Εντυπωσιακό σαρκοφάγο φυτό κατασπαράζει το θύμα του σε χρόνο ρεκόρ [βίντεο] - iefimerida.gr

Εντυπωσιακό σαρκοφάγο φυτό κατασπαράζει το θύμα του σε χρόνο ρεκόρ [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εντυπωσιασμένοι είναι οι Γερμανοί επιστήμονες που μελέτησαν το μικρό σαρκοφάγο φυτό «Drosera glanduligera», το οποίο φυτρώνει στη νότια Αυστραλία και είναι τοσο γρήγορο που αιχμαλωτίζει και τρώει το θύμα του σε κλάσματα του δευτερολέπτου.

Σε αυτό το βοηθούν οι άκρες των φύλλων του που έχουν μακριά τριχίδια που μοιάζουν με πλοκάμια. Όταν το έντομο πλησιάσει, τα πλοκάμια του φυτό το αρπάζουν και το τραβάνε στο κέντρο του φύλλου. Εκεί το περιμένουν άλλα πλοκάμια καλυμμένα με κολλώδη ουσία, τα οποία βοηθούν το φυτό να καταπιεί το έντομο και να το χωνέψει.

Όλη αυτή η διαδικασία διαρκεί περίπου 400 χιλιοστά του δευτερόλεπτου.

Τη σχετική μελέτη δημοσίευσαν πρόσφατα Γερμανοί ερευνητές οι οποίοι μελέτησαν το σαρκοφάγο φυτό σε ειδικά διαμορφωμένο θερμοκήπιο. Αρχικά το τάιζαν φυτό με τροφή για ψάρια και, όταν μεγάλωσε αρκετά, το «εκπαίδευαν» με νεκρές μύγες. Όταν το φυτό μεγάλωσε αρκετά και ήταν πλέον ώριμο, βιντεοσκόπησαν πώς αντιδρούσε στις επισκέψεις των εντόμων, ενώ μελέτησαν τα «θαυματουργά» πλοκάμια του στο μικροσκόπιο.

Δείτε το ταχύτερο σαρκοφάγο φυτό στο βίντεο που ακολουθεί:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ