Η Ελληνίδα που έσωσε 18 παιδιά από το μακελειό στο σχολείο του Κονέκτικατ - iefimerida.gr

Η Ελληνίδα που έσωσε 18 παιδιά από το μακελειό στο σχολείο του Κονέκτικατ

Η Ελληνίδα που έσωσε 18 παιδιά από το μακελειό στο σχολείο του Κονέκτικατ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ελληνικής καταγωγής Ιβόν Τσεκ είναι ένα από τα πρόσωπα της τραγωδίας που συγκλονίζει τις τελευταίες ώρες ολόκληρη την υφήλιο, αφού χάρη στο θάρρος της και την ψυχραιμία της έσωσε 18 νήπια και τρεις συναδέλφους της από τα πυρά του 20χρονου Ανταμ Λάντζα που εισέβαλε οπλισμένος σαν αστακός στο σχολείο Σάντι Χουκ και αφαίρεσε τη ζωή, συνολικά, από 26 άτομα, εκ των οποίων τα 20 ήταν νήπια.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ιερατικός προϊστάμενος του ελληνορθόδοξου ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ντάνμπερι, Πέτρος Καρλούτσος περιέγραψε πώς η ομογενής δασκάλα έσωσε από τα πυρά του δράστη τουλάχιστον 18 παιδιά.

Κλείδωσε 18 παιδιά και τρεις συναδέλφους της στη ντουλάπα και τους έσωσε!

Με το άκουσμα των πυροβολισμών, οι οποίοι ακούγονταν σε όλο το σχολείο μιας και η Διεύθυνση άνοιξε αμέσως τα μεγάφωνα προκειμένου να ειδοποιηθούν για τον κίνδυνο οι δάσκαλοι και οι μαθητές που βρίσκονταν στις πιο απομακρυσμένες αίθουσες του σχολείου, πήρε 18 παιδιά της Δ' τάξης και τρεις συναδέλφους της και κλείστηκαν σε μια ντουλάπα στη βιβλιοθήκη του σχολείου, αφού πρώτα είχε κλειδαμπαρώσει τις πόρτες της βιβλιοθήκης. Εκεί έμειναν επί 45 λεπτά μέχρις ότου αποσοβηθεί εντελώς ο κίνδυνος.

«Γνωρίζω την Ιβόν για αρκετά χρόνια, είναι ένας γενναίος άνθρωπος και μια καλή Χριστιανή» τόνισε ο πατέρας Καρλούτσος.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο σχολείο εργαζόταν ως δασκάλα άλλη μία ομογενής, ενώ φοιτούσαν σε αυτό και ελληνικής καταγωγής μαθητές. Οι πληροφορίες για τον αριθμό τους είναι συγκεχυμένες, καθώς, ενώ στην αρχή αναφερόταν πως φοιτούσαν τρία παιδιά, τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Νεαρή δασκάλα γλίτωσε 15 παιδιά ακόμη κλειδαμπαρωνόντας τα στην τουαλέτα

Μια άλλη νεαρή δασκάλα η Κέιτλινγκ Ρόιγκ, κατάφερε να σώσει άλλους 15 μαθητές κρύβοντάς τους στην τουαλέτα. «Πίστευα ότι θα πεθάνουμε όλοι» είπε η δασκάλα αναφερόμενη στις τρομακτικές στιγμές που έζησε.

Η νεαρή δασκάλα αφού κλείδωσε τα παιδιά στην τουαλέτα, έσπρωξε ένα έπιπλο πίσω από την πόρτα, την κλείδωσε και έσβησε το φως. «Τους είπα να κάνουν απόλυτη ησυχία, φοβόμουν πως αν ο ένοπλος έμπαινε μέσα θα μας άκουγε και θα πυροβολούσε. Τους είπα ότι απ' έξω υπάρχουν κακοί άνθρωποι. Κάποια παιδιά άρχισαν να κλαίνε, τα χάιδεψα και τους είπα ότι θα περάσει».

Ενα από τα παιδάκια ζήτησε τη μαμά του, ένα άλλο όμως έδωσε κουράγιο στη δασκάλα του: «Εγώ κάνω καράτε, θα σας βγάλω έξω», της είπε χαρακτηριστικά.

«Τους είπα: να ξέρετε ότι σας αγαπάω όλους πολύ. Πίστευα ότι αυτό θα ήταν το τελευταίο πράγμα που θα άκουγαν γιατί θα πεθαίναμε όλοι», συνέχισε η Ρόιγκ, συγκρατώντας με δυσκολία τους λυγμούς της, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι ABC.

Ακόμη κι όταν κόπασαν οι πυροβολισμοί, η Ρόιγκ δεν άφησε τα παιδιά να βγουν αλλά τους είπε να περιμένουν να έρθουν οι «καλοί». Όταν επιτέλους ένας αστυνομικός χτύπησε την πόρτα, εκείνη του ζήτησε αρχικά να της δείξει το σήμα του για να ξεκλειδώσει αλλά και πάλι δεν πείστηκε. «Αν είστε πραγματικά αστυνομικός, έχετε τον τρόπο να βρείτε ένα κλειδί», του είπε. Ο αστυνομικός τελικά κατάφερε να ανοίξει και να οδηγήσει τα παιδιά με ασφάλεια στο χώρο όπου είχαν συγκεντρωθεί οι συμμαθητές και οι δάσκαλοί τους.

Και δεύτερη εργαζόμενη στη βιβλιοθήκη έσωσε παιδιά κλειδώνοντάς τα σε ντουλάπι με υπολογιστές

Μια άλλη εργαζόμενη στο σχολείο Σάντι Χουκ, υπάλληλος της βιβλιοθήκης, είπε στα παιδιά που βρίσκονταν εκεί ότι επρόκειτο για «άσκηση». «Κατ' αυτόν τον τρόπο θα ήξεραν τι να κάνουν, όμως γνωρίζαμε ότι αυτό που ακουγόταν ήταν πυροβολισμοί», είπε η Μαίρη Αν Τζέικομπ.

Περιγράφοντας το μακελειό, είπε ότι ο Λάντζα μπήκε από την κεντρική είσοδο, προσπέρασε τη βιβλιοθήκη που βρίσκεται ακριβώς δίπλα, καθώς και την αίθουσα της πρώτης τάξης και μπήκε στις επόμενες δύο όπου άρχισε να πυροβολεί. Μαζί με δυο συναδέλφους της η Τζέικομπ μάζεψε τα παιδιά μακριά από τα παράθυρα αλλά όταν συνειδητοποίησαν ότι η πόρτα της βιβλιοθήκης δεν κλείδωνε, τα έβαλαν σε ένα μεγάλο ντουλάπι όπου φυλάσσονται ηλεκτρονικοί υπολογιστές και διάφορα σύνεργα ζωγραφικής.

Επειδή και σε αυτήν την περίπτωση οι ενήλικοι δεν απάντησαν στις φωνές των αστυνομικών που χτυπούσαν την πόρτα ερευνώντας το κτίριο αφού σταμάτησαν οι πυροβολισμοί, η αστυνομία αρχικά είχε ανακοινώσει ότι αγνοούνται οι μαθητές μιας ολόκληρης τάξης. Τα παιδιά βγήκαν τελικά έξω μία ώρα αργότερα.

Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση των θυμάτων

Πολλές φορές με τουφέκι πυροβόλησε τα θύματα του ο 20χρονος μακελάρης. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύεται μετά τη νεκροψία που πραγματοποιήθηκε στα θύματα.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Γουέιν Κάρβερ, όλα τα θύματα που μέχρι στιγμής έχει εξετάσει έχουν πυροβοληθεί από τρεις έως 11 φορές, σχεδόν εξ' επαφής.

Οπως εξήγησε ο ιατροδικαστής όλα τα θύματα ήταν ηλικίας έξι με επτά ετών. Από τα 26 θύματα του Ανταμ Λάντζα στο σχολείο, τα 12 ήταν κορίτσια, 8 αγόρια και 6 ενήλικες γυναίκες. Τα 16 από τα παιδιά ήταν ηλικίας 6 ετών και τα υπόλοιπα 4 ήταν 7 ετών.

Συνεσταλμένος- ιδιόρρυθμος-μοναχικός: Ετσι περιγράφουν τον δράστη όσοι τον γνώριζαν

Οσοι γνώριζαν τον μακελάρη του Κονέκτικατ, Ανταμ Λάντζα τον περιγράφουν ως συνεσταλμένο, αλλά και ως ιδιόρρυθμο παιδί. Κανείς όμως δεν είχε ποτέ φανταστεί ότι θα σχεδίαζε και θα εκτελούσε μια από τις χειρότερες σφαγές που έχουν σημειωθεί ποτέ σε σχολείο στις ΗΠΑ.

Πρώτο θύμα του 20χρονου φαίνεται ότι ήταν η ίδια η μητέρα του, την οποία δολοφόνησε μέσα στο διαμέρισμά της. Στη συνέχεια πήγε στο σχολείο και διέπραξε το αδιανόητο: Εκτέλεσε 20 παιδάκια και έξι ενήλικους, προτού αυτοκτονήσει.

«Ηταν ένα παιδί κοινωνικά ιδιόρρυθμο. Ηταν μοναχικός. Δεν ξέρω τους φίλους του», είπε μια γειτόνισσα της οικογένειας, όταν της ζητήθηκε να περιγράψει τον 20χρονο μακελάρη. Η κόρη της, Αλεξ Ισραελ, είπε ότι ο Ανταμ «δεν μπορούσε να σταθεί σε μια μεριά» και «αισθανόταν άβολα όταν τον κοίταζαν».

Παλιοί συμμαθητές του είπαν στην εφημερίδα New York Times ότι ο Άνταμ «δεν μιλούσε ποτέ» και ότι κάποιος τους είχε πει ότι έπασχε από το σύνδρομο Ασπεργκερ, μια διαταραχή του αυτιστικού φάσματος. «Αν τον κοιτάζατε, δεν θα βλέπατε στο πρόσωπό του το παραμικρό συναίσθημα», είπε ένας από αυτούς. Η πληροφορία αυτή όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί από κανέναν.

Ενας παλιός γείτονας της οικογένειας είπε στην Wousington Post ότι τα δυο αδέλφια «υπέφεραν» πολύ από το διαζύγιο των γονιών τους και ότι ο Άνταμ είχε «ξεσπάσματα θυμού, πολύ πιο έντονα από των συνηθισμένων παιδιών».

Οι γονείς του είχαν χωρίσει το 2008 και ο πατέρας του, διευθυντής μιας εταιρείας οικονομικών συμβούλων, έφυγε από την πόλη. Πρόσφατα ξαναπαντρεύτηκε αλλά κατά τα φαινόμενα δεν είχε πολλές επαφές με το γιο του.

Στο προσκήνιο ο διάλογος για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε το Σάββατο τους Αμερικανούς να επιδείξουν αλληλεγγύη καθώς πενθούν τα θύματα της πολύνεκρης επίθεσης -κυρίως παιδιά- στο σχολείο του Κονέκτικατ λέγοντας ότι οι καρδιές όλων των γονέων στις ΗΠΑ «είναι γεμάτες πόνο» για τις ζωές που χάθηκαν.

Κατά την εβδομαδιαία ραδιοφωνική και διαδικτυακή του ομιλία ο Ομπάμα επανέλαβε επίσης το μήνυμα που είχε απευθύνει λίγες μόλις ώρες μετά μία από τις πιο πολύνεκρες επιθέσεις στην ιστορία των ΗΠΑ, για την ανάγκη «ανάληψης ουσιαστικής δράσης για να αποτραπούν τέτοιου είδους τραγωδίες» ανεξάρτητα από την κομματική πολιτική.

Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν επεκτάθηκε σε αυτό και για μία ακόμη φορά δεν έκανε έκκληση για αυστηρότερη νομοθεσία περί οπλοκατοχής.

Η πολύνεκρη επίθεση επανέφερε στο προσκήνιο τον διάλογο για την οπλοχρησία σε μία χώρα όπου υπάρχει εκτεταμένη οπλοκατοχή και ένα δραστήριο λόμπι που την στηρίζει αποτρέποντας έτσι τους περισσότερους πολιτικούς από το να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος ηγείται μίας συσπείρωσης δημάρχων κατά της οπλοκατοχής, δήλωσε χθες ότι ο δημοκρατικός πρόεδρος θα πρέπει να ασκήσει πιέσεις γι αυτό το θέμα παρά τα πιθανά εμπόδια που θα συναντήσει από τους ρεπουμπλικανούς οι οποίοι ελέγχουν την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων.

Συλλυπητήρια μηνύματα από ολόκληρο τον κόμσμο

Συλλυπητήρια για την επίθεση προς τον πρόεδρο Ομπάμα και τις οικογένειες των θυμάτων απέστειλαν ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και ο πάπας Βενέδικτος.

Επίσης, συλλυπητήριο μήνυμα στον Αμερικανό πρόεδρο απέστειλε και ο Ελληνας πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Ο κ. Παπούλιας αναφέρει στο συλλυπητήριο τηλεγράφημα: «Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από όσα άφησε πίσω της αυτή η αδιανόητη φρίκη» και συνεχίζει: «Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων, την αλληλεγγύη μας και το ειλικρινές ενδιαφέρον μας για το διάλογο που ήδη αποφασίσατε να ανοίξετε στην πατρίδα σας σχετικά με το θέμα της οπλοκατοχής».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει ελπίδα και ευχή να ήταν αυτή η τελευταία φορά που οι ΗΠΑ θρηνούν θύματα από την έκρηξη μίας παράλογης και αποκρουστικής βίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ