Οι σφαγές σε Κονέκτικατ και Ορόρα στρέφουν τους Aμερικανούς κατά των όπλων

Υπερ της εφαρμογής μιας αυστηρότερης νομοθεσίας για την πώληση όπλων στη χώρα τάσσεται το 60% των Aμερικανών, έπειτα και από την τραγωδία στο σχολείο Σάντι Χουκ .

Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα USA Today το 58% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ της αυστηρότερης νομοθεσίας για την πώληση όπλων στη χώρα σε σχέση με το 43% που κατέγραφε αντίστοιχη έρευνα τον Οκτώβρη του 2011.

Τα πολλά περιστατικά τυφλής βίας το τελευταίο έτος και κυρίως εκείνα σε Ορόρα και Κονέκτκατ φαίνεται πως αλλάζουν το κλίμα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων υποστηρίζει τα δύο μέτρα που πρότεινε ο Μπαράκ Ομπάμα για την απαγόρευση πώλησης στρατιωτικών όπλων και τον έλεγχο του ποινικού μητρώου κατά την είσοδο σε εκθέσεις όπλων.

Απεναντίας, η πρόταση του Ομπάμα για την απαγόρευση των τυφεκίων δεν συναντά μεγάλη ανταπόκριση: μόνον το 44% υποστηρίζει το μέτρο, έναντι 43% τον Οκτώβριο του 2011, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 51%, από 53% έναν χρόνο νωρίτερα.

Πάντως υψηλότερος είναι ο αριθμός των Αμερικανών που θεωρούν ότι θα πρέπει να ψηφισθούν νέα νομοθετικά μέτρα προς ενίσχυση της υπάρχουσας νομοθεσίας: στην παρούσα δημοσκόπηση υπέρ δηλώνει το 47%, έναντι του 35% στην προηγούμενη έρευνα.

Πάντως, ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Όπλων (NRA), του παντοδύναμου λόμπι των κατόχων όπλων, Ντέιβιντ Κίν, προσπάθησε να υποβαθμίσει τα ευρήματα της δημοσκόπησης. «Εκπλήσσομαι που τα ποσοστά δεν είναι τόσο υψηλά, δοθέντος ότι υπήρξαν ασταμάτητες επιθέσεις κατά της οπλοκατοχής στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας», δήλωσε ο ίδιος στην εφημερίδα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ