Με συγκρατημένη αισιοδοξία ο Στουρνάρας στο Eurogroup - iefimerida.gr

Με συγκρατημένη αισιοδοξία ο Στουρνάρας στο Eurogroup

Με συγκρατημένη αισιοδοξία ο Στουρνάρας στο Eurogroup
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κρατώντας τις θετικές δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων για την εκταμίευση της δόσης την Πέμπτη, αλλά και ένα μικρό «αγκάθι» που προκύπτει από την επαναγορά ομολόγων ταξιδεύει για τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Οι τελευταίες ενδείξεις κάνουν λόγο για θετική έκβαση της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup έπειτα και από τις αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις αξιωματούχων της ευρωζώνης.

Βασικός παράγοντας προς αυτή την κατεύθυνση υπήρξε το κλείσιμο του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων με επιτυχή τρόπο, καθώς η Ελλάδα συγκέντρωσε ποσό 31.9 δισ. ευρώ.

Την Πέμπτη ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διεμήνυσε με επιστολή του ότι η κυβέρνησή του επιθυμεί την εκταμίευση της δόσης στο Eurogroup της Πέμπτης, καθώς, όπως επισημαίνει «οι τροποποιήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης και η επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς χρέους σημαίνουν ότι το επίπεδο σταθερότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι τέτοιο ώστε η γερμανική κυβέρνηση να στηρίζει την καταβολή της επόμενης δανειακής δόσης προς την Ελλάδα».

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και ο Πιέρ Μοσκοβισί ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος ότι «η αυριανή συζήτηση θα επιτρέψει να αποδεσμεύσουμε τη βοήθεια για την Ελλάδα», ενώ ανάλογη ήταν και η δήλωση του εκπρόσωπου του Ολι Ρεν, Σάιμον Ο Κόνορ, ο οποίος , πάντως αρνήθηκε να τοποθετηθεί αναφορικά με το τι συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη.

Τα «αγκάθια» της τελευταίας στιγμής

Τελευταία λεπτομέρεια που μένει να διευθετηθεί είναι το ζήτημα που προέκυψε από την μεγαλύτερη μέση τιμή στην οποία έφθασαν τα ομόλογα και στον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί.

Η μέση τιμή κυμάνθηκε, τελικά, στο 33,8% της ονομαστικής τους αξίας κάτι που θα κοστίσει 11,29 δισ. ευρώ, με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να αποφασίζουν για το ποιος θα καλύψει αυτό το επιπλέον ποσό.

Επικρατέστερη άποψη, έπειτα και από τη συνεδρίαση του Euro Working Group είναι τα επιπλέον χρήματα να καλυφθούν από τον EFSF και, παρά τις χλιαρές αντιδράσεις ορισμένων, κάτι τέτοιο αναμένεται να αποφασιστεί στο Eurogroup.

Σε ότι αφορά τον στόχο για μείωση του χρέους, μέσω της επαναγοράς, κατά 11% όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο έγγραφο της ευρωζώνης, αναφέρει ότι προκύπτει ένα κενό της τάξεως του 1,5% το οποίο πρέπει να καλυφθεί για να θεωρείται βιώσιμο το χρέος.

Η «τρύπα» της τάξης του 1,5% στον αρχικό στόχο μείωσης του χρέους, ενδέχεται να αναγκάσει την κυβέρνηση να αγοράσει ομόλογα που κατέχουν επενδυτές που δεν δέχθηκαν να συμμετάσχουν στο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

«Τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ θα εξετάσουν πρόσθετα περαιτέρω μέτρα και βοήθεια, εφόσον χρειαστεί, ώστε η απόδοση των πρόσθετων έκτακτων μέτρων να φτάσει το 1,4% του ΑΕΠ υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τον στόχο του πρωτογενούς ισοζυγίου το 2013, όπως ορίζεται στο μνημόνιο», αναφέρεται σε μια υποσημείωση του εγγράφου.

Περνάει από εξετάσεις το φορολογικό

Μπορεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο να μην ψηφίστηκε, ακόμη, από την ελληνική Βουλή, ωστόσο ο Γιάννης Στουρνάρας θα το φέρει στο Eurogroup προκειμένου να πάρει το «πράσινο φως».

Ηδη από την Τρίτη η Τρόικα έχει στείλει τις παρατηρήσεις της για τις τελευταίες αλλαγές που πρέπει να υπάρξουν και δε ζήτησε μόνο διορθώσεις, αλλά και συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Τα πάντα, πλέον, κρίνονται στη συνδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με την ελληνική αντιπροσωπεία να αναμένει να ξεπεραστούν οι τελευταίοι σκόπελοι και να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης.

Φωτογραφία Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ