Αλαλούμ με το πετρέλαιο θέρμανσης – Απροετοίμαστο το υπουργείο Οικονομικών - iefimerida.gr

Αλαλούμ με το πετρέλαιο θέρμανσης – Απροετοίμαστο το υπουργείο Οικονομικών

Αλαλούμ με το πετρέλαιο θέρμανσης – Απροετοίμαστο το υπουργείο Οικονομικών
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά επίσημα τη Δευτέρα, αλλά το υπουργείο Οικονομικών δείχνει απροετοίμαστο καθώς δεν έχει εκδώσει ακόμα την υπουργική απόφαση για το επίδομα θέρμανσης στις ειδικές κατηγορίες νοικοκυριών. Παράλληλα, αντιδρούν και οι βενζινοπώλες απειλώντας να μην προμηθευτούν πετρέλαιο.

Η «πρεμιέρα» της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, ωστόσο στην αγορά επικρατεί ένα πραγματικό αλαλούμ. Κατ' αρχήν, παρά την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), το πετρέλαιο θέρμανσης δεν θα πωλείται στην ίδια τιμή με το πετρέλαιο κίνησης! Κι αυτό γιατί τα δύο πετρέλαια έχουν ποιοτική διαφορά: το κίνησης είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον (περιέχει λιγότερο θείο) ενώ περιέχει και μια ποσότητα βιοκαυσίμων που επιβαρύνει την τιμή του. Έτσι, το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται πως θα πωλείται από 1,35 έως 1,40 ευρώ το λίτρο ενώ το κίνησης θα πωλείται από 1,41 έως 1,48 ευρώ το λίτρο.

Πάντως, η σχετική νομοθετική ρύθμιση για την εξίσωση των ειδικών φόρων δεν έχει κατατεθεί ακόμα - αυτό αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», αν ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης εξισωθεί πλήρως με το κίνησης, τότε το ντίζελ κίνησης θα είναι ακριβότερο κατά 16 λεπτά ενώ αν η εξίσωση γίνει σε χαμηλότερο επίπεδο (80%) τότε η διαφορά στην τιμή θα είναι περίπου 7 λεπτά στο λίτρο.

Το πραγματικό πρόβλημα όμως το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκδώσει ακόμα τη σχετική υπουργική απόφαση η οποία θα ορίζει ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία θα επιστρέφεται ο επιπλέον φόρος στις ειδικές κατηγορίες συμπολιτών μας οι οποίοι πληρούν εισοδηματικά, γεωγραφικά και περιουσιακά κριτήρια. Παράλληλα, δεν έχει ετοιμαστεί ούτε το online σύστημα για την υποβολή αίτησης επιστροφής φόρου με βάση τα τιμολόγια αγορά.

Τα προβλήματα όμως δεν τελειώνουν εδώ. Οι βενζινοπώλες αντιδρούν στην εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, και απειλούν να μην παραλάβουν πετρέλαιο! Κι αυτό γιατί ζητούν να εγκατασταθεί σύστημα ελέγχου εισροών-εκροών όχι μόνο στα καταστήματά τους αλλά σε όλη την αλυσίδα διακίνησης, δηλαδή και στα διυλιστήρια και στις εταιρείες. Το τραγελαφικό είναι ότι το αίτημά τους είναι ήδη νόμος του κράτους από τον προηγούμενο Απρίλιο! Όμως, οι διατάξεις αυτές έχουν μείνει ανενεργές γιατί πολύ απλά δεν έχουν εκδοθεί ακόμα οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις...

Να σημειωθεί ότι το σύστημα εισροών-εκροών προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία σε Αττική και Θεσσαλονίκη τον Μάρτιο του 2013. Αυτό θεωρείται απίθανο όμως καθώς η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών μόλις πρόσφατα κατέληξε στις...προδιαγραφές του λογισμικού ενώ δεν έχει καν παραδώσει πόρισμα στην ηγεσία!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ