Ρέγκλινγκ: Στην Ελλάδα θα γίνει μείωση του χρέους χωρίς νέο κούρεμα

Αν θέλει κάποιος να μάθει βήμα-βήμα και με ακρίβεια πώς θα μειωθεί το χρέος της Ελλάδας χωρίς να γίνει κούρεμα του επίσημου τομέα, δεν έχει παρά να παρακολουθήσει τις δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ, προέδρου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε συνέντευξή του σε οικονομική εφημερίδα.

«Ενα επίσημο κούρεμα του χρέους είναι κάτι εντελώς ασυνήθιστο και μπορεί να γίνει μόνο σε ακραίες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Στο παρελθόν έχουν καταγραφεί πολλά ιστορικά παράδείγματα για κούρεμα χρέους, σχεδόν όμως πάντα υπήρχε ένας διαχωρισμός εργασιών μεταξύ των ιδιωτών και των επίσημων δανειστών. Οι ιδιώτες δανειστές παραιτούνταν από ένα μέρος των απαιτήσεών τους, ενώ ο επίσημος τομέας χορηγούσε στο κράτος-οφειλέτη νέα δάνεια με ευνοϊκότερους όρους. Ετσι έγινε στην Ασία και στην Λατινική Αμερική και έτσι θα πράξουμε τώρα και στον ευρωπϊκό χώρο» εξήγησε ο κ. Ρέγκλινγκ στην εφημερίδα Χάντελσμπλατ.

Ο πρόεδρος του ESM παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα «αποτελεί με διαφορά τη δυσκολότερη περίπτωση στην ευρωζώνη» αλλά έδειξε σίγουρος ότι η χώρα μας θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς τον ESM:

«Ναι, θεωρώ ότι δεν πρόκειται να καταγράψουμε ζημιές και θα πάρουμε τα χρήματά μας πίσω. Η συνολική στρατηγική έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αποφεύγονται ζημιές για τους επίσημους δανειστές, οι οποίοι όμως είναι διατεθειμένοι να παρέχουν νέα δάνεια, όταν δεν το κάνει κανένας άλλος» δήλωσε.

Οσο για το νέο «κούρεμα» ο κ. Ρέγκλινγκ εξηγεί:

«Ακόμη και χωρίς νέο κούρεμα θα μειωθεί την επόμενη δεκαετία το ποσοστό του ελληνικού χρέους κατά το ένα τρίτο». Ο γερμανός πρόεδρος του ESM δήλωσε σίγουρος ότι το ΔΝΤ θα εξακολουθεί να συμμετέχει στο μέλλον στον δανεισμό της Ελλάδας λέγοντας :

«Η συνεργασία μεταξύ του ΔΝΤ και της ευρωζώνης στην Τρόικα δοκιμάστηκε με επιτυχία. ΤΟ γεγονός ότι δεν είναι οι απόψεις πάντα ταυτόσημες, δικαιολογείται από την πολυπλοκότητα της υπόθεσης. Παρ'όλα αυτά έγινε μέχρι τώρα δυνατόν να υπάρξει μια συναίνεση στην Τρόικα» είπε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ