Ανελέητοι έλεγχοι στους ελεύθερους επαγγελματίες – Λουκέτα και δέσμευση καταθέσεων - iefimerida.gr

Ανελέητοι έλεγχοι στους ελεύθερους επαγγελματίες – Λουκέτα και δέσμευση καταθέσεων

Ανελέητοι έλεγχοι στους ελεύθερους επαγγελματίες – Λουκέτα και δέσμευση καταθέσε
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Με τη φοροδιαφυγή να χτυπάει «κόκκινο» φτάνοντας στο 55% και τους μισθωτούς με τους συνταξιούχους να σηκώνουν σχεδόν το 75% των φορολογικών βαρών, το υπουργείο Οικονομικών αναζητά εναγωνίως τρόπους για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο αλλά και για να πείσει τη Τρόικα που επιμένει στη «κόκκινη» κάρτα που έχει βγάλει προ πολλού στον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου για τη φοροδιαφυγή.

Επιπλέον, αν και η κεντρική εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών είναι οι αλλαγές στο τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών να ισχύσουν από τα εισοδήματα του 2013, δεν αποκλείεται τελικά να έχουν αναδρομικό χαρακτήρα εφόσον οι τρεις Αρχηγοί αποφασίσουν να κάνουν πιο ελαφρύ το πακέτο των περικοπών.

Έχοντας πάρει την έγκριση του Μεγάρου Μαξίμου το υπουργείο Οικονομικών προχωρά παράλληλα στον ενιαίο τρόπο φορολόγησης ελευθέρων επαγγελματιών- επιχειρήσεων, με συντελεστή 30% χωρίς αφορολόγητο και υπολογισμό των φορολογητέων κερδών με βάση τα τηρούμενα βιβλία εσόδων- εξόδων.

Για μισθωτούς και συνταξιούχους ειλημμένη είναι η απόφαση για τρία ή τέσσερα κλιμάκια αλλά με ανάλογη αναπροσαρμογή των φορολογικών συντελεστών έτσι ώστε να μην προκύψουν επιβαρύνσεις, ενώ όσον αφορά στους αγρότες που θα φορολογούνται και αυτοί με βάση βιβλία εσόδων- εξόδων, κατόπιν οδηγίας του Μεγάρου Μαξίμου ο συντελεστής τους θα είναι πολύ χαμηλός (κάτω από 10%) προκειμένου να μη προκύψουν πρόσθετα φορολογικά βάρη.

Εν τω μεταξύ, με στόχο τον εντοπισμό και τη φορολόγηση των αδήλωτων εισοδημάτων που έχουν φύγει εκτός Ελλάδας, το οικονομικό επιτελείο επιταχύνει τις διαδικασίες για την υπογραφή της συμφωνίας με τους Ελβετούς, την οποία επεξεργάζονται τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών, ενώ εντείνεται η πίεση του ΣΔΟΕ προς τις ελληνικές τράπεζες έτσι ώστε να αποστείλουν τα στοιχεία όσων φυγάδευσαν με εμβάσματα στο εξωτερικό κεφάλαια άνω των 100.000 ευρώ.

Τα πρώτα πυρά στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής θα πέσουν, πάντως, με την αλλαγή στο ποινολόγιο της εφορίας, που γίνεται πολύ πιο αυστηρό. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλεφθεί άμεσο «λουκέτο» στις επιχειρήσεις για περιπτώσεις διακεκριμένης φοροδιαφυγής μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων και λήψης εικονικών τιμολογίων μεγάλης αξίας, καθώς και η δυνατότητα εφαρμογής των νέων διατάξεων για τα «λουκέτα» από τις ελεγκτικές Αρχές χωρίς να είναι προαπαιτούμενο η Απόφαση Υπουργού.

Επιπλέον, το ΣΔΟΕ θα μπορεί εφεξής να βεβαιώνει παραβάσεις και να εισπράττει τα σχετικά πρόστιμα χωρίς τη μεσολάβηση των αρμόδιων εφοριών, κατεβαίνει στις 150.000 ευρώ από 300.000 ευρώ σήμερα το όριο για δέσμευση καταθέσεων λόγω λήψης- έκδοσης εικονικών τιμολογίων, ενώ παράλληλα θα γίνει εξορθολογισμός των προστίμων σε ρεαλιστικά επίπεδα, έτσι ώστε να εισπράττονται και να μην μετατρέπονται σε ληξιπρόθεσμα χρέη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ