Σε συμπληγάδες ο Σαμαράς μεταξύ Κουβέλη και Τρόικα - iefimerida.gr

Σε συμπληγάδες ο Σαμαράς μεταξύ Κουβέλη και Τρόικα

Σε συμπληγάδες ο Σαμαράς μεταξύ Κουβέλη και Τρόικα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στον αέρα βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα καθώς η άρνηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη να συζητήσει επί των εργασιακών, προκαλεί αμηχανία στην κυβέρνηση η οποία προσπαθεί να βρει μια συμβιβαστική λύση.

Αυτή τη στιγμή έχει σημειωθεί εμπλοκή καθώς η τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με την Τρόικα το βράδυ της Τρίτης δεν φαίνεται να ξεκαθαρίζει το τοπίο.

Oι διαβουλεύσεις λαμβάνουν χαρακτήρα «θρίλερ άνευ προηγουμένου», καθώς σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, η Τρόικα επιμένει στη σκληρή γραμμή. «Θέλουν να πάνε τη Πέμπτη στο EUROWORKING GROUP και να πούνε ότι δεν υπάρχει συμφωνία. Εμείς λέμε ότι τη κυβέρνηση την εκφράζει ο Πρωθυπουργός που δήλωσε ότι υπάρχει συμφωνία», τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος, συμπληρώνοντας ότι «έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα».

Ο ίδιος αξιωματούχος δεν έκρυψε εκ νέου τη δυσφορία του για τη στάση του Φώτη Κουβέλη, χαρακτηρίζοντας την ανεύθυνη.

Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών θα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους δανειστές έως και την Πέμπτη (οπότε και πρέπει να έχει κλείσει) προκειμένου να βελτιωθούν οι όροι για τα εργασιακά και συνολικά το πακέτο των μέτρων.

Ανένδοτος ο Κουβέλης – Μείζον θέμα τα εργασιακά για τη ΔΗΜΑΡ

Νωρίτερα την Τρίτη ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αμέσως μετά τη σύσκεψη που είχε με τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους στη Βουλή αρνήθηκε κάθε συζήτηση για τα εργασιακά τονίζοντας χαρακτηριστικά πως οι δανειστές στο ζήτημα αυτό θα βρουν τον ίδιο και τους βουλευτές του κόμματός του ως αντιπάλους τους.

«Δεν θα δεχθώ και δεν θα ψηφίσω τις αξιώσεις της Τρόικα για τις εργασιακές σχέσεις, που είναι ήδη αποσαρθρωμένες», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν έχουν σχέση με την δημοσιονομική εξυγίανση, θέλουν ουσιαστικά καθηλωμένους τους μισθούς», συνέχισε, τονίζοντας ότι όσα επιμένει να ζητάει η Τρόικα τον βρίσκουν αντίθετο, καθώς οι αξιώσεις της ισοπεδώνουν τις εργασιακές σχέσεις.

Μάλιστα προειδοποίησε πως εάν γίνουν δεκτές οι αξιώσεις της Τρόικα - και ο ίδιος, όπως είπε, αγωνίζεται να μην γίνουν - θα αυξηθεί η ανεργία και οι απολύσεις. «Οι αξιώσεις της είναι απαράδεκτες», κατέληξε ο κ. Κουβέλης.

Η στάση αυτή του προέδρου της ΔΗΜΑΡ προκάλεσε έντονη ανησυχία στους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών τηλεφώνησε στον κ.Βενιζέλο. Όταν διαπίστωσε ότι βρίσκονταν λίγα μέτρα δίπλα του (τα γραφεία τους γειτνιάζουν στη Βουλή), τον κάλεσε στο πρωθυπουργικό του γραφείο.

Κατά την ημίωρη περίπου συνάντηση τους, ο κ. Σαμαράς φάνηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος από την στάση Κουβέλη.

«Τι θα κάνουμε;» φέρεται να ρώτησε ο πρωθυπουργός τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ γνωρίζοντας ότι τα πράγματα θα είναι δύσκολα στη Βουλή. «Εμείς θα κάνουμε ό,τι πρέπει, το θέμα είναι να δούμε τι λένε και οι ευρωπαίοι» απάντησε εκείνος και επανέλαβε το αίτημα του να επικοινωνήσει ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και άλλους ηγέτες της ΕΕ προκειμένου να διαπιστώσει αν τα εργασιακά είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης.

Λίγο αργότερα, στη δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός φάνηκε να απευθύνεται στον κ. Κουβέλη με την ακροτελεύτια φράση του: «Θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε».

Η δραματική έκκληση του πρωθυπουργού

Ο Αντώνης Σαμαράς μετά τη σύσκεψη στη Βουλή τόνισε πως η διαπραγμάτευση συνεχίζεται ενώ συμπλήρωσε πως «Το μόνο μου κριτήριο είναι η Ελλάδα και το μέλλον της, δεν κάνω πίσω από αυτό».

«Δεν θέλω να σκεφτώ αυτήν την ώρα, αν δεν κρατήσω σταθερά το τιμόνι» είπε, ενώ έκανε έκκληση για την μεγαλύτερη δυνατή ενότητα. «Θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε» τόνισε.

Η αντίδραση της ΔΗΜΑΡ

Αμεση ήταν η αντίδραση της Αγίου Κωνσταντίνου καθώς παράγοντες του κόμματος δήλωναν έκπληκτοι με τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά, τονίζοντας ότι: «Η ΔΗΜΑΡ δεν απαντά στα περί «τολμηρών » που αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός . Η ΔΗΜΑΡ με τόλμη και εθνική υπευθυνότητα στήριξε και στηρίζει την κυβέρνηση για να βγει η χώρα από τα αδιέξοδα χωρίς να διαλυθούν τα εργασιακά δικαιώματα . Τόλμη και υπευθυνότητα έναντι της κοινωνίας και των εργαζομένων είναι η πολιτική μας αξίωση».

Στουρνάρας: Ας κάνει ότι θέλει ο Κουβέλης

Ενοχλημένος εμφανίστηκε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους στο εντευκτήριο της Βουλής είπε πως «εκτιμώ πως το πακέτο έχει επί της ουσίας κλείσει, έχουν γίνει βήματα στο εργασιακό, θα το φέρω στην Βουλή και όποιος θέλει ας το ψηφίσει και ο κ. Κουβέλης ας κάνει ό,τι νομίζει». Παράλληλα τόνισε ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ με τη στάση του «δείχνει ότι θέλει να φύγει από την κυβέρνηση».

Αμηχανία στο ΠΑΣΟΚ

Κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούσαν ότι ο πρωθυπουργός «άδειασε» τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ στον οποίο έθεσε ένα «δημόσιο δίλημμα». «Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι έφτασε η ώρα να αναλάβει ο καθένας τις ιστορικές του ευθύνες» έλεγαν και προέβλεπαν ότι αν ο κ. Κουβέλης επιμείνει θα πρέπει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Ωστόσο ως «αχτίδα φωτός» εντόπιζαν στην Ιπποκράτους την διαρροή που έκανε η Αγίου Κωνσταντίνου σύμφωνα με την οποία περιλαμβανόταν η φράση ότι στηρίζουν την κυβέρνηση.

Αναγνώριζαν ωστόσο ότι η πολιτική φθορά που θα του προκαλέσει μια τέτοια «κωλοτούμπα» θα ήταν ανεπανόρθωτη για τον ίδιο τον κ. Κουβέλη και τη ΔΗΜΑΡ συνολικά.

Θεωρητικά πάντως, ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος έχει να αντιμετωπίσει και ένα ακόμη πρόβλημα: Την προηγούμενη εβδομάδα τόσο ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όσο και η Φώφη Γεννηματά την Τρίτη διαβεβαίωναν ότι εφόσον δεν ψηφίσει τα μέτρα η ΔΗΜΑΡ τότε δεν θα τα ψηφίσει κανείς.

Αποκωδικοποιώντας τη δήλωση Σόιμπλε για τη δημιουργία μηχανισμών ελέγχου...

Μία νέα διάσταση η οποία ήρθε να περιπλέξει την κατάσταση προέκυψε από την αποκωδικοποίηση των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι πρέπει να δημιουργηθούν μηχανισμοί ελέγχου που θα διασφαλίσουν ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας θα καταστούν βιώσιμα.

Ο κ. Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ενημερώθηκε από τους συνεργάτες του για τις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε που παραπέμπουν στο ενδεχόμενο επιβολής διεθνούς οικονομικού ελέγχου στην ελληνική κυβέρνηση.

«Να μην υπάρξει άλλου τύπου λογαριασμός, όπου θα μπαίνουν οι δόσεις για το χρέος και ο οποίος δεν θα είναι υπό τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος και την επίβλεψη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους», ήταν η άποψη που εξέφρασε κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους κυβερνητικούς εταίρους

«Δεν είμαστε προτεκτοράτο, η δημοσιονομική διαχείριση του κράτους πρέπει να γίνεται από τις Ελληνικές Αρχές, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Τράπεζα της Ελλάδος», δήλωσε δημοσίως ο κ. Βενιζέλος, μετά τη σύσκεψη στη Βουλή.

Μάλιστα λίγο αργότερα το ΠΑΣΟΚ έδωσε στη δημοσιότητα σημείωμα που εστάλη - όπως αναφέρει - στην κυβέρνηση από τη Γερμανία.

Σύμφωνα με το σημείωμα αυτό και όπως ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έθεσε ζήτημα δημοσιονομικής διακυβέρνησης, με τη δημιουργία «δεσμευμένου λογαριασμού κλπ».

Το κείμενο δόθηκε στη δημοσιότητα διότι, σύμφωνα με κύκλους της Ιπποκράτους «κάποιοι αμφισβητούν» ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έθεσε το θέμα, καθώς και ότι το θέμα το έθεσε ο κ. Βενιζέλος στη σύσκεψη, όπου και συζητήθηκε.

Ωστόσο, λίγο αργότερα, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι δεν έχει σημασία τί σου στέλνουν οι δανειστές, αλλά τι και αν απαντάει η ελληνική κυβέρνηση, ενώ παράγοντες του υπουργείο οικονομικών ανέφεραν ότι το θέμα του «δεσμευμένου λογαριασμού», το οποίο έγινε γνωστό από το ΠΑΣΟΚ μετά τη σύσκεψη των τριών αρχηγών, αφορά «σε μια ιδέα που έχει ρίξει από την αρχή στο τραπέζι ο Σόιμπλε και δεν την δέχεται κανείς. Ούτε καν η Μέρκελ».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ