Σκληρή η διαπραγμάτευση – Ραντεβού την ερχόμενη εβδομάδα - iefimerida.gr

Σκληρή η διαπραγμάτευση – Ραντεβού την ερχόμενη εβδομάδα

Σκληρή η διαπραγμάτευση – Ραντεβού την ερχόμενη εβδομάδα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Εφιάλτης» έχουν γίνει οι περικοπές 11,5 δισ. ευρώ που έχει ζητήσει η Τρόικα, τα οποία, το οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση προσπαθούν να συμπληρώσουν εν μέσω σκληρών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Μέχρι τώρα φαίνεται κατά την τελευταία επεισοδιακή συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους Τροϊκανούς, να οριστικοποιήθηκαν τα 9,1 δισ. ευρώ του πακέτου. Εκτός από τα περίπου 2,5 δισ. ευρώ των δαπανών, που στόχος είναι να προέλθουν από διαρθρωτικές αλλαγές, σε εκκρεμότητα παραμένουν επίσης 2 δισ. ευρώ από το σκέλος των εσόδων.

Ορόσημο είναι το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου, στο οποίο η ελληνική πλευρά ευελπιστεί να μπορεί να παρουσιάσει το πακέτο προκειμένου να λάβει την έγκριση από τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου. Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ξεκαθάρισε πάντως πως δεν πρόκειται να κατατεθεί εφαρμοστικός νόμος στην Βουλή και να ψηφιστούν τα μέτρα πριν από τις 8 Οκτωβρίου.

Το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θέλει να προστατεύσει στα όρια του επιτρεπτού, τους αδυνάτους και αυτός είναι ο λόγος που όλη η προσοχή έχει «πέσει» στα διαρθρωτικά μέτρα έτσι ώστε να αποφευχθούν επιπλέον περικοπές σε συντάξεις και μισθούς.

Οι Τροϊκανοί επιστρέφουν την επόμενη εβδομάδα στην Ελλάδα όπως ακριβώς είχε προγραμματιστεί, ωστόσο τα τεχνικά τους κλιμάκια θα παραμείνουν στην χώρα μας για να συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές.

Περίπου μία εβδομάδα, πριν επιστρέψουν οι επικεφαλής της Τρόικα, έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση για να ολοκληρώσει με την επεξεργασία του σχεδίου περικοπών αλλά και του πακέτου των φορολογικών μέτρων, τα οποία θα αποτελέσουν μέρος της συμφωνίας.

Τρόικα: Παραγωγικές οι συζητήσεις

Στην ανακοίνωσή της σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, η Τρόικα κάνει λόγο για «παραγωγικές συζητήσεις».

«Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα και του ΔΝΤ στην Αθήνα θα έχει ένα σύντομο διάλειμμα από τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές σχετικά με την αναθεώρηση του προγράμματος. Το κλιμάκιο αναμένει να επιστρέψει στην Αθήνα μετά από περίπου μια εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μερικοί εμπειρογνώμονες της αποστολής θα παραμείνουν στην Αθήνα για να βοηθήσουν τις αρχές σε περαιτέρω τεχνικές εργασίες, ενώ οι επαφές θα συνεχιστούν με τις αρχές από τις αντίστοιχες κεντρικές υπηρεσίες. Η αποστολή είχε παραγωγικές συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές από τις αρχές Σεπτεμβρίου και έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η αποστολή προσβλέπει στη συνέχιση των συζητήσεων σύντομα στην Αθήνα, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για ένα σύνολο οικονομικών πολιτικών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την επιτυχή ολοκλήρωση της αναθεώρησης», αναφέρει η ανακοίνωση των δανειστών.

Η Ρήτρα Απόκλισης και οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις

Η ελληνική πλευρά για να ξεπεράσει τον σκόπελο των ενστάσεων της Τρόικα για τα διαρθρωτικά μέτρα που ήδη συζητιούνται, πρότεινε να συμπεριληφθεί στη συμφωνία και ρήτρα πρόσθετων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, εφόσον δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Ειδικότερα, η ρήτρα- που υπάρχει και σε ανάλογα προγράμματα προσαρμογής- θα προβλέπει ότι εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ή ελλείμματος το 2013, τότε θα εφαρμοστούν αυτομάτως πρόσθετα μέτρα από 1/1/2014, τα οποία όμως θα πρέπει να συμφωνηθούν τώρα.

Το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης και οι διάλογοι που «καίνε»

Το «Βήμα της Κυριακής» και το «Έθνος της Κυριακής», ωστόσο δείχνουν πως, μπορεί το κλίμα της συνάντησης να φάνηκε εποικοδομητικό και σε καλό κλίμα, ωστόσο οι διάλογοι που δημοσιεύονται αποδεικνύουν πως πρόκειται για μία σκληρή διαπραγμάτευση με «καυτούς» διαλόγους.

Σε αυτούς φαίνεται ξεκάθαρα πως υπήρξε ένταση μεταξύ του Γιάννη Στουρνάρα και του αδιάλλακτου Πολ Τόμσεν. Ο υπουργός Οικονομικών τον προειδοποίησε μάλιστα πως με την στάση του ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, οδηγεί σε αποσταθεροποίηση την χώρα, δείχνοντάς του μάλιστα, το ραγισμένο από σφαίρα τζάμι στο γραφείο του.

Διάλογος από την εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής»

  • Στουρνάρας: Όσο για σένα δεν καταλαβαίνω τι θέλεις από την Ελλάδα. Τη βλέπεις αυτή; Έγινε από σφαίρα. Εκεί θέλεις να πάμε; Έτσι θέλεις να γίνει η Ελλάδα; Θέλεις να ρίξεις τη κυβέρνηση. Σας επαναλαμβάνω, τελειώσαμε. Έχω μείνει μόνος μου. Δεν έχω στήριξη από κανένα κόμμα ούτε κι από εσάς. Σηκώνομαι και φεύγω.
  • Τόμσεν: Δηλαδή μας λες να φύγουμε;
  • Στουρνάρας: Ναι, να σηκωθείτε και να φύγετε.
  • Μορς: Θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να βρούμε μια λύση. Θα δουλέψουμε μέρα και νύχτα και θα τα καταφέρουμε.

Διάλογος από την εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής»

  • Στουρνάρας: Μου λες να υποβάλω τη παραίτηση μου. Εγώ είμαι μόνος μου, δεν έχω πίσω μου κόμμα να με στηρίζει.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με τον χρόνο να πιέζει πλέον επικίνδυνα η κυβέρνηση θα προσπαθήσει τις επόμενες ημέρες να κλείσει το πακέτο των 11,35 δισ. ευρώ. Πλέον οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίσουν στη βάση της έως τώρα συμφωνίας για περικοπές μισθών, συντάξεων, επιδομάτων ύψους 6,5 δισ. ευρώ, για αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με απόδοση 1,1 δισ. ευρώ, για διαρθρωτικά μέτρα σε Δημόσιο, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Παιδεία, Υγεία με απόδοση περίπου 2 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ