Μυτιληναίος: Για να γυρίσουμε στην ανάπτυξη πρέπει να εισέλθουν κεφάλαια στην χώρα

Την ανάγκη να μπει η χώρα στον δρόμο της ανάπτυξης επεσήμανε ο επιχειρηματίας, Ευάγγελος Μυτιληναίος τονίζοντας παράλληλα πως μόνο έτσι θα βγει η Ελλάδα από την κρίση.

Σε συνέντευξή του στο BBC News, αναρωτήθηκε «και γιατί δεν υπάρχει ανάπτυξη; Διότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση». «Για να γυρίζουμε στην ανάπτυξη χρειάζεται να εισέλθουν κεφάλαια, αλλά τα επενδυτικά σχήματα «φεύγουν» από τη νότιο Ευρώπη λόγω του ρίσκου, το οποίο οφείλεται κυρίως στις Ευρωπαϊκές πολιτικές. Αν η εποπτεία των Τραπεζών στην Ευρωζώνη «περάσει» στην ΕΚΤ, τότε μπορεί η ιδία η ΕΚΤ να παράσχει πανευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων όποτε και τα κεφάλαια θα ανακατανεμηθούν υπέρ του Νότου για να ξεκινήσει επιτέλους η ανάπτυξη» επεσήμανε. ο κ. Μυτιληναίος.

Απαντώντας σε ερώτηση για την φυγή των εταιρειών από την χώρα μας προς άλλες του εξωτερικού, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος είπε: «Η αποχώρηση των Εταιρειών όπως η Coca-Cola και η ΦΑΓΕ είναι αρνητική μόνο ως προς τη σημειολογία της. Το βασικό είναι ότι οι μεγάλες αυτές εταιρείες κρατάνε την παραγωγή τους στην χώρα. Μετακινούν την έδρα τους για λόγους που, όπως διάβασα στις ανακοινώσεις τους, έχουν να κάνουν κυρίως με την προσέλκυση χρηματοδότησης, πρόβλημα που έχουν όλες οι Ελληνικές εταιρίες ανεξαρτήτως μεγέθους.»

Σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ επεσήμανε πως δεν είναι λύση καθώς «το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά αφορά στο σύνολο τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ευρωζώνη».

Τέλος έκανε λόγο για μία «ήσυχη επανάσταση» στην οποία η ελληνική κοινωνία αλλάζει και προσαρμόζεται στα νέα οικονομικά δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί. Έχουν ξεπερασθεί οι λογικές του υπερκαταναλωτισμού και του σπάταλου lifestyle του παρελθόντος, οι οποίες τροφοδοτούνταν επί σειρά ετών από τα τεχνητά πολύ χαμηλά επιτόκια, κατέληξε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ