Αυτές είναι οι 10 πολιτείες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών - iefimerida.gr

Αυτές είναι οι 10 πολιτείες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών

Αυτές είναι οι 10 πολιτείες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η κρίσιμη στιγμή για την εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ πλησιάζει, αφού μόλις 4 μέρες μας χωρίζουν από τις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου. Η κυβέρνηση Ομπάμα κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα ειδικά μετά το πρόσφατο χτύπημα του τυφώνα που είναι πολύ πιθανό να αλλάξει τα δεδομένα, ωστόσο 10 είναι οι πολιτείες-κλειδιά που θα κρίνουν το αποτέλεσμα.

Το όνομα του επόμενου προέδρου εξαρτάται από το αποτέλεσμα των εκλογών στις δέκα ακόλουθες πολιτείες που εκτείνονται από την Ανατολή ως τη Δύση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Φλόριντα (29 μεγάλοι εκλέκτορες)
Η μεγαλύτερη από τις πολιτείες-κλειδιά, όπου η προεκλογική εκστρατεία κοστίζει ακριβά. Στην Φλόριντα παίχτηκε η προεδρική εκλογή του 2000 ανάμεσα στον Τζορτζ Μπους και τον Αλ Γκορ. Έκτοτε, η πολιτεία έχει εκσυγχρονίσει το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, που αποτελεί ευθύνη κάθε κομητείας. Ο πληθυσμός είναι ετερογενής, με πολλούς συνταξιούχους οπαδούς των Ρεπουμπλικανών, πολλούς ψηφοφόρους κουβανικής καταγωγής επίσης ρεπουμπλικανούς και πολλούς Πορτορικανούς που στην πλειοψηφία τους είναι Δημοκρατικοί.
Σύμφωνα με το μέσο όρο των δημοσκοπήσεων, ο Ρόμνεϊ εξασφαλίζει το 48,9% και ο Ομπάμα το 47,4%.

Πενσιλβάνια (20 μεγάλοι εκλέκτορες)
Είναι μοιρασμένη ανάμεσα στον αγροτικό πυρήνα της που είναι ρεπουμπλικανικός και τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Φιλαδέλφεια και το Πίτσμπουργκ, όπου οι εργάτες και οι μαύροι ψήφισαν μαζικά Ομπάμα το 2008. Η εκμετάλλευση του σχιστολιθικού φυσικού αερίου και η εξόρυξή του στο δυτικό τμήμα της πολιτείας, που ο Ρόμνεϊ προτίθεται να προωθήσει, παίζουν σημαντικό ρόλο στην προεδρική εκλογή.
Σύμφωνα με το μέσο όρο των δημοσκοπήσεων ο Ομπάμα εξασφαλίζει το 49,5% και ο Ρόμνεϊ το 44,8%

Οχάιο (18 μεγάλοι εκλέκτορες)
Το Οχάιο είναι μικρογραφία των ΗΠΑ, με τα μεγάλα του αστικά κέντρα, τις βιομηχανικές του ζώνες και τις αγροτικές περιοχές, όπου η εκμετάλλευση του σχιστολιθικού φυσικού αερίου και η γεωργία είναι οι ατμομηχανές της οικονομίας. Ο Μιτ Ρόμνεϊ και ο υποψήφιος αντιπρόεδρός του Πολ Ράιαν έχουν περάσει στο Οχάιο περισσότερο χρόνο από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη πολιτεία.
Σύμφωνα με το μέσο όρο των δημοσκοπήσεων, ο Ομπάμα εξασφαλίζει το 48,6% και ο Ρόμνεϊ το 46,5%.

Βόρεια Καρολίνα (15 μεγάλοι εκλέκτορες)
Συντηρητική νότια πολιτεία, την οποία ο Ομπάμα κέρδισε το 2008 με διαφορά 13.000 ψήφων επί συνόλου 4,2 εκατομμυρίων, χάρις στις μεγάλες πόλεις Σάρλοτ και Ράλεϊ. Το υπόλοιπο αποτελείται από αγροτικές περιοχές και είναι πολύ συντηρητικό.
Σύμφωνα με το μέσο όρο των δημοσκοπήσεων, ο Ομπάμα εξασφαλίζει το 50,3% και ο Ρόμνεϊ 46,5%.

Βιρτζίνια (13 μεγάλοι εκλέκτορες)
Η νίκη του Μπαράκ Ομπάμα το 2008 ήταν η πρώτη δημοκρατικού υποψήφιου από το 1964 σε αυτήν την παραδοσιακά συντηρητική πολιτεία , η πρωτεύουσα της οποίας ήταν και πρωτεύουσα των Νοτίων στον αμερικανικό εμφύλιο . Ωστόσο ο Μιτ Ρόμνεϊ ποντάρει στην κινητοποίηση των στρατιωτικών της περιοχής του Νόρφολκ, οι οποίοι προσελκύονται από τις υποσχέσεις του για την αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με το μέσο όρο των δημοσκοπήσεων οι δύο υποψήφιοι είναι ισόπαλοι με 47,8%.

Ουισκόνσιν (10 μεγάλοι εκλέκτορες)
Ο ορισμός του Πολ Ράιαν, αντιπροσώπου της πολιτείας στο Κονγκρέσο, ως υποψηφίου αντιπροέδρου, άλλαξε τα δεδομένα . Ο ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της πολιτείας έχει επίσης αποκτήσει κύρος σε εθνικό επίπεδο με τη μάχη του κατά των συνδικάτων.
Σύμφωνα με το μέσο όρο των δημοσκοπήσεων, ο Ομπάμα εξασφαλίζει το 49,3% και ο Ρόμνεϊ το 47%.

Κολοράντο (9 μεγάλοι εκλέκτορες)
Ρεπουμπλικανική, ο πληθυσμός της πολιτείας εμπλουτίστηκε με νεοαφιχθέντες από τις δυτικές ΗΠΑ, παραδοσιακά περισσότερο προοδευτικούς, και ισπανόφωνους.
Σύμφωνα με το μέσο όρο των δημοσκοπήσεων, οι δύο αντίπαλοι είναι ισόπαλοι με 47,8%.

Αϊόβα (6 μεγάλοι εκλέκτορες)
Περιλαμβάνει πολλούς ευαγγελιστές και αγρότες ψηφοφόρους, που εξαρτώνται από τις ομοσπονδιακές επιδοτήσεις.
Σύμφωνα με το μέσο όρο των δημοσκοπήσεων, ο Ομπάμα εξασφαλίζει το 49% και ο Ρόμνεϊ το 46,7%.

Νεβάδα (6 μεγάλοι εκλέκτορες)
Έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στη χώρα (11,8% έναντι του εθνικού μέσου όρου 7,8%) η υποστήριξη της μεγάλης ισπανόφωνης κοινότητας μπορεί να βοηθήσει τον Μπαράκ Ομπάμα , όμως η πολιτεία διαθέτει μία μικρή κοινότητα μορμόνων που υποστηρίζει τον Μιτ Ρόμνεϊ.
Σύμφωνα με το μέσο όρο των δημοσκοπήσεων, ο Ομπάμα εξασφαλίζει το 50% και ο Ρόμνεϊ 47,6%.

Νιού Χάμσαιρ (4 μεγάλοι εκλέκτορες)
Μικρή πολιτεία στα βόρειο-ανατολικά της χώρας που δεν έχει ψηφίσει παρά δύο φορές δημοκρατικό υποψήφιο στις τελευταίες έξι προεδρικές εκλογές . Το Νιού Χαμσάιρ μπορεί τελικά να στραφεί προς τον Μιτ Ρόμνεϊ , που υπήρξε δημοφιλής κυβερνήτης της Μασαχουσέτης από το 2003 μέχρι το 2007.
Σύμφωνα με το μέσο όρο των δημοσκοπήσεων, ο Ομπάμα εξασφαλίζει το 48,8% και ο Ρόμνεϊ το 46,8%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ