Κρίση μέσης ηλικίας παθαίνουν και οι πίθηκοι, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες - iefimerida.gr

Κρίση μέσης ηλικίας παθαίνουν και οι πίθηκοι, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες

Κρίση μέσης ηλικίας παθαίνουν και οι πίθηκοι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία απρόσμενη ομοιότητα διαπίστωσαν Βρετανοί επιστήμονες, όταν παρατήρησαν ότι οι γνωστές «κρίσεις μέσης ηλικίας» που ταλαιπωρούν πολλούς ανθρώπους άνω των 40, εμφανίζονται επίσης και στους μακρινούς μας συγγενείς τους πιθήκους, οι οποίοι εμφανίζουν ανάλογες συμπεριφορές και συμπτώματα στα μισά περίπου της ζωής τους.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, με επικεφαλής τον ψυχολόγο Αλεξάντερ Γουέις μελέτησαν 336 χιμπατζήδες και 172 ουρακοτάγκους και διαπίστωσαν ότι τα ζώα εμφανίζουν μια αυξομείωση της ικανοποίησης στη ζωή τους, που έχει το χαρακτηριστικό σχήμα U. Δηλαδή ξεκινά ανεβασμένη σε νεαρή ηλικία, πέφτει και φθάνει στο ναδίρ κάπου στη μέση ηλικία, αλλά αυξάνεται ξανά στην τρίτη ηλικία, ενώ αυτή η «κρίση» παρατηρείται στις ηλικίες των 27 έως 35 ετών, η οποία είναι ανάλογη ηλικία μεταξύ 45-50 ετών στους ανθρώπους.

Τα στοιχεία για την αλλαγή συμπεριφοράς των πιθήκων στη διάρκεια της ζωής τους, προήλθαν από διάφορες χώρες από φύλακες ζωολογικών κήπων, εθελοντές παρατηρητές, ερευνητές βιολόγους. Η αιτία για αυτή την μεταβολή της ψυχολογίας των πιθήκων δεν είναι απόλυτα σαφής, αλλά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πιθανότατα σχετίζεται με το κοινό βιολογικό υπόβαθρο ανθρώπων και πιθήκων.

Οι επιστήμονες δεν απέκλεισαν φυσικά ότι κοινωνικοί, οικονομικοί και πολιτιστικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στις κρίσεις μέσης ηλικίας των ανθρώπων, όμως, διαπιστώνοντας ότι αυτές οι κρίσεις ηλικίας εμφανίζονται στους πιθήκους που δεν έχουν κοινωνικές και οικονομικές ανησυχίες, τόνισαν ότι πλέον πρέπει να εξεταστούν πιο σοβαρά και άλλοι παράμετροι, όπως οι βιολογικοί και εξελικτικοί παράγοντες.

Τι προκαλεί την κρίση ηλικίας στους πιθήκους όμως; Μια εναλλακτική εξήγηση, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι «ίσως η φύση δεν μας θέλει ικανοποιημένους στη μέση της ζωής μας, δεν θέλει να καθόμαστε αραχτοί με το ένα πόδι πάνω στο άλλο σε ένα δέντρο. Ίσως η έλλειψη ικανοποίησης πυροδοτεί μια "φωτιά", μας αναγκάζει να κάνουμε περισσότερα για εμάς και την οικογένειά μας».

Η διαπίστωση πάντως ότι ακόμα και οι πίθηκοι νιώθουν έτσι, είναι πολύ σημαντική, γιατί θα βοηθήσει ένα άνθρωπο να υπομείνει καλύτερα τη δική του προσωπική κρίση της μέσης ηλικίας, γνωρίζοντας ότι είναι κάτι φυσιολογικό και θα περάσει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ