Ο τυφώνας Σάντι «δέρνει» τη Νέα Υόρκη [ανταπόκριση] - iefimerida.gr

Ο τυφώνας Σάντι «δέρνει» τη Νέα Υόρκη [ανταπόκριση]

Eικόνες Βιβλικής Καταστροφής στη Νέα Υόρκη - Ο τυφώνας Σάντι «δέρνει» την πόλη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η χθεσινή μεσημεριανή βόλτα σ' ένα από τα γνωστότερα πάρκα της περιοχής του Λονγκ Αϊλαντ, στο Aστόρια Παρκ, παρά τους ισχυρούς ανέμους δεν θα μπορούσε παρά να ήταν μια μικρή πρόκληση, μετά και το βομβαρδισμό της έκτακτης ενημέρωσης περί της επικινδυνότητας του τυφώνα Σάντι που πλησίαζε απειλητικά στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και αναμενόταν το βράδυ μετά τις 8 τοπική ώρα.

Αν και αρκετές ώρες πριν την «άφιξη» της Σάντι, η βροχή και ο ισχυρός αέρας δημιουργούσαν ένα σκηνικό, όχι τόσο εύκολα διαχειρίσιμο.

Δεν περπατούσες με άνεση, η βροχή μαζί με τον αέρα δεν επέτρεπαν να κρατάς ομπρέλα, συνεπώς έπρεπε να έχεις προστατευμένα τα μάτια, και συνάμα έπρεπε να προσέχεις μήπως και ο ισχυρός αέρας φέρει στο πέρασμά του κάποιο κλαδί πάνω σου.

Διανύοντας περίπου μια απόσταση πάνω από μισό χιλιόμετρο σε ένα από το πιο πολυσύχναστα πάρκα, ακριβώς απέναντι από το Mανχάταν, δεν ήταν λίγοι οι περίεργοι ή οι τολμηροί της ημέρας που θέλησαν να είναι αυτόπτες μάρτυρες των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Με αξεσουάρ μια φωτογραφική μηχανή ή ένα κινητό απαθανάτιζαν το πρωτόγνωρο σκηνικό. Η ορατότητα δεν ήταν καλή. Το Mανχάταν φαινόταν μέσα από ένα λευκό σύννεφο, η στάθμη του νερού του ποταμού είχε ανέβει αισθητά, τα ισχυρά ρεύματα έφερναν τα κύματα να σκεπάζουν πους παράκτιους βράχους, ενώ μεγάλα κλαδιά δέντρων είχαν σπάσει.

Κατά περιόδους οι ισχυροί άνεμοι έκαναν πολύ δύσκολο το περπάτημα, σε σημείο μάλιστα αν δεν κρατιόσουν από τα προστατευτικά σιδερένια κάγκελα, να κινδύνευες να κάνεις πράξη το «με πήρε και με σήκωσε».

Όσο περνούσε η ώρα η συχνότητα αύξηση των ισχυρών ανέμων αύξανε την επικινδυνότητα, οπότε η επιστροφή σε ασφαλές περιβάλλον ήταν αναγκαία.

Στο πέρασμα της νύχτας, αφήνοντας 13 νεκρούς (κατά άλλα αμερικανικά δίκτυα 16) μέχρι στιγμής στο πέρασμά του και καταστροφές που το κόστος τους υπολογίζεται μεταξύ 10 και 20 εκατομμύρια δολάρια, ο τυφώνας Σάντι (που από αργά χθες το βράδυ μετετράπη σε μετα-τροπικός κυκλώνας χωρίς να χάνει τα χαρακτηριστικά του τυφώνα) περίπου στις 8 χθες το βράδυ (τ.ω.) με ταχύτητα ανέμων 80 μίλια την ώρα χτύπησε την πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ και της Νέας Υόρκης.

Στην πόλη της Νέας Υόρκης, στην περιοχή του ανατολικού Mανχάταν, η στάθμη του νερού ανέβηκε κατά 13 πόδια, πλημμυρίζοντας δρόμους, σήραγγες, το μετρό, και προκαλώντας διακοπή ρεύματος για αρκετές χιλιάδες κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Συνολικά περίπου στα έξι εκατ. άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ρεύμα στις ανατολικές επαρχίες των ΗΠΑ, με τις υλικές ζημιές να μην μπορούν ακόμα να καθοριστούν μέχρι το πρώτο φως της ημέρας. Ο πρόεδρος Ομπάμα κήρυξε την Νέα Υόρκη και το Λονγκ Αίλαντ σε κατάσταση «μεγίστης καταστροφής».

Στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, περίπου 1,8 εκατ. είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, 375.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους από τις περιοχές που πλημμύρισαν, περισσότεροι από 3.600 πέρασαν την νύχτα στα 76 καταφύγια της Νέας Υόρκης, κλειστά παραμένουν και σήμερα τα σχολεία, το ίδιο δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια, το μετρό και τα λεωφορεία και τα τρένα Amtrak με κατεύθυνση στα βορειοανατολικά δεν λειτουργούν. Όλες οι μεγάλες γέφυρες της πόλης και ορισμένες σήραγγες έκλεισαν μαζί με τα τμήματα των μεγάλων δρόμων. Τα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης JFK και Λα Γκάρντια έκλεισαν, καθώς και Λίμπερτι της Νιου Τζέρσεϊ, ακυρώνοντας χιλιάδες πτήσεις.

Ο κυβερνήτης Κουόμο έδωσε εντολή να κλείσουν οι γέφυρες του Γουάιστον, Θρογκς Νεκ, Βερατζάνο - Νάροου, Τζορτζ Ουάσινγκτον, Χένρι Χάντσον, Κρος Μπέτεραν, Τρίμποροου, Μπρούκλιν, Mανχάταν, Tάπαν Ζι, Γουίλιαμσμπεργκ και Κουίνσμποροου.

Λόγω των σφοδρών ανέμων στο κέντρο του Mανχάταν, κατέρρευσε γερανός από κτήριο υπό κατασκευή, στους 14 δρόμους κατέρρευσε η πρόσοψη κτηρίου, καθώς σημειώθηκαν εκρήξεις σε υποσταθμούς της αμερικανικής εταιρίας ηλεκτροδότησης, με αποτέλεσμα την διακοπή ρεύματος.

Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Tισκ εκκενώθηκε, με 200 ασθενείς να μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία, αφού δεν δούλεψαν οι γεννήτριες.

Στην περιοχή του Κουίνς (στο Μπρίζι Πριντ, στην περιοχή Ροκαγουέι), πυρκαγιά σημειώθηκε σε γειτονιά, παραδίνοντας στις φλόγες πάνω από 50 σπίτια, χωρίς ευτυχώς να υπάρχουν θύματα.

Το μετρό θα παραμείνει κλειστό και σήμερα Τρίτη, με τους αρμόδιους να προσδιορίζουν –χωρίς να γνωρίζουν επακριβώς- το χρόνο που απαιτείται για την αποκατάσταση των ζημιών, στις 4 ημέρες. Το ίδιο κλειστό θα παραμείνει και το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, για δεύτερη συνεχή μέρα, γεγονός που είχε να συμβεί από το 1888 λόγω κακοκαιρίας.

Από νωρίς χθες έπνεαν ισχυροί άνεμοι με βροχή για όλη την ημέρα, με τους επίσημους φορείς να προβαίνουν σε συνεχείς ενημερώσεις για την προστασία των νεοϋορκέζων και την παραίνεση να παραμείνουν σε ασφαλή μέρη. Από την Κυριακή το βράδυ, το δίκτυο μεταφοράς (μετρό και λεωφορεία) σταμάτησε την λειτουργία του, ενώ αντίστοιχες ανακοινώσεις έγιναν για το κλείσιμο των σχολείων, των υπηρεσιών, καθώς και της Γουόλ Στριτ.

Ο τυφώνας Σάντι διέκοψε και την προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων, μία ακριβώς εβδομάδα πριν από τις εκλογές. Ο αμερικανός πρόεδρος ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Φλόριδα, παραμένοντας στην αμερικανική πρωτεύουσα, το ίδιο και ο κυβερνήτης Ρόμνεϊ.

Ωστόσο δεν μπορεί να διαφύγει της προσοχής, έστω και αν ανήκει στη σφαίρα της συνωμοσιολογίας, τα όσα ανέφερε ο μετεωρολόγος Σκοτ Στίβενς σε συνέντευξη στον Άλεξ Τζόουνς ότι αυτός και άλλοι συνάδελφοί του μετεωρολόγοι θεωρούν τελείως αφύσικη την δημιουργία καθώς και την πορεία που ακολουθεί ο τυφώνας Σάντι!

Εκτακτη ανταπόκριση από τη Νέα Υόρκη: Δέσποινα Συριοπούλου

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ