικά κατάθλιψης και ενδεχόμενα να έχει υπάρξει και αύξηση των αυτοκτονιών».

Τα στοιχεία αυτά έχουν συλλεχθεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και αφορούν μόνο το διάστημα μέχρι το 2010, καθώς τα στοιχεία του 2011 δεν έχουν ακόμα μελετηθεί.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το 2008 καταγράφηκαν 373 αυτοκτονίες, το 2009 καταγράφηκαν 391 αυτοκτονίες και το 2010 καταγράφηκαν 377 αυτοκτονίες, ενώ το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως αναφέρει ότι σύμφωνα με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, οι απόπειρες αυτοκτονίας από τον Μάιο του 2010 έως και το Δεκέμβριο του 2012 ανήλθαν σε 837.

Τόσο το υπουργείο Υγείας, όσο και το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, έχουν προωθήσει μέτρα για την πρόληψη τέτοιων περιστατικών, όπως το Κέντρο Ημέρας για την αυτοκτονία, η Τηλεφωνική Γραμμή Παρέμβασης και το Εθνικό Πρόγραμμα για την πρόληψη της Αυτοκτονίας, ενώ ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως Νίκος Δένδιας, δήλωσε ότι έχει προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση μέσω του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, σχετικά με τη σύσταση ειδικής επιτροπής για τις αναγγελίες αυτοκτονίας μέσω διαδικτύου, η οποία θα καθορίσει το νομικό όσο και το πρακτικό πλαίσιο αντιμετώπισης αυτού το φαινομένου.

Επισημαίνεται, ότι τον περασμένο Νοέμβριο σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, οι αυτοκτονίες που πραγματοποιήθηκαν, μαζί με τις απόπειρες από τον Ιανουάριο 2009 μέχρι τον Αύγουστο του 2012, ανήλθαν σε 3.124 πανελλαδικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ