Την Παρασκευή η «μάχη» για τον προϋπολογισμό της ΕΕ - Η ασυμφωνία των ηγετών οδήγησε στη διακοπή - iefimerida.gr

Την Παρασκευή η «μάχη» για τον προϋπολογισμό της ΕΕ - Η ασυμφωνία των ηγετών οδήγησε στη διακοπή

Την Παρασκευή η «μάχη» για τον προϋπολογισμό της ΕΕ - Η ασυμφωνία των ηγετών οδή
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η τρίωρη καθυστέρηση στην έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, εξαιτίας του τεταμένου κλίματος και των πολλών διαφωνιών, είχε ως αποτέλεσμα να αποφασιστεί η συνέχιση των συζητήσεων το πρωί της Παρασκευής.

Μπορεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, ολοκληρώνοντας την εναρκτήρια ομιλία του να τόνισε «Ας πιάσουμε δουλειά», αλλά οι ηγέτες της Ευρώπης αποφάσισαν, μετά από μια ώρα,να διακόψουν τις συζητήσεις τους και να συνεχίσουν το μεσημέρι της Παρασκευής με τον κ. Ρομπάι να δηλώνει «Χρειάζεται να δώσουμε στους αξιωματούχους των χωρών το χρόνο να εξετάσουν τις νέες προτάσεις για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020»

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο Χέρμαν βαν Ρομπάι σημείωσε «Το να προσπαθήσουμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα χρήματα, προϋποθέτει πολιτικές επιλογές. Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να είμαστε λογικοί και ρεαλιστές, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτός ο προϋπολογισμός αναφέρεται στο μέλλον. Πρέπει να εργαστούμε έχοντας στο μυαλό μας το ευρωπαϊκό συμφέρον παράλληλα με το εθνικό συμφέρον», κάνοντας έκκληση στους ευρωπαίους ηγέτες να καταλήξουν το συντομότερο σε συμφωνία.

Στο «κυρίως πιάτο», που ξεκινάει στις 11.00 το πρωί της Παρασκευής, βασική επιδίωξη θα είναι να βρεθεί ένας κοινός τόπος μεταξύ, κυρίως Γαλλίας και Γερμανίας, αλλά και με τις υπόλοιπες χώρες, ειδικότερα εκείνες του Νότου που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα και δεν επιθυμούν με τίποτα να μειωθούν περαιτέρω τα κονδύλια της Ευρώπης προς αυτές.

Παρίσι και Βερολίνο βρίσκονται ακόμη πολύ μακριά και αναζητείται κάποια μορφή σύγκλισης για να οριστικοποιηθεί το επταετές πλαίσιο του προϋπολογισμού.

Ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο θέμα της «κοινής αγροτικής πολιτικής» ενώ και οι πιέσεις από την Ιταλία για αυξημένα κονδύλια για περιφερειακές και αγροτικές επιδοτήσεις είναι αυξημένες, με τον πρόεδρο Μόντι να δηλώνει ότι ενδέχεται να ασκήσει ακόμη και το δικαίωμα βέτο που έχει.

Στο ίδιο μήκος κλίματος και οι Βρετανοί οι οποίοι εκτιμούν ότι η Γερμανία, τελικά, θα ευθυγραμμιστεί με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η Ανγκελα Μέρκελ, από την πλευρά της, τόνισε την ανάγκη να βρεθεί συμβιβαστική λύση, αλλά δεν δείχνει ιδιαίτερα αισιόδοξη για την επιτυχή κατάληξη των συζητήσεων στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, επισήμανε την ανάγκη να συμφωνήσουν οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών σε πολύ μεγάλες μειώσεις, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση το Στερασβούργο ενδέχεται να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Διπλή διαπραγμάτευση για Σαμαρά

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, επιδιώκει να προβάλει ωςε επιχείρημα οτι τα κνσύλια από τον προϋπολογισμό θα βελτιώσουν το ρυθμό ανάπτυξης και θα συμβάλουν θετικά στην προσπάθεια για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Στόχος της ελληνική πλευράς είναι να συνδεσεί και τη συζήτηση για τη δόση,παράλληλα με τις εργασίες της Συνόδου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ