Εισαγγελική πρόταση να προφυλακιστεί ο Διονύσης Ψωμιάδης [έγγραφο] - iefimerida.gr

Εισαγγελική πρόταση να προφυλακιστεί ο Διονύσης Ψωμιάδης [έγγραφο]

Εισαγγελική πρόταση να προφυλακιστεί ο Διονύσης Ψωμιάδης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Να προφυλακιστούν και να παραπεμφθούν σε δίκη οι 29 Θεσσαλονικείς, ανάμεσα στους οποίους και ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Διονύσης Ψωμιάδης, αδελφός του Παναγιώτη, προτείνει εισαγγελικός λειτουργός της Συμπρωτεύουσας στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.

Η πρόταση του αντεισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης Αλέξανδρου Κωνσταντίνου προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, την οποία αποκαλύπτει η zougla.gr, κατατέθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2012.

Σε αυτή ξεδιπλώνεται ολόκληρη η δράση των κατηγορουμένων, οι οποίοι σύμφωνα με το κατηγορητήριο υπερκοστολογούσαν τις μελέτες δημοσίων έργων, με αποτέλεσμα να ζημιώνουν το ελληνικό Δημόσιο κατά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, που συνολικά υπερβαίνει και τις 800.000 ευρώ. Η δράση τους εκτείνεται χρονικά από το 1997 και χωρίζεται σε δύο υποπεριόδους, ενώ οι εμπλεκόμενοι βαρύνονται με κατηγορίες που επισείουν μέχρι και ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Η δικογραφία αφορά συγκεκριμένα στην οικονομική ζημιά που φέρεται να υπέστη η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης από την υπερκοστολόγηση της μελέτης και εν συνεχεία της κατασκευής του έργου «Βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της επαρχιακής οδού Ωραιοκάστρου – Θεσσαλονίκης».

Οσον αφορά τώρα συγκεκριμένα τον Διονύση Ψωμιάδη, ζητείται η παραπομπή του για περισσότερα από ένα αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, καθώς όπως περιγράφεται στο δικαστικό έγγραφο στις 9 Σεπτεμβρίου του 2004, υπό την ιδιότητα του μέλους της Νομαρχιακής Επιτροπής της Ν.Α.Θ., «εν γνώσει του και με σκοπό να ωφελήσει την ανάδοχο της μελέτης του έργου», τάχθηκε με την ψήφο του υπέρ της χορήγησης παράτασης της προθεσμίας της μελέτης της πρώτης Συμπληρωματικής Σύμβασης, με επακόλουθο την ομόφωνη παράταση της προθεσμίας.

Στον αδελφό του Παναγιώτη Ψωμιάδη καταλογίζεται ότι γνώριζε πως η συγκεκριμένη παράταση γινόταν αναιτιολόγητα δεκτή, καθώς η προηγούμενη παράταση είχε λήξει στις 31 Δεκεμβρίου του 2003 και η αίτηση του αναδόχου για τη νέα παράταση υποβλήθηκε στις 3 Αυγούστου του 2004.

Ο αντιεισαγγελέας τονίζει στην πρότασή του ότι «η παραπάνω ενέργεια είχε ως αποτέλεσμα να ζημιωθεί η Ν.Α.Θ. με 17.608 ευρώ, από τη μη κατάπτωση ποινικής ρήτρας για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση».

Ο Διονύσης Ψωμιάδης κατηγορείται, επίσης, ότι στις 20 Απριλίου 2005 και ενώ εκτελούσε χρέη αντινομάρχη Θεσσαλονίκης, με σκοπό να ωφελήσει την εταιρεία που ανέλαβε την κατασκευή του έργου, εξέδωσε απόφαση έγκρισης ανασυνταχθέντων τευχών δημοπράτησης της μελέτης.

Συγκεκριμένα ενέκρινε για σιδηρό οπλισμό STI δαπάνη ύψους 1.904 ευρώ, ενώ τέτοιο κονδύλι δεν προβλεπόταν, και για σιδηρό οπλισμό STII την προμήθεια 180.000 χγρμ, μολονότι στη μελέτη προβλέπονταν 94.000 χγρμ, ζημιώνοντας τη Ν.Α.Θ. κατά 59.340 ευρώ.

Μάλιστα, επισημαίνεται, επίσης ότι ο αδελφός του Παναγιώτη Ψωμιάδη ακολούθησε την «ίδια γραμμή παροχών» και σε ό, τι αφορά στον σιδηρό οπλισμό STIV καθώς και σε τσιμεντοσωλήνες μεγαλύτερων διατομών, με αποτέλεσμα να οδηγήσει τον προϋπολογισμό του έργου σε τεράστια οικονομικά ύψη, εγκρίνοντας κονδύλια που άγγιξαν τα 515.916 ευρώ!

Από την πλευρά του ο Διονύσης Ψωμιάδης είχε εκδώσει ανακοίνωση σχετικά με το θέμα, κάνοντας λόγο για ψευδή και παραπλανητικά στοιχεία, που στόχο έχουν να τον πλήξουν προσωπικά και πολιτικά.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Το έργο για να κατασκευασθεί πρώτα μελετήθηκε και μετά κατασκευάστηκε, δηλαδή σε 2 φάσεις. Όμως οι έρευνες και οι δημοσιεύσεις δεν ξεχωρίζουν τους υπεύθυνους και αρμόδιους της κάθε φάσης:

1ον: Αυτών που με τις διαδικασίες και αποφάσεις τους ανέθεσαν και πλήρωσαν τις απαιτούμενες μελέτες και

2ον: Αυτών που δημοπράτησαν και επέβλεψαν την κατασκευή του έργου

Δεν γνωρίζω τα θέματα της 1ης φάσης, γιατί από το 2003 που εκλέχτηκα στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης η μελέτη του έργου με απασχόλησε ελάχιστα, διότι είχε σχεδόν περαιωθεί.

ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ, ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΛΕΓΧΘΗΚΕ ΑΠΟ:

1. Τη διαχειριστική αρχή του Γ' ΚΠΣ της Π.Κ.Μ.

2. Την υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου

3. Το σώμα επιθεωρητών δημόσιων έργων από το Υπουργείο Δ.Ε.

4. Τα σώματα επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης Θεσσαλονίκης

5. Τις τρεις μονάδες ελέγχου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας που χρηματοδότησε το έργο

6. Το ελεγκτικό συνέδριο που εν τέλει ΕΝΕΚΡΙΝΕ τις σχετικές πληρωμές

ΚΑΝΕΝΑ από τα θεσμικά αυτά όργανα δεν μας κατηγόρησε για υπερβάσεις, για παράνομες ενέργειες με οικονομική επιβάρυνση του κόστους του.

Το 2004 εγκρίθηκαν τα νέα τεύχη δημοπράτησης σύμφωνα με τον ισχύοντα τότε νέο νόμο Δημοσίων Έργων.

Το 2005 έγινε δημοπρασία, ανάθεση σε εργολάβο, έναρξη χωματουργικών εργασιών.

Το 2006 έγινε διακοπή εργασιών στον οικισμό ΓΑΛΗΝΗ, λόγω προσφυγής στο ΣτΕ για αλλαγή της μελέτης.

Το Σεπτέμβριο του 2008 παραδόθηκε το έργο 4 χιλιομέτρων σε χρήση, παρά τις αντιπαλότητες, τις καταγγελίες υπαλλήλων και πολιτικών προσώπων.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΙΧΕ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΟΧΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟΝ ΤΩΝ 4.650.000€ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΗΤΑΝ 2.700.000€, ΠΕΡΙΠΟΥ 2.000.000€ ΛΙΓΟΤΕΡΑ. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ; ΟΙ ΑΤΑΣΘΑΛΙΕΣ;

Οι κατηγορίες σε βάρος μας είναι ότι με δόλο προβήκαμε σε ενέργειες προς όφελος του αναδόχου

Τολμώ να πω: Ότι ο μόνος που έχασε ήταν ο εργολάβος. Υπολόγιζε σε κέρδη από το έργο που θα κατασκεύαζε με 4.700.000€ και εισέπραξε μόνο 2.700.000€ γιατί αυτό το έργο κατασκεύασε και τόσα έπρεπε να πληρωθεί.

Ποιοι επιτέλους να κληθούν από τη Δικαιοσύνη για να καταθέσουν πόσο έπρεπε να κοστίσει το έργο;

Γιατί δεν κλήθηκαν εμπειρογνώμονες; π.χ. το Τεχνικό Επιμελητήριο, ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Δημοσίων Έργων κ.λπ.

Γιατί δεν λήφθηκε υπόψη η άποψη του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης στο θέμα της κατασκευής του έργου;

Γιατί δεν λήφθηκε υπόψη η άποψη του Σώματος Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων στο θέμα της κατασκευής;

Γιατί δεν λήφθηκε υπόψη η πράξη ελέγχου της κατασκευής του έργου από τις μονάδες του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Διαχειριστικής Αρχής της Π.Κ.Μ.;

Γιατί δεν λήφθηκαν υπόψη οι καταθέσεις των ελεγχόμενων ειδικών τεχνικών υπαλλήλων με μεγάλη εμπειρία στην εκτέλεση Δημοσίων Έργων;

Γιατί τα κατηγορητήρια που μας επιδόθηκαν προ της τακτικής ανάκρισης δεν άλλαξαν μετά τις καταθέσεις των υπευθύνων της εκτέλεσης του έργου ούτε κατά μια λέξη; Δεν πείσθηκε κανείς από τις αντιρρήσεις που κατατέθηκαν;

Γιατί δεν λήφθηκαν υπόψη τα εντοπισθέντα λάθη του κυρίου ανακριτή τουλάχιστον στους υπολογισμούς των ποσών με τα οποία προξενήσαμε κατά την άποψή του βλάβη στο δημόσιο συμφέρον με τις αποφάσεις της κατασκευής του έργου;

ΕΧΩ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΟΤΙ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΚΟΣΤΙΣΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΕ Ο ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΖΗΜΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ

Κανείς επιτέλους δεν σκέπτεται γιατί κάποιος άνθρωπος κατηγορεί άλλους και μάλιστα συναδέλφους; Γιατί οι δεύτεροι κατάφεραν και παρέδωσαν ένα έργο λειτουργικό που κινδύνευε να μείνει χωράφι άβατο, εάν έμενε ακόμη λίγο σταματημένο;

Κανείς δεν σκέπτεται ότι το να κατηγορούμε αυτούς που εκτελούν έργα μόνο και μόνο για αντιπολιτευτικούς λόγους είναι ό,τι χειρότερο για το καλό του τόπου;

Θα παρακαλούσα τους κ.κ. ανακριτή και εισαγγελέα να έρθουν στη θέση μου και να σκεφθούν ότι, εάν τα παιδιά τους και ολόκληρη η κοινωνία γνώριζαν και τιμούσαν αυτούς για την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο, για την εντιμότητα των πράξεών τους, πώς θα αντιδρούσανε όταν θα διάβαζαν στα περίπτερα ότι ο πατέρας και φίλος τους είναι ένας κοινός απατεώνας υπό προφυλάκιση;

Θα τους παρακαλούσα επίσης να επανέλθουν στο κατηγορητήριό τους και να προσέξουν ότι στα πρόσωπα που ζητούν την προφυλάκισή τους βρίσκονται υπάλληλοι που δίνουν για πολλά χρόνια αγώνα επιβίωσης για λόγους υγείας και μάλιστα χωρίς ποτέ να έχουν δώσει αφορμή για κατηγορία σε βάρος τους.

Δυστυχώς, η κατασκευή αυτού του έργου μάς γέμισε πίκρα και απογοήτευση εμένα και τους συνεργάτες μου γιατί για προσωπικούς και πολιτικούς και μόνο λόγους υπήρξαν ψευδή και παραπλανητικά στοιχεία, κατηγορίες για υπερβάσεις και ατασθαλίες.

Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης

Κεντρικής Μακεδονίας

Διονύσης Χ. Ψωμιάδης».

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ