Αυτή είναι η διαδικασία για την είσπραξη του επιδόματος θέρμανσης - iefimerida.gr

Αυτή είναι η διαδικασία για την είσπραξη του επιδόματος θέρμανσης

Πώς θα λάβετε το επίδομα θέρμανσης από το υπουργείο Οικονομικών
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι καλοκαιρινές μέρες φαίνεται πως τελειώνουν και λίγο πριν το κατώφλι της βαρυχειμωνιάς, όλο και περισσότεροι πολίτες προχωρούν στην παραγγελία πετρελαίου θέρμανσης. Δείτε πως μπορείτε να λάβετε το επίδομα θέρμανσης.

Η κυβέρνηση προχώρησε φέτος στην εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης στο 80% αυτού της κίνησης, με αποτέλεσμα η τιμή του να ξεπεράσει κατά πολύ το ένα ευρώ (μέση τιμή για την περσινή περίοδο) και να φτάνει στα 1,40 ευρώ. Για να ελαφρύνει τα βάρη ορισμένων κοινωνικών ομάδων, το κράτος θα επιστρέψει τη διαφορά αυτή μέσω της εφορίας.

Για το λόγο αυτό, όσοι δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης, θα πρέπει να εισέλθουν στην ηλεκτρονική σελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων με τους κωδικούς που χρησιμοποίησαν στο Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις, ενώ όσοι δεν έχουν θα δίνουν τον ΑΦΜ τους.

Για όσους μένουν σε πολυκατοικίες, τη διαδικασία αυτή θα πρέπει να κάνουν οι διαχειριστές, χωρίς αυτοί να είναι αναγκαίο να γνωρίζουν ποιοι είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος.

Ο προμηθευτής πετρελαίου δε δίνει κάτι που χρειάζεται για την υποβολή αίτησης. Κάθε αγορά πετρελαίου υποβάλλεται από τον προμηθευτή στη ΓΓΠΣ μαζί με τον ΑΦΜ σας (ή του διαχειριστή-εκπροσώπου αν πρόκειται για πολυκατοικία) και τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ (ή τον κοινόχρηστο αν πρόκειται για πολυκατοικία). Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι η ορθή αναγραφή των στοιχείων αυτών στα παραστατικά του προμηθευτή για να εξασφαλιστεί η ορθή υποβολή τους στη ΓΓΠΣ.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα επιδόματα δικαιούχων ισχύουν μόνο για προμήθειες της τρέχουσας διαχειριστικής περιόδου (15/10/2012-30/04/2013).

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την υποβολή της αίτησης είναι: ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος, το ονοματεπώνυμο, ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) που επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό και το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου του λογαριασμού, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της κύριας κατοικίας, αν η κατοικία είναι ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη πρέπει να γνωρίζετε τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη, ο όροφος, τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων, η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία, η υποχρέωση ή όχι υποβολής Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (άρθρο 61 ΚΦΕ) του αιτούντος, τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός σταθερού και κινητού τηλεφώνου.

Καθορισμός του ύψους του επιδόματος

Για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, η χώρα έχει κατανεμηθεί σε τέσσερις κλιματικές ζώνες, ως εξής:

Ζώνη Α: Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας (ανώτατη κατανάλωση 3.000 λίτρα).

Ζώνη Β: Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών , Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου (ανώτατη κατανάλωση 1.800 λίτρα).

Ζώνη Γ: Αττικής (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας (ανώτατη κατανάλωση 960 λίτρα).

Ζώνη Δ: Ηρακλείου, Χανιών, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κύθηρα & νησιά Σαρωνικού (ανώτατη κατανάλωση 600 λίτρα).

Για κάθε λίτρο κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, χορηγείται ποσό επιδόματος 0,28 ευρώ.

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, να ανέρχεται έως 25.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο, 35.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο χωρίς παιδιά, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα αυτό ανέρχεται σε 38.000 ευρώ όταν υπάρχει ένα παιδί και προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί επιπλέον.

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας υπόχρεου, συζύγου και προστατευόμενων μελών δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ για τους άγαμους και τις 200.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ