Το 48ωρο που θα κρίνει τις διαπραγματεύσεις και την επόμενη δόση

«Καυτή» αναμένεται να είναι η έναρξη της ερχόμενης εβδομάδας καθώς από τις εξελίξεις της Δευτέρας (συνεδρίαση Eurogroup) και της Τρίτης (επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα) θα κριθεί κατά πολύ η πορεία των διαπραγματεύσεων καθώς και η καταβολή της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Μπαράζ συναντήσεων το Σάββατο

Το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, είχε συνάντηση με τους επικεφαλής των δανειστών και όπως φάνηκε, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Η ελληνική πλευρά προσπαθεί να πείσει τους δανειστές να δεχθούν τη ρήτρα απόκλισης, κάτι που όμως προς το παρόν, αυτοί αρνούνται.

Αμέσως μετά την συνάντηση με τους Τροϊκανούς, ο Γιάννης Στουρνάρας μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Με το πέρας της συζήτησης και εξερχόμενος του Μεγάρου, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε χαρακτηριστικά πως «εμείς προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατόν» ενώ προανήγγειλε και την συνέχιση των διαβουλεύσεων και την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), τόνισε πως καταβάλλονται προσπάθειες για έναν συμβιβασμό. Σκοπός είναι αυτός ο συμβιβασμός να συμφέρει την ελληνική οικονομία, καθώς και τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα, τόνισε.

Παράλληλα όπως έγινε γνωστό την Κυριακή δεν θα πραγματοποιηθεί καμία συνάντηση καθώς ο κ. Στουρνάρας μαζί με τους Τροικανούς θα μεταβούν στο Λουξεμβούργο προκειμένου να παραστούν στην συνεδρίαση του Eurogroup.

Η πρόοδος που έχει σημειωθεί και τα «κενά» που υπάρχουν

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η πρόοδος που σημειώθηκε τις δύο τελευταίες ημέρες, που είχε ως αποτέλεσμα να μιλάμε για μείωση της διαφοράς με την Τρόικα κάτω από το ένα δισ. ευρώ, φαίνεται ότι επισφραγίζεται με νέα ακόμα πιο επώδυνα μέτρα όπως η κατάργηση και των Δώρων στον ΟΓΑ.

Παράλληλα δεν αποκλείεται να έχουμε και συνέχεια εάν οι Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς επιμείνουν έως το τέλος να καλυφθεί όλη διαφορά με περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Επίσης, ακόμα κι αν καλυφθεί το πακέτο μέτρων του 2013, παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα το πακέτο του 2014 ειδικά από τη στιγμή που η Τρόικα εξακολουθεί να έχει σοβαρές επιφυλάξεις για την απόδοση κάποιων φορολογικών μέτρων, από αυτά που της έχουν παρουσιαστεί.

Καλό κλίμα στις διαπραγματεύσεις βλέπουν οι εταίροι μας

Με τις διαπραγματεύσεις ωστόσο ασχολούνται και οι εταίροι μας οι οποίοι το Σάββατο έκαναν εκτενείς δηλώσεις σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί.

Η γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, έκανε λόγο για «πολύ καλή και εποικοδομητική συζήτηση».

Από την πλευρά το ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπεύθυνος για την Νομισματική Πολιτική, Όλι Ρεν, τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις είναι σε καλό δρόμο ενώ θεωρεί ότι εντός των επομένων ημερών δύναται να κλείσει και η συμφωνία για το πακέτο των μέτρων.

Η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα

Παράλληλα η καγκελάριος της Αθήνας καταφθάνει την Τρίτη στην Αθήνα προκειμένου να επιβεβαιώσει και την «στροφή» που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα οπότε και υποστηρίζει με καλά λόγια τις προσπάθειες της Ελλάδας.

Όπως η ίδια είπε μιλώντας σε συγκέντρωση της νεολαίας των Χριστιανοδημοκρατών στο Ροστόκ, οι εξελίξεις θα κριθούν και από την έκθεση της Τρόικα, η οποία θεωρεί πως θα είναι τίμια. «Θεωρώ δεδομένο ότι η τρόικα θα μας δώσει μια τίμια έκθεση», τόνισε η καγκελάριος.

Επισημαίνεται ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που η κυρία Μέρκελ επισκέπτεται την Ελλάδα απ' όταν ξέσπασε η κρίση χρέους το 2009.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ