Συγκροτείται επιτροπή σοφών για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Mετά την έγκριση της δόσης, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι πλέον το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο. Ο Γιάννης Στουρνάρας προχωρά άμεσα στη συγκρότηση «επιτροπής σοφών», η οποία θα εισηγηθεί την αναδιάρθρωση της φορολογικής διοίκησης ώστε να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή με επικεφαλής τον Βασίλη Ράπανο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόταση για να αναλάβει επικεφαλής της επιτροπής έχει γίνει στον πρώην πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, καθηγητή Βασίλη Ράπανο. Ο κ. Ράπανος είχε προταθεί από τον Πρωθυπουργό για να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών αλλά εκείνος επικαλέστηκε προβλήματα υγείας και τη θέση ανέλαβε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Η κυβέρνηση και οι δανειστές αντιλαμβάνονται ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια για νέες περικοπές δαπανών. Ταυτόχρονα, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός παραμένει αναποτελεσματικός και αποτελεί τη μεγαλύτερη εστία κινδύνου για πιθανές δημοσιονομικές αστοχίες, όπως τόνισαν στον κ. Στουρνάρα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Eurogroup της Πέμπτης.

Ο επίτροπος Φορολογίας της Ε.Ε. Αλγκίρντας Σεμέτα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή σημειώνει πως εάν η Ελλάδα περιόριζε τη φοροδιαφυγή στον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα αύξανε τα έσοδα κατά 10 δισ. ευρώ ετησίως.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ