Μαραθώνιες διαβουλεύσεις κυβέρνησης – Τρόικα για να κλείσουν τα μέτρα - iefimerida.gr

Μαραθώνιες διαβουλεύσεις κυβέρνησης – Τρόικα για να κλείσουν τα μέτρα

Μαραθώνιες διαβουλεύσεις κυβέρνησης – Τρόικα για να κλείσουν τα μέτρα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πυρετώδεις ήταν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα την Πέμπτη. Διαβουλεύσεις για τα μέτρα, αλλά και διαφωνίες των πολιτικών αρχηγών στην συζήτηση για την οριστικοποίηση του πακέτου, μονοπώλησαν το ενδιαφέρον.

Η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα με τους δανειστές στο υπουργείο, διήρκεσε τέσσερις ώρες χωρίς να επιτευχθεί κάποια συμφωνία.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης ο Πολ Τόμσεν, αποχώρησε από το υπουργείο προκειμένου -σύμφωνα με τις πληροφορίες- να παραστεί σε τηλεδιάσκεψη. Ο αξιωματούχος επέστρεψε περίπου στις 23:30 προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες και έληξαν περίπου στις 00:30. Όπως έγινε γνωστό θα υπάρξει νέο ραντεβού το πρωί της Παρασκευής.

Νωρίτερα την Πέμπτη, οι πολιτικοί αρχηγοί μετά την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου έδειξαν πως υπήρξαν εμπλοκές κατά την διαπραγμάτευση με την Τρόικα.

Βενιζέλος: Το αργότερο μέχρι την Πέμπτη να έχουμε τελειώσει

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα ώστε να κλειδώσει το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ. «Το αργότερο την ερχόμενη Πέμπτη να έχουμε τελειώσει, ώστε να πάμε με έτοιμα και ψηφισμένα τα μέτρα στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου», είπε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος επανέλαβε πως θα στηρίξει τα μέτρα αλλά και την κυβέρνηση.

«Το πακέτο αυτό να είναι το τελευταίο», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και άφησε αιχμές κατά του Γιάννη Στουρνάρα λέγοντας πως δεν έχει παρουσιαστεί ολοκληρωμένο το πακέτο των μέτρων και δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα.

«Όταν λένε ελάτε την τελευταία στιγμή στις διαπραγματεύσεις εμείς απαντούμε ότι βοηθάμε τις διαπραγματεύσεις με τις διεθνείς επαφές μας», ήταν η απάντηση του κ. Βενιζέλου στην κριτική Στουρνάρα, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν βοηθάει αλλά κάνει μόνο κριτική και γκρινιάζει.

Κουβέλης: Η Τρόικα να σταματήσει να επιτίθεται στην ελληνική κοινωνία

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, είπε πως «η διαπραγμάτευση συνεχίζεται» και με αιχμηρή φρασεολογία κάλεσε την Τρόικα να σταματήσει να επιτίθεται στην ελληνική κοινωνία.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε πως θα υπάρξει νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την επόμενη εβδομάδα, ενώ απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις σχετικά με το ύψος των μέτρων που έχουν κλειδώσει στις έως τώρα συζητήσεις.

Στουρνάρας: Υπάρχει ένα κομμάτι που μένει ανοικτό ακόμη

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, από την πλευρά του είπε πως υπάρχει συμφωνία σε ένα μεγάλο μέρος του πακέτου. «Υπάρχει ένα κομμάτι που μένει ανοικτό και αφορά μέτρα που έχουν να κάνουν με τον εκσυγχρονισμό του κράτους», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα τελειώσει η διαπραγμάτευση, ο κ. Στουρνάρας είπε «ελπίζω σύντομα», ενώ συμπλήρωσε πως πρόκεται για μία δύσκολη διαδικασία και ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι καλύτερο για τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα.

Διαφωνίες κυβερνητικών εταίρων για «χαράτσια»

Σύμφωνα με κύκλους της Ιπποκράτους, στην σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών προτάθηκε να επιβληθούν τρία «χαράτσια» σε ισάριθμες κατηγορίες πολιτών:

Σε ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, σε ιδιοκτήτες ακινήτων που τα ενοικιάζουν και να θεσπιστεί έκτακτο τέλος σε όσους δηλώνουν αγροτικά εισοδήματα χωρίς να είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Το συγκεκριμένο σενάριο επιβεβαιώνεται και από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών. «Έχουν συζητηθεί, δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος.

«Τελειώσαμε από μισθούς και συντάξεις δεν υπάρχουν άλλα τέτοια μέτρα, τα υπόλοιπα θα έλθουν από τον εκσυγχρονισμό του κράτους», επεσήμανε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα σενάρια αυτά εντάσσονται στη γενικότερη φορολογική μεταρρύθμιση και την αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 2 δισ. ευρώ, όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο που υπεγράφη τον Μάρτιο.

Η πρόταση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, όσο και της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, οι οποίοι σε αυτή τη φάση την απέρριψαν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ