Σαμαράς: Βαγγέλη τι κάνουμε με τον Κουβέλη; - Βενιζέλος: Μίλα με την Μέρκελ και βλέπουμε - iefimerida.gr

Σαμαράς: Βαγγέλη τι κάνουμε με τον Κουβέλη; - Βενιζέλος: Μίλα με την Μέρκελ και βλέπουμε

Σαμαράς: Βαγγέλη τι κάνουμε με τον Κουβέλη; - Βενιζέλος: Μίλα με την Μέρκελ και
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αμηχανία προκαλεί σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ η στάση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη να παραμείνει άκαμπτος στη στάση του ως προς τις αλλαγές στα εργασιακά.

Στα δύο στρατόπεδα διατυπώνονται φόβοι ακόμη και για πτώση της κυβέρνησης καθώς αν ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επιμείνει μέχρι τέλους να μην ψηφίσει τις αξιώσεις της Τρόικα στις εργασιακές σχέσεις, θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που αθροιστικά συγκεντρώνουν 160 βουλευτές.

Δεδομένων των διαρροών που θα υπάρξουν και από τα δύο «στρατόπεδα» (Παραστατίδης και Κασσής από το ΠΑΣΟΚ δήλωσαν ήδη ότι θα καταψηφίσουν) τα περιθώρια στενεύουν.

Ακόμη και αν το τελικό πακέτο υπερψηφιστεί από 151-155 βουλευτές είναι προφανές ότι πολιτικά δεν πρόκειται να αντέξει και ως εκ τούτου ανοίγει ο δρόμος για εκλογές.Αυτό τουλάχιστον φοβούνται στα κομματικά επιτελεία της Συγγρού και της Ιπποκράτους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τρίτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αμέσως μετά την σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών τηλεφώνησε στον κ.Βενιζέλο. Όταν διαπίστωσε ότι βρίσκονταν λίγα μέτρα δίπλα του (τα γραφεία τους γειτνιάζουν στη Βουλή), τον κάλεσε στο πρωθυπουργικό του γραφείο. Κατά την ημίωρη περίπου συνάντηση τους, ο κ. Σαμαράς φάνηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος από την στάση Κουβέλη ο οποίος κατά την προηγηθείσα σύσκεψη - παρότι έλαβε βελτιωμένο το κείμενο Βρούτση - αρνήθηκε καν να το συζητήσει.

«Τι θα κάνουμε;» φέρεται να ρώτησε ο πρωθυπουργός τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ γνωρίζοντας ότι τα πράγματα θα είναι δύσκολα στη Βουλή. «Εμείς θα κάνουμε ό,τι πρέπει, το θέμα είναι να δούμε τι λένε και οι ευρωπαίοι» απάντησε εκείνος και επανέλαβε το αίτημα του να επικοινωνήσει ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και άλλους ηγέτες της ΕΕ προκειμένου να διαπιστώσει αν τα εργασιακά είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης.

Λίγο αργότερα, στη δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός φάνηκε να απευθύνεται στον κ. Κουβέλη με την ακροτελεύτια φράση του: «Θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε».

Κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούσαν πως με την δήλωση του αυτή ο πρωθυπουργός «άδειασε» τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ στον οποίο έθεσε ένα «δημόσιο δίλημμα». «Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι έφτασε η ώρα να αναλάβει ο καθένας τις ιστορικές του ευθύνες» έλεγαν και προέβλεπαν ότι αν ο κ. Κουβέλης επιμείνει θα πρέπει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Ωστόσο στο ΠΑΣΟΚ αρκετοί ήταν εκείνοι που εκτιμούσαν ότι η κίνηση του Πρωθυπουργού ήταν «υψηλού ρίσκου» καθώς μπορεί να τιναχθούν τα πάντα «στον αέρα». Εναπόθεταν μάλιστα τις ελπίδες τους σε διαδικαστικού τύπου κινήσεις ως προς την μορφή που θα πάρει το πακέτο μέτρων προς ψήφιση.

Ανεπισήμως κύκλοι της Ιπποκράτους, σχολιάζοντας την δήλωση Σαμαρά τόνιζαν: «Εμείς αντιλαμβανόμαστε πως με τη δήλωσή του ο κ. Σαμαράς λέει πως θα κάνει μέσα στις επόμενες ώρες όλα όσα ανέλαβε να κάνει στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ώστε αύριο να μπορεί να οριστικοποιηθεί ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση, θα γίνεται δεκτό ως αξιόπιστο διεθνώς και θα δίνει ασφάλεια και προοπτική στους Έλληνες».

Οι ίδιοι κύκλοι πρόσθεταν: «Θεωρούμε ότι αυτή την ώρα φαίνεται η κρισιμότητα όχι μόνο της στιγμής αλλά και του ρόλου του ΠΑΣΟΚ».

Θεωρητικά πάντως, ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος έχει να αντιμετωπίσει και ένα ακόμη πρόβλημα: Την προηγούμενη εβδομάδα τόσο ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όσο και η Φώφη Γεννηματά την Τρίτη διαβεβαίωναν ότι εφόσον δεν ψηφίσει τα μέτρα η ΔΗΜΑΡ τότε δεν θα τα ψηφίσει κανείς.

Στελέχη της Ιπποκράτους δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να κάνει τελικά πίσω ο Φώτης Κουβέλης «μπροστά στον κίνδυνο να οδηγηθούμε στην καταστροφή», και ήλπιζαν ότι «απλώς παίζει στα όρια και μπλοφάρει, προκειμένου να εκμεταλλευτεί ο πρωθυπουργός την αντίδραση του και να πείσει τους τροϊκανούς να μην επιμείνουν στα εργασιακά».

Ως «αχτίδα φωτός» εντόπιζαν στην Ιπποκρατους την διαρροή που έκανε η Αγίου Κωνσταντίνου σύμφωνα με την οποία περιλαμβανόταν η φράση ότι στηρίζουν την κυβέρνηση. Αναγνώριζαν ωστόσο ότι η πολιτική φθορά που θα του προκαλέσει μια τέτοια «κωλοτούμπα» θα ήταν ανεπανόρθωτη για τον ίδιο τον κ. Κουβέλη και τη ΔΗΜΑΡ συνολικά.

Πέραν αυτών, παρά την διαβεβαίωση Βενιζέλου προς τον Αντώνη Σαμαρά, ούτε ο ίδιος είναι σίγουρος για την στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές του.

Στην Ιπποκράτους εκτιμούν περί τους 5-10 (από τους συνολικά 33) όσους θα καταψηφίσουν τα μέτρα, καθιστώντας προβληματικό το τοπίο. Εκτός από τους Θεόδωρο Παραστατίδη και Μιχάλη Κασσή που το δήλωσαν δημόσια, «επίφοβοι» θεωρούνται ακόμη βουλευτές όπως οι Κώστας Σκανδαλίδης, Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Δριβελέγκας, Θεοδώρα Τζάκρη, Μίμης Ανδρουλάκης, Βασίλης Κεγκέρογλου κ.α. Μια τέτοια εξέλιξη θα δρομολογούσε ή θα επιτάχυνε και εσωτερικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.

Φωτογραφία: Εurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ