«Κλείδωσαν» τα κριτήρια για την επιστροφή φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης - iefimerida.gr

«Κλείδωσαν» τα κριτήρια για την επιστροφή φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης

«Κλείδωσαν» τα κριτήρια για την επιστροφή φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών τη Πέμπτη το μεσημέρι θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για το επίδομα πετρελαίου, που θα είναι τελικά επιστροφή της διαφοράς φόρου, καθώς το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των κομμάτων κατέληξαν και στα πλαφόν ανά περιοχή, βελτιώνοντας επιπλέον τα περιουσιακά κριτήρια που γίνονται πιο ελαστικά για τις οικογένειες.

Ειδικότερα, στην Α' Ζώνη η μέση κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης- με βάση στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων- ορίζεται στις 3.000 λίτρα και η μέγιστη επιστροφή φόρου διαμορφώνεται στα 900 ευρώ. Στη Β' Ζώνη η μέση κατανάλωση ορίζεται στα 1.920 λίτρα και η μέγιστη επιστροφή φόρου στα 576 ευρώ, στη Γ' Ζώνη η μέση κατανάλωση ορίζεται στα 1.200 λίτρα και η μέγιστη επιστροφή φόρου στα 360 ευρώ και στη Δ΄Ζώνη η μέση κατανάλωση ορίζεται στα 720 λίτρα και η μέγιστη επιστροφή φόρου στα 216 ευρώ. Επιπλέον θα ισχύει και πλαφόν επιφάνειας στα 120 τ.μ., αλλά διευκρινίζεται ότι όσοι υπερβαίνουν αυτά τα τετραγωνικά δεν θα χάνουν τελείως το δικαίωμα επιστροφής αλλά μόνο στο ποσό που αντιστοιχεί στη πέρα των 120 τετραγωνικών επιφάνεια της κατοικίας.

Η βελτίωση στα περιουσιακά κριτήρια έχει να κάνει με το ότι ενώ η αρχική σκέψη ήταν να τεθεί όριο 150.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας στη δομημένη ακίνητη περιουσία, πλέον θα τεθεί ως πλαφόν οι 120.000 ευρώ για τους άγαμους και οι 200.000 ευρώ ως οικογενειακό πλαφόν για τους έγγαμους. Όσο, δε, για τα εισοδηματικά κριτήρια, ο πήχης θα τεθεί στα 30.000- 34.000 ευρώ, με βάση τον αριθμό των προστατευόμενων μελών.

Η διαδικασία δεν θα είναι, πάντως, απλή, ειδικά όσον αφορά στις πολυκατοικίες με αυτόνομη θέρμανση, για τις οποίες δεν υπάρχουν ακόμα σχετική απόφαση. Το σχέδιο που φαίνεται να κερδίζει έδαφος προβλέπει ότι οι δικαιούχοι θα συμπληρώνουν μια ειδική ηλεκτρονική φόρμα στο site του ΚΕΠΥΟ, θα παίρνουν έναν ειδικό μοναδικό αριθμό και όταν θα προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης, θα δίνουν αυτόν τον αριθμό στον πρατηριούχο. Αυτός μέσα σε μια εβδομάδα το αργότερο, θα πρέπει να ενημερώνει το σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ με τον ειδικό αριθμό του καταναλωτή και τον αριθμό του τιμολογίου, έτσι ώστε στη συνέχεια να πιστώνεται ο τραπεζικός λογαριασμός του καταναλωτή με την επιστροφή φόρου. Ειδικά για τις πολυκατοικίες όπου λειτουργεί κεντρικό σύστημα θέρμανσης, οι καταναλωτές θα πρέπει να συμπληρώνουν στην ειδική φόρμα και τα χιλιοστά συμμετοχής τους στα κοινόχρηστα, έτσι ώστε να υπολογίζεται η αναλογούσα επιστροφή φόρου, κάτι που προφανώς δεν μπορεί να ισχύσει και στις πολυκατοικίες με αυτόνομη θέρμανση, καθώς η επιστροφή θα πρέπει να υπολογίζεται σε συνάρτηση και με τη κατανάλωση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ