Τα βλέμματα της Ελλάδας και όλης της Ευρώπης στραμμένα στο Eurogroup - iefimerida.gr

Τα βλέμματα της Ελλάδας και όλης της Ευρώπης στραμμένα στο Eurogroup

Τα βλέμματα της Ελλάδας και όλης της Ευρώπης στραμμένα στο Eurogroup
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με αγωνία τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη περιμένουν τα αποτελέσματα του αποψινού Eurogroup που βρίσκεται σε εξέλιξη και το οποίο αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ προς την Ελλάδα.

Σαφείς ενδείξεις για τη μορφή της λύσης δεν υπάρχουν ενώ χαρακτηριστικό του θρίλερ των διαπραγματεύσεων που εξελίσσεται στις Βρυξέλλες είναι το γεγονός ότι οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών διέκοψαν νωρίτερα τη συνεδρίαση για αρκετή ώρα προκειμένου να γίνουν διμερείς διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswire αιτία της διακοπής ήταν η διαφωνία Ευρωζώνης – ΔΝΤ για τη διάρκεια χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος αλλά και για το πως θα μειωθεί σε βιώσιμα επίπεδα το χρέος.

Σύμφωνα με το skai.gr αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έχουν δηλώσει ότι είναι πρόθυμοι να αντιμετωπίσουν το θέμα του κενού των 15 δισ. ευρώ στη χρηματοδότηση της χώρας μέχρι το 2014, αλλά θέλουν να καθυστερήσουν για το μέλλον την απόφαση για το πώς θα καλυφθούν τα επιπλέον 17,6 δισ. ευρώ που θα χρειαστεί η Ελλάδα την περίοδο 2014-2016.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται «το ΔΝΤ θέλει ένα πρόγραμμα μέχρι το 2016 εδώ και τώρα», δήλωσε άλλος αξιωματούχος.

Αξιωματούχος της Ευρωζώνης που επικαλείται το Dow Jones Newswires, σύμφωνα με το newsit.gr, δήλωσε πως «υπάρχει μία σημαντική διαφορά για το πόσο καιρό θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα».

Το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ήταν άλλωστε γνωστό ότι συνιστά και το «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων στους κόλπους των δανειστών.

Το παρόν στη συνεδρίαση του Eurogroup δίνουν και οι εκπρόσωποι της Τρόικα αλλά και η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών της Ελλάδας ενημερώνουν το Eurogroup για την πορεία προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας και παρουσιάζουν τις εκτιμήσεις τους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Πάντως, διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, προβλέπουν ότι το σημερινό Eurogroup θα δώσει «μερική λύση», με την οποία θα καλύπτεται το χρηματοδοτικό κενό μέχρι το 2014 και ότι σημαντικό μέρος των αποφάσεων θα μετατεθεί το Δεκέμβριο.

Από την ΕΚΤ εκτιμούν, σε ότι αφορά την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ΕΕ για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, ότι, λίγο-πολύ, όλες οι πλευρές θα κάμψουν τις απαιτήσεις τους και τελικά θα επέλθει ο συμβιβασμός.

Επιπλέον, στην ΕΚΤ εκτιμούν ότι η λύση που θα δώσει το Eurogroup για το ελληνικό χρέος θα περιέχει «λίγο από όλα».

Την ίδια εκτίμηση κάνουν και τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα οποία πιθανολογούν ότι το Eurogroup θα καταλήξει σε ένα «μείγμα» λύσεων, όπως για παράδειγμα:

  • Η μείωση (ή ακόμα και ο μηδενισμός) των επιτοκίων δανεισμού
  • Η επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης των δανείων
  • Η μερική παραίτηση της ΕΚΤ από τα κέρδη της στο χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων που κατέχει
  • Η επαναγορά ελληνικών ομολόγων με δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF ή ESM)

Ωστόσο δεν αποκλείονται και άλλες παρεμβάσεις που δεν έχουν γίνει γνωστές.

Σε ό,τι αφορά την έγκριση της επόμενης δόσης, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το Eurogroup θα ανάψει το πράσινο φως, μέχρι να δοθεί η τελική έγκριση, μέσω τηλεδιάσκεψης, στις 26 Νοεμβρίου ή και αργότερα.

Η απόφαση θα πρέπει να λάβει την έγκριση ορισμένων εθνικών κοινοβουλίων, εκ των οποίων και της Γερμανίας, ούτως ώστε να εκταμιευθεί περί τις αρχές Δεκεμβρίου.

Ερώτημα παραμένει αν το Eurogroup θα εγκρίνει εκτός από τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ του Ιουνίου και τα υπόλοιπα περίπου 13 δισ. από τις δόσεις του 2012.

Τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά με Βενιζέλο-Κουβέλη για το Eurogroup

Ενόψει της κρισιμότητας της κατάστασης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς το βράδυ της Τρίτης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη προκειμένου να τους ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις.

Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα βρεθεί λύση εξέφρασαν προσερχόμενοι στο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης

Νωρίτερα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα βρεθεί λύση, σημειώνοντας, ωστόσο, πως δεν μπορεί να υποσχεθεί πως η απόφαση θα ληφθεί απόψε.

Με την ελπίδα πως σήμερα θα βρεθεί λύση για το ελληνικό ζήτημα χρέους κατέφθασε στο Eurogroup και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Ολι Ρεν, ο οποίος ανέφερε πως η Ελλάδα έχει επιδείξει σημαντική σοβαρότητα στις μεταρρυθμίσεις και η Ευρώπη πρέπει να ετοιμαστεί για περισσότερη δράση όσον αφορά στο ελληνικό χρέος.

«Είναι ότι η Ελλάδα έχει κάνει τα μαθήματά της» είπε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκερ. «Θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε κάποιες λεπτομέρειες και θεωρώ ότι είναι καλές οι πιθανότητες να φθάσουμε απόψε σε μια τελική λύση. Αλλά εντελώς σίγουρος δεν είμαι», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι πραγματικός στόχος είναι μια επικοδομητική συζήτηση για να διαπιστωθεί το εάν μπορεί να βρεθεί μια λύση για την Ελλάδα.

Financial Times: Κοντά σε συμβιβαστική λύση οι δύο πλευρές

Εν τω μεταξύ, οι Financial Times κάνουν λόγο για προσπάθειες να βρεθεί η «χρυσή τομή» και να υποχωρήσει από τις απαιτήσεις του το ΔΝΤ. Η «καυτή πατάτα» εξακολουθεί να είναι η επιμήκυνση του στόχου προσαρμογής για επιπλέον δύο χρόνια με το Ταμείο να αρνείται πεισματικά να εγκρίνει νέα δάνεια εάν δεν μείνει ο στόχος προσανατολισμένος στο χρονικό ορίζοντα του 2020, ενώ οι υπουργοί της Ευρωζώνης υποστηρίζουν ότι με το νέο πρόγραμμα και επιπρόσθετα μέτρα συν την επιμήκυνση, το 2022 θα μπορέσει το χρέος να βρεθεί στο 110% του ΑΕΠ.

Reuters: Τρεις διαφορετικές λύσεις στο τραπέζι του Eurogroup

Σύμφωνα με τα όσα μετέδεσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αργά το βράδυ της Τρίτης, οι Ευρωπαίοι φαίνεται να κάνουν πίσω σε σχέση με το ζήτημα της επιμήκυνσης του στόχου δημοσιονομικής προσαρμογής για τον στόχο βιωσιμότητας ελληνικού χρέους μέχρι το 2022, ενώ επί τάπητος έχουν τεθεί τρεις διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις (διαβάστε τις πατώντας εδώ).

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ