Public Issue: Ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλουν εκλογές αλλά πιστεύουν ότι θα γίνουν

Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στην πρόθεση ψήφου και στην δημοσκόπηση που διενήργησε η Public Issue, αλλά η πλειοψηφία των ψηφοφόρων δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να γίνουν πρόωρες εκλογές. Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται ως ο καταλληλότερος πρωθυπουργός αλλά την παράσταση νίκης την κερδίζει με άνεση ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για τον Σκάι και την Καθημερινή το 19% των πολιτών κρίνει ότι η κατεύθυνση της χώρας είναι σωστή, έναντι του 75% που κρίνει ότι είναι λάθος. Ομως, τον περασμένο Ιούνιο τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 5% και 88%.

Αρκετά αυξημένο, στο 56% από 46% είναι το ποσοστό των ερωτηθέντων που θεωρούν απίθανο το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Το ποσοστό αυτό πριν από τις εκλογές ήταν 37%.

Οριακά μειωμένο στο 69% από 70% είναι το ποσοστό των ερωτηθέντων που τάσσεται κατά του μνημονίου, ενώ ελαφρώς αυξημένο στο 22% από 20% είναι το ποσοστό των ερωτηθέντων που τάσσονται υπέρ του μνημονίου.

Παράσταση νίκης - πρόθεση ψήφου

Στην παράσταση νίκης πρώτος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 60%, ποσοστό αυξημένο κατά μια μονάδα (59%) από τον προηγούμενο μήνα, αλλά αυξημένο κατά 19% από τον Σεπτέμβριο (41%) και δεύτερη η ΝΔ με 25%, ποσοστό ελαφρά μειωμένο από τον προηγούμενο μήνα (26%), αλλά μειωμένο κατά 18 μονάδες από τον Σεπτέμβριο (43%).

Στην πρόθεση ψήφου (με αποχή ή Λευκά στο 19,5%) πρώτος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 30,5%, δεύτερη η ΝΔ με 26%, τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή με 10,5%, τέταρτοι οι ΑΝΕΛ με 9%, πέμπτο το ΠΑΣΟΚ με 8%, έκτη η ΔΗΜΑΡ με 6,5% και έβδομο το ΚΚΕ με 5,5%.

Ομως, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων 65% θεωρεί ότι δεν χρειάζονται βουλευτικές εκλογές, αντίθετα με το 31% που θεωρεί ότι χρειάζεται. Τον περασμένο Μάιο τα ποσοστά ήταν αντιστρόφως ανάλογα με το 54% να θεωρούσε ότι χρειάζονται και το 44% ότι δεν χρειάζονται.

Ωστόσο, το 62% θεωρεί ότι τελικά θα γίνουν πρόωρες εκλογές, αν και ένα μήνα πριν το ποσοστό αυτό ήταν 76%.

Αυξημένη η δημοτικότητα κομμάτων – αρχηγών

Ο Φώτης Κουβέλης παραμένει ο πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός με 49%, ενώ αυξημένα είναι τα ποσοστά όλων των αρχηγών σε σύγκριση με το προηγούμενο Βαρόμετρο του Νοεμβρίου.

Δεύτερος δημοφιλέστερος είναι ο Αλέξης Τσίπρας με 44% (+2) και ακολουθούν οι Αντώνης Σαμαράς με 40% (+2) και Πάνος Καμμένος επίσης με 40% (+3). Στη συνέχεια ακολουθεί η Αλέκα Παπαρήγα με 26% (+3), ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 24% +4 (τη μεγαλύτερη μεταβολή) και τελευταίος ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 17% (+2).

Κατάλληλος πρωθυπουργός ο Σαμαράς – Προτιμότερη η συγκυβέρνηση

Σταθερά καταλληλότερος πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς με 40% έναντι 29% του Αλέξη Τσίπρα.

Αυξημένο κατά τρεις μονάδες, στο 35%, σε σχέση με τον Νοέμβριο είναι το ποσοστό των ερωτηθέντων που κρίνει ως καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα μία κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ενώ μειωμένο κατά μία μονάδα, στο 23% είναι το ποσοστό των πολιτών που θεωρεί καλύτερη μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, για το 37%, η καλύτερη κυβέρνηση είναι καμία από τις δύο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ