Mέρκελ: Μπορεί να μην υπάρξει συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ - iefimerida.gr

Mέρκελ: Μπορεί να μην υπάρξει συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ

Mέρκελ: Μπορεί να μην υπάρξει συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επιφυλακτική εμφανίστηκε η γερμανίδα καγκελάριος για τις πιθανότητες να «κλείσει» το ζήτημα του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Σύνοδο Κορυφής, τονίζοντας, ωστόσο, ότι είναι σημαντικό να βρεθεί μια λύση.

«Είναι σημαντικό να βρεθεί μια λύση.Δεν ξέρω αν αυτό θα επιτευχθεί μέσα σε αυτές τις δύο μέρες» ήταν τα λόγια της Ανγκελα Μέρκελ κατά την προσέλευσή της στη Σύνοδο Κορυφής.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι πρέπει οι ηγέτες της Ευρώπης να δείξουν διάθεση συμβιβασμού για να επιτευχθεί συμφωνία τονίζοντας «Η Γερμανία προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με εποικοδομητικό τρόπο αλλά θα παρουσιάσει επίσης και τα δικά της συμφέροντα».

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο, ανέφεραν ότι «Δεν θα έρθει και το τέλος του κόσμου αν χρειαστούν λίγοι ακόμη μήνες για να σχηματιστούν απόψεις και για τον πολιτικό συντονισμό στις πρωτεύουσες».

Από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα πρέπει να προωθεί την ανάπτυξη, ενώ, επισήμανε ότι ο ίδος θα επιδιώξει συμβιβασμό και δεν θα θέσει τελεσίγραφο.

«Η Ευρώπη είναι ένας συμβιβασμός. Κανένας δεν μπορεί να έρθει επιζητώντας αυτό που έχει καταβάλει, διαφορετικά δεν υπάρχει πλέον Ευρώπη» είπε ο γάλλος πρόεδρος.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος ο Μαριάνο Ραχόι υπογράμμισε ότι δεν θα ήταν τραγωδία ενδεχόμενη αποτυχία συμφωνίας για τον προϋπολογισμό.

Νωρίτερα ο Μάριο Μόντι είχε δηλώσει ότι θα ασκήσει βέτο σε περίπτωση που δεν επιτύχει αυξημένη χρηματοδότηση για την Ιταλία.

Αντίθετα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίο, Μάρτιν Σούλτς, απείλησε ότι θα καταψηφίσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού αν δεν συμφωνήσουν οι ηγέτες των κρατών-μελών σεπολύμεγάλες μειώσεις.

«Έχω την εντύπωση ότι θα είναι πολύ δύσκολο να καταλήξουμε σε έναν δίκαιο συμβιβασμό», δήλωσε ο Σουλτς προσερχόμενος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ). «Αμφιβάλλω ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία», πρόσθεσε.

Προσπαθώντας να απαντήσει στο αίτημα πολλών χωρών μελών να μειωθούν οι δαπάνες, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι υπέβαλε μια πρώτη πρόταση για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό στην οποία περιλαμβάνονται περικοπές δαπανών ύψους 75 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Ακόμα κι αν υπάρξει ένας συμβιβασμός στη βάση των αριθμών του Χέρμαν βαν Ρομπάι, ή πιο πάνω, σίγουρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πει 'όχι'», σημείωσε ο Σουλτς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ