Οι ΗΠΑ ψηφίζουν υπέρ της κάνναβης και των ομόφυλων γάμων - iefimerida.gr

Οι ΗΠΑ ψηφίζουν υπέρ της κάνναβης και των ομόφυλων γάμων

Οι ΗΠΑ ψηφίζουν υπέρ της κάνναβης και των ομόφυλων γάμων
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παράλληλα με τις προεδρικές εκλογές στον πυρετό των οποίων βρίσκονταν οι ΗΠΑ από χθες, διεξήχθησαν επίσης διάφορα δημοψηφίσματα και σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους φαίνεται ότι πέρα από τον Ομπάμα, οι Αμερικάνοι πολίτες στηρίζουν τους ομόφυλους γάμους, το κάπνισμα κάνναβης και την οικονομική υποστήριξη των αμβλώσεων από τα δημόσια ταμεία.

Συνολικά 172 δημοψηφίσματα οργανώθηκαν σε 27 Πολιτείες της χώρας, στα οποία οι ψηφοφόροι καλούνταν να αποφασίσουν για νόμους που εφαρμόζονται εντός των συνόρων των Πολιτειών ή σε ακόμη πιο τοπικό επίπεδο (κομητείες, δήμους κ.λπ.).

Αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση του Κολοράντο στις δυτικές ΗΠΑ και της Ουάσινγκτον στις βορειοδυτικές ΗΠΑ, πολιτείες οι οποίες έγιναν οι πρώτες που νομιμοποίησαν, με μεγάλη πλειοψηφία, την κατανάλωση κάνναβης για λόγους ψυχαγωγίας. Το Όρεγκον στις δυτικές ΗΠΑ, μια Πολιτεία με προοδευτική φήμη, ήταν επίσης στον κατάλογο των εν δυνάμει πρωτοπόρων, όμως το «όχι» κέρδισε τελικά με ποσοστό 55%.

Στα δημοψηφίσματα για τους γάμους μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου πρωτοστάτησαν το Μέριλαντ και το Μέιν στις ανατολικές ΗΠΑ, καθώς και η Ουάσινγκτον, αφού αυτές οι πολιτείες αναγνώρισαν μέσω του δημοψηφίσματος, το δικαίωμα των γκέι να παντρεύονται.

Γάμος μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου, ισχύει ήδη στο Κονέτικατ, την Αϊόβα, τη Μασαχουσέτη, το Νιού Χαμσάιρ, το Βερμόντ και τη Νέα Υόρκη.

Αναφορικά με το θέμα της άμβλωσης, ακόμα και η συντηρητική πολιτεία της Φλόριντα απέρριψε με 55% την πρόταση απαγόρευσης χρηματοδότησης των αμβλώσεων με χρήματα του δημοσίου, εκτός από περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή κινδύνου για τη ζωή της μητέρας.

Όσο για την Καλιφόρνια, διέψευσε την προοδευτική φήμη της απορρίπτοντας την κατάργηση της θανατικής ποινής και αρνούμενη να επιβάλει την αναγραφή προειδοποίησης στην ετικέτα των προϊόντων διατροφής που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Τέλος, μετά τα σχετικά πρόσφατα φετινά κρούσματα σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, το Λος Άντζελες θα επιβάλει δια νόμου τη χρήση προφυλακτικού στα γυρίσματα πορνογραφικών ταινιών, αφού το σχετικό δημοψήφισμα συγκεντρώνει μέχρι τώρα το 60% των ψήφων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ