Wall Street Journal: Οι τέσσερις λόγοι για τους οποίους κέρδισε ο Ομπάμα - iefimerida.gr

Wall Street Journal: Οι τέσσερις λόγοι για τους οποίους κέρδισε ο Ομπάμα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υποτίθεται ότι η εκλογική αναμέτρηση θα είχε αγωνία, σασπένς, ίντριγκα και μάχη μέχρις εσχάτων. Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν συνέβη. Ο Μπαράκ Ομπάμα κέρδισε με άνεση τη δεύτερη θητεία του. Γιατί όμως; Ποιοι παράγοντες έφεραν την εύκολη επικράτηση;

Τα αποτελέσματα «δείχνουν» ένα συνδυασμό αποτελεσματικής στρατηγικής από την πλευρά των Δημοκρατικών, «παραπατημάτων» από την άλλη πλευρά των Ρεπουμπλικάνων και μιας σειράς από μεταλλάξεις στη δημογραφική διαμόρφωση των ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, οι παράγοντες που διαδραμάτισαν μείζονα ρόλο στη νίκη Ομπάμα είναι οι εξής:

α) Αρνητική διαφήμιση: το Μάιο που μας πέρασε κυρίαρχη άποψη του στρατηγικού επιτελείου του Μπαράκ Ομπάμα ήταν να αρπάξει από την αρχή τον αντίπαλό του «από το λαιμό». Τελικά, δεν χρειάστηκε να γίνει αυτός που θα ανοίξει τον «κύκλο του αίματος». Το τάιμινγκ «βόλεψε» τον Ομπάμα, καθώς μετά από μία σκληρή πρώτη προεκλογική εκστρατεία οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν ήδη αρχίσει τη «βρώμικη δουλειά».

β) Το 47%: Από νωρίς ο Ρόμνεϊ περιχαρακώθηκε πίσω από το χαρακτηρισμό του σκληροπυρηνικού συντηρητικού. Ενδεικτική της στάσης του πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης υπήρξε η δήλωσή του ότι η εκλογική στρατηγική του συνίστατο στο να «ξεγράψει» τη μισή σχεδόν χώρα ως ψηφοφόρους του Ομπάμα. Τότε, είχε δηλώσει ότι το 47% «πιστεύει ότι είναι θύμα και δεν αναλαμβάνει την προσωπική ευθύνη και μέριμνα της ζωής του». Στις 18 Σεπτεμβρίου, το Bloomberg View αποκάλεσε την κίνηση αυτή «απόλυτη καταστροφή», δίνοντας στο δημοσίευμα τον τίτλο «Σήμερα, ο Μιτ Ρόμνεϊ έχασες τις εκλογές».

γ) Οχάιο συν ζητήματα οικονομίας: το πακέτο οικονομικών κινήτρων, το σχέδιο αυτοδιάσωσης και η στάση του Ομπάμα προς τα συνδικάτα του έδωσε σημαντική ώθηση σε σημαντικές πολιτείες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην τελική διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος.

δ) Οι εθνοτικές μειονότητες: πίσω στο 2008, οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν υποτιμήσει τον ενθουσιασμό που είχαν επιδείξει τότε μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι νέοι, οι γυναίκες, οι έγχρωμοι, οι Ισπανόφωνοι και οι Ασιάτες. Είχαν πιστέψει ότι πρόκειται για εφήμερο φαινόμενο που σύντομα θα ξεθυμάνει. Μέγα σφάλμα το οποίο χάρισε μεν στον Ρόμνεϊ την ψήφο 6 λευκών στους 10, χάνοντας όμως όλες τις άλλες εθνικές ομάδες.

Το δήλωσε άλλωστε και ο υπερσυντηρητικός παρουσιαστής Μπιλ Ο Ράιλι του Fox News: «Το λευκό κατεστημένο είναι πλέον η μειονότητα... Η δημογραφία της χώρας έχει αλλάξει. Η παραδοσιακή Αμερική δεν υπάρχει πια».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ