Μεγαλύτερο κούρεμα -μέσω επαναγοράς- συζητά το Eurogroup για χάρη του ΔΝΤ - iefimerida.gr

Μεγαλύτερο κούρεμα -μέσω επαναγοράς- συζητά το Eurogroup για χάρη του ΔΝΤ

Μεγαλύτερο κούρεμα -μέσω επαναγοράς- συζητά το Eurogroup για χάρη του ΔΝΤ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κρίσιμη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας θεωρείται η αυριανή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που θα έχει ως θέμα την επαναγορά του ελληνικού χρέους.

Οπως είναι γνωστό, για την αρχική απόφαση που είχε ληφθεί και προέβλεπε συνολικά την επαναγορά ομολόγων αξίας 30 δισ. ευρώ με στόχο το «κούρεμα»του χρέους κατά 20 δισ. το βιβλίο προσφορών θα είναι ανοικτό ως τις 2 μετά το μεσημέρι της Τρίτης.

Ομως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η επιμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ακόμη μεγαλύτερο κούρεμα μέσω της διαδικασίας επαναγοράς, δεν αποκλείεται να οδηγήσει τους Ευρωπαίους εταίρους και δανειστές μας να αποφασίσουν το απόγευμα της Τρίτης να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο το όριο της ζητούμενης επαναγοράς, χωρίς όμως κανείς να γνωρίζει το ύψος των νέων ορίων.

Οι πληροφορίες επιμένουν πως αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το προγραμματισμένο Euro Working Group εξελίχθηκε σε κανονική συνεδρίαση του Eurogroup το οποίο είναι και το αρμόδιο όργανο για να λάβει τέτοιου είδους αποφάσεις.

Πηγές από την ηγεσία του Eurogroup ανέφεραν ότι δεν αποκλείεται, εφόσον τελικά ληφθεί αυτή η απόφαση τη διαφορά των προς επαναγορά ομολόγων -μεταξύ των 30 δισ. που είναι τώρα και των όσων αποφασιστεί να επαναγοραστούν τελικά- θα καλυφθεί από τους Γερμανούς μέσω της αποκαλούμενης«bad bank» που έχουν φτιάξει προκειμένου να συγκεντρώσουν όλα τα «τοξικά» ομόλογα της Ευρωζώνης που έχουν στην κατοχή τους.

Η απόφαση αυτή εφόσον τελικά ληφθεί δεν αναμένεται να επηρεάσει την απόφαση της προγραμματισμένης, για την Πέμπτη, συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες όπου αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για τη σταδιακή εκταμίευση των 44 δισ. με πρώτη άμεση καταβολή των 34,4 δισ. εντός των προσεχών ημερών.

Οπως είναι γνωστό η τελική εκτίμηση του «κουρέματος» μέσω της επαναγοράς, δηλαδή τα οφέλη από την όλη διαδικασία θα γίνει στις 17 Δεκεμβρίου, όταν και θα καθοριστούν οι τελικές τιμές με τις οποίες θα πληρωθούν όσοι μετέχουν στο βιβλίο των προσφορών.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ