Στου Ψυρρή βγάζουν τα φωτιστικά από τα σπίτια στο δρόμο σήμερα - και για ένα χρόνο [βίντεο] - iefimerida.gr

Στου Ψυρρή βγάζουν τα φωτιστικά από τα σπίτια στο δρόμο σήμερα - και για ένα χρόνο [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εκατόν πενήντα πορτατίφ, καπέλα, φωτιστικά οροφής, απλίκες, και φαναράκια θα φωτίζουν από σήμερα το βράδυ την οδό Πιττάκη στου Ψυρρή αντικαθιστώντας το δημοτικό φωτισμό!

Η οδός Πιττάκη, κάθετος στην οδό Ερμού και δίπλα στο μετρό Μοναστηράκι, θα φιλοξενεί την συμμετοχική φωτιστική εγκατάσταση για έναν ολόκληρο χρόνο, σε συνδυασμό με μία σειρά από εικαστικές παρεμβάσεις που μας «μεταφέρουν» σε οικείους και προσωπικούς μας χώρους. Το project oνομάζεται ΣΥΝ-ΟΙΚΙΑ και διοργανώνεται από το Ιmagine the City σε συνεργασία με το BEFORELIGHT που είχε κάνει αντίστοιχη εγκατάσταση στη Θεσσαλονίκη στην οδό Εμπράρ.

Σήμερα, στις 9 το βράδυ ακριβώς, θα ενεργοποιηθεί αυτή η ευφάνταστη φωτιστική εγκατάσταση στην οδό Πιττάκη δίνοντας ταυτόχρονα το έναυσμα για ένα υπέροχο πάρτι, ταυτόχρονα με εικαστικές παρεμβάσεις, δράσεις χορευτικών ομάδων και φυσικά δυνατή μουσική από Djs.

H ιδέα
Οι δραστηριότητες και οι επιλογές που έχουμε μέσα στην πόλη περιορίζονται πολλές φορές από δυσάρεστες συνθήκες, όπως η ερήμωση και o ελλιπής φωτισμός. Παράλληλα οι δυνατότητές για δημιουργικές και ουσιαστικές παρεμβάσεις περιορίζονται λόγω έλλειψης διαδικασιών συμμετοχής των πολιτών και συνεργασίας των φορέων. Το project Συν-οικία της οδού Πιττάκη καλεί τους ίδιους τους πολίτες διερευνούμε τη δυναμική της συμμετοχής των πολιτών, της συν-δημιουργίας επεμβάσεων και των συνεργιών πολιτών και φορέων-δημόσιων και ιδιωτικών. Μεθοδεύουμε την αναδημιουργία της κατάστασης και της εικόνας μιας «απόμακρης» περιοχής με την ανάδειξη της μοναδικής της ταυτότητας.

Γιατί επιλέχθηκε η οδός Πιττάκη
Η οδός Πιττάκη είναι μία πεζοδρομημένη οδός και αποτελεί είσοδο στην ευρύτερη συνοικία του Ψυρρή. Παρά την απόλυτη οπτική επαφή με την οδό Ερμού, η κινητικότητα κατοίκων, περαστικών και επισκεπτών του κέντρου της πόλης σταδιακά περιορίζεται. Το σύμπλεγμα των γύρω στενών φιλοξενεί ένα μείγμα κατοικιών και καταστημάτων μικρών επιχειρήσεων και παραδοσιακών επαγγελμάτων το οποίο όλο και συρρικνώνεται. Το μείγμα αυτό έχει τη δυνατότητα να διαμορφώνει μια αυθεντική και συνεπή ταυτότητα μιας παραδοσιακής Αθηναϊκής συνοικίας που συνδέει το Ψυρρή με το Μοναστηράκι, το Θησείο και την Πλάκα. Εργαστήρια και αντικερί με παλιά φωτιστικά και έπιπλα εμπνέουν την ανάπτυξη της δράσης Συν-οικία στην οδό Πιττάκη, ως μια πρόκληση για δοκιμή αστικής αναγέννησης στην μικρή κλίμακα.

Το όνομα της οδού
Ο Κυριάκος Πιττάκης, γεννήθηκε στου Ψυρρή της Αθήνας και η οικογένεια του ήταν από τις παλιότερες της περιοχής. Συμμετείχε ως αγωνιστής στην επανάσταση του 1821 και το 1824 πήγε στην Κέρκυρα για να σπουδάσει στην Ιόνιο Ακαδημία. Το 1833 ίδρυσε μαζί με άλλες εξέχουσες προσωπικότητες την εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, της οποίας διετέλεσε γραμματέας & αντιπρόεδρος. Ο Κυριάκος Πιττάκης είναι ο άνθρωπος στον οποίο οφείλεται η απόφαση για την ίδρυση του Μουσείου της Ακρόπολης κατά τον χρόνο της εφορείας του σε μεγάλο μέρος η ίδρυση του περιοδικού Αρχαιολογική Εφημερίς (1837).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ