Το κάπνισμα προκαλεί και εγκεφαλικές βλάβες σύμφωνα με νέα έρευνα - iefimerida.gr

Το κάπνισμα προκαλεί και εγκεφαλικές βλάβες σύμφωνα με νέα έρευνα

Το κάπνισμα προκαλεί και εγκεφαλικές βλάβες σύμφωνα με νέα έρευνα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Βρετανοί επιστήμονες μελέτησαν τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος στο σύνολο του οργανισμού και διαπίστωσαν ότι εκτός από τους πνεύμονες και την καρδιά, το κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά και τον εγκέφαλο, προκαλώντας ζημιά στην μνήμη, τη μάθηση και την σκέψη, οδηγώντας σε πρόωρο μαρασμό των εγκεφαλικών λειτουργιών.

Οι ερευνητές του King's College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον δρα Άλεξ Ντρέγκαν, μελέτησαν στα πλαίσια της έρευνας περίπου 8.000 ανθρώπους άνω των 50 ετών και παρατήρησαν τις αρνητικές επιδράσεις του καπνίσματος στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Για περίπου 8 χρόνια οι Βρετανοί επιστήμονες διεξήγαγαν μια σειρά νοητικών τεστ κατά περιοδικά χρονικά διαστήματα και διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού σχετίζεται σημαντικά με τη νοητική υγεία, ενώ το κάπνισμα αποδείχτηκε βασικός παράγοντας που μείωνε τις επιδόσεις στα νοητικά-γνωστικά τεστ και σχετίζεται με τη σταδιακή έκπτωση των νοητικών λειτουργιών.

«η φθορά του νου προκαλείται από μια σειρά παραγόντων κινδύνου, μεταξύ των οποίων και το κάπνισμα, πράγμα που σημαίνει ότι οι μεσήλικες, όπως ανέφερε, «θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη να προχωρήσουν σε αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, για να μειώσουν τον κίνδυνο παρακμής του νου», εξηγεί ο Ντρέγκαν.

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα σίγουροι αν και κατά πόσο η νοητική παρακμή είναι αισθητή στην καθημερινότητα και σε ποιο βαθμό συνδέεται με μελλοντική εμφάνιση της άνοιας, ωστόσο εκτιμάται ότι η πρόωρη νοητική έκπτωση, είναι πολύ πιθανό να εξελιχθεί μελλοντικά σε κανονική εγκεφαλική άνοια.

Οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος στον οργανισμό, ήταν λίγο πολύ γνωστές σε ένα βαθμό και προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλή νοητική υγεία, οι επιστήμονες συστήνουν υγιεινή διατροφή, προσοχή στο βάρος, σωματική άσκηση για να μειωθεί η αρτηριακή πίεση και κυρίως άμεση διακοπή του καπνίσματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ