Τιτάνας, ο ισχυρότερος υπολογιστής του κόσμου αναβαθμίστηκε

Ο ισχυρότερος υπερυπολογιστής των ΗΠΑ, έγινε πλέον ο ισχυρότερος του κόσμου, αφήνοντας πίσω του τον Κινέζικο Tianhe-1A. Το σύστημα Titan μπήκε σε λειτουργία στο Εθνικό Εργαστήριο του Όουκ Ριτζ στο Τενεσί, φτάνοντας ταχύτητες και δυνατότητες που αγγίζουν τα όρια της επιστημονικής φαντασίας.

Το σύστημα φτάνει σε ισχύ τα 10 με 20 petaflops, δηλαδή εκτελεί 20 τετράκις εκατομμύρια υπολογισμούς κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο. Το νούμερο αυτό αντιστοιχεί σε μισό εκατομμύριο οικιακoύς υπολογιστές και υπερβαίνει κατά σχεδόν δέκα φορές την ισχύ που είχε το σύστημα στην προηγούμενή του μορφή, με την ονομασία Jaguar.

Το πρώην Jaguar και νυν Titan κατασκευάστηκε από την αμερικανική εταιρία Cray, η οποία ειδικεύεται στους υπερυπολογιστές, περιλαμβάνει 224.256 επεξεργαστές Opteron της AMD και τρέχει μια ειδική έκδοση του δημοφιλούς λειτουργικού συστήματος Linux.

Με την αναβάθμιση το σύστημα εφοδιάστηκε με χιλιάδες επεξεργαστές γραφικών (GPU), παρόμοιους με του PlayStation και εξοπλίστηκε με τα τσιπ Tesla και Kepler της Nvidia.

Ο αναβαθμισμένος υπερυπολογιστής θα αναλύει νέα στελέχη του ιού της γρίπης, θα πραγματοποιεί εικονικές δοκιμές εμβολίων και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων βιοκαυσίμων και συστημάτων ηλιακής ενέργειας.

H αναβάθμιση ωστόσο δε θα επηρεάσει σημαντικά την κατανάλωση ρεύματος, η οποία κοστίζει 25 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ