Πάνω από 60 εκατ. Αμερικανοί σε «κόκκινο συναγερμό» για τον τυφώνα Σάντι [live κάλυψη από 4 κάμερες] - iefimerida.gr

Πάνω από 60 εκατ. Αμερικανοί σε «κόκκινο συναγερμό» για τον τυφώνα Σάντι [live κάλυψη από 4 κάμερες]

Πάνω από 60 εκατ. Αμερικανοί σε κόκκινο συναγερμό για τον τυφώνα Σάντι [live κάλ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Νέα Υόρκη, η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ... ερήμωσε, για χάρη του τυφώνα Σάντι. Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα απευθύνθηκε στον αμερικανικό λαό κάνοντας έκκληση στους πολίτες να υπακούουν στις όποιες οδηγίες τους δίνονται χωρίς καθυστέρηση.

Οι εικόνες είναι πρωτοφανείς. Εκτός λειτουργίας είναι το Μετρό της πόλης και τα τρένα, ακινητοποιημένα είναι τα λεωφορεία και στους δρόμους κυκλοφορούν ακόμη ορισμένα ταξί και οχήματα της Αστυνομίας, του στρατού, της πυροσβεστικής και των δημοτικών υπηρεσιών.

Πριν καν δώσει τα πρώτα του χτυπήματα σε ξηρά ο τυφώνα Σάντι το Νιου Τζέρσεϊ και η Νέα Υόρκη «δέρνονταν» από ισχυρούς ανέμους, ενώ παράκτιες περιοχές πλημμύρισαν -λόγω ανόδου της στάθμης των υδάτων. Ταυτόχρονα, δεκάδες χιλιάδες άτομα έμειναν ήδη χωρίς ηλεκτρισμό και μισό περίπου εκατομμύριο κάτοικοι αναγκάστηκαν να μετακινηθούν σε ασφαλέστερους χώρους

Ο τυφώνας Σάντι, ο οποίος κινείται με ταχύτητα που ξεπερνά τα 140 χιλιόμετρα την ώρα, αναμένεται να χτυπήσει την περιοχή στις 20:00 τοπική ώρα, προκαλώντας κύματα ύψους 3,5 μέτρων και δυνητικά άνευ προηγουμένου ζημιές.

Ο Σάντι, που έχει χαρακτηριστεί τυφώνας «Φράνκενσταϊν», εξαιτίας του μεγέθους του και του τρόπου με τον οποίο δημιουργήθηκε (ρεύμα από τον Αρκτικό κύκλο εγκλώβισε εντός του μια τροπική καταιγίδα) υπολογίζεται ότι θα προκαλέσει ευρύτατες πλημμύρες στις μεσο-ατλαντικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων του Λονγκ Άιλαντ και του λιμανιού της Νέας Υόρκης, υλικές ζημιές, καταστροφή εκατομμυρίων δέντρων, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι θα βυθίσει στο σκοτάδι το μεγαλύτερο μέρος της Νέας Υόρκης.

Οι ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για ισχυρή βροχόπτωση και ανέμους μεγάλης έντασης, ακόμα και για χιονόπτωση κατά μήκος της πυκνοκατοικημένης ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, ενώ εκτιμούν ότι υπάρχει κίνδυνος και για τις περιοχές που βρίσκονται μακριά από τις ακτές, στο εσωτερικό.της χώρας.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, ο τυφώνας που έχει ήδη σκοτώσει 60 ανθρώπους στην Καραϊβική, υπολογίζεται ότι θα επηρεάσει 60 εκατ. ανθρώπους.

Προς το παρόν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί το Μέριλαντ, η Νέα Υόρκη, η Πενσιλβάνια, η Βιρτζίνια, η Ουάσινγκτον και η Βόρεια Καρολίνα.

Οι επιστήμονες μιλούν για ένα «σπάνιο καιρικό φαινόμενο», επειδή ο Σάντι συναντιέται με δυο χειμερινές καταιγίδες και την ίδια στιγμή υπάρχει πανσέληνος, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η στάθμη των υδάτων.

Οσον αφορά τη διάρκεια του φαινομένου, κανείς δεν είναι σε θέση να δώσει μια σαφή απάντηση. Εκφράζεται ωστόσο η ανησυχία ότι λόγω του γεγονότος ότι κινείται αργά και καλύπτει τεράστια έκταση, η διάρκειά του θα είναι μεγάλη.

Πρωταρχική όμως προτεραιότητα είναι να μην τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα βρίσκονται σε προσωρινά καταφύγια, ενώ η ζήτηση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης άδειασε τα ράφια χιλιάδων υπεραγορών και καταστημάτων. Ανάμεσα στους κατοίκους των περιοχών είναι και εκατοντάδες χιλιάδες άτομα ελληνικής καταγωγής.

Οι πολίτες καλούνται να βρίσκονται μακριά από παράθυρα, ειδικά στους ουρανοξύστες και σε υψηλά κτίρια. Ηδη, προβάλλονται εικόνες με σπάσιμο τζαμιών και πτώση διαφόρων αντικειμένων από τους ισχυρούς ανέμους.

Ο αμερικανός πρόεδρος, κυβερνήτες, δήμαρχοι, πολιτειακοί και δημοτικοί αξιωματούχοι των βορειοανατολικών περιοχών των ΗΠΑ κάνουν λόγο για τη «μεγαλύτερη απειλή» που έχουν βιώσει ποτέ, καλώντας τον κόσμο να λάβει «πολύ σοβαρά υπόψη» τις οδηγίες των αρχών.

«Η αλλαγή του καιρού θα είναι ραγδαία», προειδοποίησε τους Νεοϋορκέζους από την πλευρά του ο δήμαρχος της πόλης Μάικλ Μπλούμπεργκ, που έδωσε μια έκτακτη συνέντευξη τύπου.

Ομπάμα: Είναι μια σοβαρή καταιγίδα και θα μπορούσε να έχει δυνητικά θανατηφόρες συνέπειες

Διάγγελμα από τον Λευκό Οίκο απηύθυνε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, αμέσως μετά τη μίνι σύσκεψη που έγινε για τον τυφώνα Σάντι. Οπως τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ απευθυνόμενος στους πολίτες της χώρας, το φαινόμενο είναι πολύ ισχυρό και μπορεί να έχει «θανατηφόρες συνέπειες».

«Αυτή είναι μια σοβαρή καταιγίδα και θα μπορούσε να έχει δυνητικά θανατηφόρες συνέπειες αν οι άνθρωποι δεν αναλάβουν δράση αρκετά γρήγορα», είπε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρόεδρος στο διάγγελμά του στον αμερικανικό λαό.

Παράλληλα, ο κ. Ομπάμα κάλεσε επίσης τους κατοίκους περιοχών που ενδέχεται να πληγούν, να υπακούουν χωρίς αντιρρήσεις στις εντολές των τοπικών αρχών, ιδίως σε ότι αφορά την απομάκρυνση κατοίκων από τις εστίες τους.

«Το πιο σημαντικό μήνυμα που θέλω να απευθύνω αυτή την ώρα στους πολίτες είναι: σας παρακαλώ ακούστε τις τοπικές αρχές, όταν σας λένε να απομακρυνθείτε, θα πρέπει να απομακρυνθείτε. Χωρίς καθυστέρηση. Μην το σκέπτεστε. Μην συζητάτε τις οδηγίες που σας δίνουν», τόνισε σε δραματικό τόνο ο κ. Ομπάμα.

Ο τυφώνας επηρέασε και την προεκλογική εκστρατεία

Ο τυφώνας επηρέασε και την προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ. Ο Μιτ Ρόμνεϊ ματαίωσε την εκδήλωση στη Βιρτζίνια, όπως ακριβώς έκανε και ο Μπαράκ Ομπάμα τόσο στη Βιρτζίνια όσο και στο Κολοράντο. Παράλληλα, ακύρωσε και τις επισκέψεις σε Φλόριντα και Ουινσκόσιν για να μείνει στο Λευκό Οίκο και να επιβλέψει τις προετοιμασίες.

Κλειστό το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

Για δεύτερη συνεχή μέρα θα παραμείνει κλειστό την Τρίτη το χρηματιστήριο μετοχών της Νέας Υόρκης εξαιτίας του κυκλώνα Σάντι, ανέφερε τις απογευματινές ώρεςτης Δευτέρας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πηγή που είχε σχετικές πληροφορίες.

Της απόφασης αυτής προηγήθηκε ευρεία σύσκεψη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με τους εμπλεκόμενους στις συναλλαγές φορείς.

Μάλιστα δεν είναι ακόμη σίγουρο ούτε το εάν θα επαναλειτουργήσει την Τετάρτη το αμερικανικό χρηματιστήριο, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Θύμα του τυφώνα και το HMS Bounty

Θύμα της κακοκαιρίας του τυφώνα Σάντι υπήρξε και πιστό αντίγραφο του ιστορικού βρετανικού πλοίου HMS Bounty, αφού στην περιοχή του μόνιμου αγκυροβολίου του τα κύματα είχαν τις τελευταίες ώρες ύψος μεγαλύτερο και από τα πέντε μέτρα και, τελικά, το πλοίο ναυάγησε. Τώρα, πια, εξέχει πάνω από τα κύματα μόνον η κορυφή του μεσαίου του καταρτιού.

Το 14μελές πλήρωμα είχε προλάβει να επιβιβαστεί, πριν να ναυαγήσει το HMS Bounty, στις βάρκες. 'Aπό εκεί, το παρέλαβαν ελικόπτερα της Ακτοφυλακής και το μετέφεραν σε έναν 'σταθμό διάσωσης' της Ακτοφυλακής, που βρίσκεται στη Βόρεια Καρολίνα.

Δείτε εδώ ζωντανά το πέρασμα της Σάντι μέσα από 4 διαφορετικές κάμερες:

http://www.livestream.com/nyc

http://www.ustream.tv/embed/2331793?v=3&wmode=direct

http://www.ustream.tv/embed/12402532?v=3&wmode=direct

http://www.ustream.tv/embed/12420672?v=3&wmode=direct

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ